GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  ESEU DESPRE DOPAJUL ÎN SPORTUL ROMÂNESC

Securitatea știa despre cazurile de dopaj și tăcea complice

Anișoara Cușmir, Maricica Puică și Doina Melinte sau o salbă de medalii și recorduri și suspiciuni îngropate de trecerea timpului (foto: arhiva GSP)
Anișoara Cușmir, Maricica Puică și Doina Melinte sau o salbă de medalii și recorduri și suspiciuni îngropate de trecerea timpului (foto: arhiva GSP)

Articol de - Publicat marti, 20 aprilie 2021 12:36 / Actualizat marti, 20 aprilie 2021 20:29

Cristian Geambașu, unul dintre cei mai respectați jurnaliști din presa din România, cu peste 30 de ani de carieră, publică, astăzi, în Gazeta Sporturilor o cercetare consistentă pe un subiect extrem de sensibil: dopajul în sportul românesc.

Toate episoadele acestei cercetări pot fi citite AICI

În acest episod puteţi citi despre felul în care Securitatea trata cazurile de dopaj din sportul românesc.

Securitatea știa despre cazurile de dopaj și tăcea complice

De ce? Simplu, pentru că era în interesul sistemului să producă medalii. Așa le arătam rușilor, chinezilor, nemților din RDG, ba chiar și americanilor că ne luptăm parte-n parte cu ei.

O întrebare necesară. Era dopingul în sportul românesc de dinainte de decembrie '89 politică de stat? Sau era doar un fenomen marginal, desfășurat departe de ochii autorităților? Arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), depozitare ale multor adevăruri incomode, ne oferă răspunsul neechivoc.

Da, în goana după rezultate și după medalii cât mai strălucitoare și cât mai multe, România încerca să se alinieze tacit la o practică cvasigenerală. Una comună mai ales în blocul estic, al țărilor aflate sub influența URSS. Dar nu numai, americanii și apropiații lor lucrau și ei asiduu.

Cum să ajungi la medalii, cu spanac?

În lupta propagandistică și de imagine, comunism versus capitalism ori România versus țările din defunctul Tratat de la Varșovia, sportul era un factor important. Plus că era mai accesibil decât libertatea sau nivelul de trai. România comunistă, în special cea din perioada lui Ceaușescu, nu accepta să rămână mai prejos decât rușii, chinezii sau nemții din așa-numita Germanie Democrată.

Medaliile dădeau măsura competitivității, iar la medalii nu se ajungea doar printr-o pregătire ireproșabilă, ci prin folosirea sistematică a substanțelor interzise. Sunt în arhivele fostei Securități mărturii ale mai multor oameni din sistem, de regulă antrenori de la natație sau atletism, care confirmă bănuielile.

Dansul pe sârmă

Sunt acuzate acolo personalități marcante ale sportului românesc, de la Anișoara Cușmir până la Maricica Puică sau Tamara Costache și Noemi Lung. În documente apare recurent și numele doctorului Ioan Drăgan, șeful Centrului de Medicină Sportivă de la vremea aceea. Despre care autorii rapoartelor spun ba că el însuși coordona sistemul, beneficiind și de calitatea de personaj exponențial în Comisia Olimpică Antidoping, ba că "Trebuia să danseze pe sârmă, să nu dezamăgească pe nimeni, să nu zică nici «da», nici «nu»."

Inocența

Rămân legende nedeslușite uluitoarele recorduri mondiale (14!) ale Iolandei Balaș, despre a cărei sexualitate incertă s-au strâns bârfe cât nu are Banca Națională lingouri. Misterul învăluie aurul olimpic al Mihaelei Peneș la JO Tokyo 1964, o necunoscută adolescentă de numai 18 ani la ora aceea. Rămâne demnă de Dosarele X seara magică din 1983, de pe stadionul "23 August", la Internaționalele de atletism ale RSR. Vali Ionescu și Anișoara Cușmir băteau ca pe covoare recordul la săritura în lungime, Cușmir ducându-l la incredibilul 7,43 metri.

Rămân legende și persistă întrebări la care nicio arhivă nu ne poate oferi un răspuns. Rămân uneori femei cu voci baritonale și pilozități pe piept, iar cel mai adesea suferințe cronice și morți premature. Noi întotdeauna avem de ales între inocență și bănuială. A fi inocent e atât de frumos!

Maricica Puică respinge acuzațiile de dopaj: „Sunt indignată”

Fosta recordmenă olimpică şi mondială Maricica Puică afirmă că documentul CNSAS în care se spune că şi-ar fi injectat anabolizante „trebuie să se bazeze pe date şi dovezi precise, nu pe vorbe sau nume de persoane necunoscute. Sunt indignată. 90% din informările făcute de informatori, pentru care primeau bani şi grade, erau mincinoase. Oare nu se găsea un concurs olimpic, mondial sau european, din zecile la care am participat şi am obţinut medalii, unde să fiu depistată? După fiecare control ieşeam cu fruntea sus şi cu mândria de a fi româncă”. 

Eșecurile repetate ale specialiștilor au determinat mulți antrenori să învețe ei înșiși medicația - substanțe, administrare, efecte, durată. Medicamentele le-am obținut pe mai multe căi, iar unele au fost furnizate chiar de Centrul de Medicină Sportivă, deși unele figurau pe lista substanțelor interzise.
- Extras din documente CNSA, cu o informare a lui Adrian Ciobanu, antrenor la lotul de patinaj viteză înainte de decembrie 1989

Se ajunsese la un punct în care nimeni nu se mai ferea! Se ţineau chiar conferinţe în care se explica modul de administrare a medicaţiei interzise! Devenise politică de stat. Lazăr Baroga de la haltere ne-a ţinut o dată o adevărată pledoarie pentru aşa ceva, la o reuniune de la Mamaia, argumentând că n-avem motive să fim mai proşti decât ruşii sau nemţii!
- Mihai Mitrofan, fost antrenor de natație la Brașov

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
1805213859545810
Adrian Constantin Sendroiu  •  20 Aprilie 2021, 20:35

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

unulobisnuit
unulobisnuit  •  20 Aprilie 2021, 18:06
Postat de adi_stelistul pe 20 Aprilie 2021, 17:14

Adevarul fiind ca noi am practicat dopajul pe scara mai larga decat RDG, Bulgaria si URSS, nu? Ca eu asta sustin. Sau n-ai inteles?

Ba da,sunt de acord cu ceea ce ai scris,din păcate există oameni care resping din start adevarul...

ungurul_vesel
ungurul_vesel  •  20 Aprilie 2021, 17:29

S.R.I. , C.I.A. sau serviciile speciale din alte tari nu stiu ce se intampla in tarile lor. Si nici nu se dopau sau nu se dopeaza. Geambasule, ma lasi? Foame mare in redactie.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează