GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  INTERVIU

VIDEO Eric de Oliveira: „În Japonia am mâncat pește-balon. Te otrăvești dacă nu e preparat cu atenție”

Eric de Oliveira
(foto: Cristi Preda/GSP)
Eric de Oliveira (foto: Cristi Preda/GSP)

Articol de - Publicat marti, 18 mai 2021 15:44 / Actualizat marti, 18 mai 2021 16:25

În cafeneaua lui din Mediaș, Eric de Oliveira a răspuns la câteva întrebări inedite despre preferințele sale și viața privată.

Eric e un tip simpatic și dincolo de fotbal. O discuție pe teme extrasportive e plină de savoare, căci brazilianul intră imediat în jocul unui dialog relaxat. 

- Prima băutură alcoolică pe care ai consumat-o? 
- Vin roșu. Era Vinerea Mare în Brazilia. Aveam vreo 13-14 ani, m-am îmbătat, am mers la un teren de fotbal și, după ce trăgeam la poartă, mă rostogoleam de fiecare dată peste cap. Am dormit toată ziua când m-am întors acasă, dar mama m-a bătut rău atunci. 

- Dacă ambii părinți ar candida la președinție, pe cine ai vota? 
- Pe mama. 

- Ce genuri de film s-ar regăsi într-un film despre viața ta? 
- Dramă, comedie și multă acțiune.

Eric de Oliveira: „Mă deranjează oamenii care fac pe deștepții”

- Ce te enervează cel mai mult? 
- Oamenii care se cred deștepți. Cei care vor să arate superiori fără niciun argument. Am trăit multe episoade, inclusiv în România, unde nu se poate să existe într-un loc două personalități. Sau doi oameni mari. Numai unul. Și încearcă să se elimine în loc să se ajute. Asta mă deranjează teribil.

- Primul lucru pe care-l faci după ce te trezești? 
- Deschid ochii. (râde). Îi aștept pe copii să vină la mine. Chiar dacă mă trezesc mai repede, îi aștept, pentru că știu ce urmează. Se distrează, îmi bagă degetele prin nas, prin urechi. 

- Ce produs ai refuza să promovezi? 
- Droguri și țigări. N-am fumat niciodată. 

- Dulce sau sărat? 
- Sărat. 

Eric de Oliveira: „Am suferit teribil când un verișor a fost împușcat”

- Stil vestimentar preferat? 
- Sport. Eram dezastru înainte de fotbal. N-aveam bani de haine. Foloseam ce nimeream, mă mai vedeai în pantaloni XL. 

- În ce animal ți-ar plăcea să te transformi? 
- Leu, pentru că e cel mai puternic. 

- Ai făcut acte caritabile? 
- Și în România, și în Brazilia. Am adunat bani pentru copii necăjiți, am cumpărat mâncare pentru familii nevoiașe.

 - Cea mai groaznică zi din viața ta? 
- Când a murit un verișor care era ca și fratele meu. Am crescut împreună. A fost împușcat. N-aș dori nimănui să trăiască sentimentele mele de atunci. 

Eric de Oliveira: „Am visat că joc împreună cu Ronaldinho”

- Ai furat ceva vreodată? 
- Bani de la mama ca să-mi cumpăr dulciuri. 

- Ai întâlnit o persoană care să semene leit cu tine? 
- Încă nu, în afara copilului meu! Dar când eram mic trăiam cu impresia că am un frate geamăn undeva în lume. Nu știu de unde am scos-o! 

- Cu ce vedetă ți-ar plăcea să te întâlnești personal? 
- Ronaldinho! E idolul meu, el m-a făcut să devin fotbalist. Am și visat că jucam împreună și chiar l-am văzut pe telefon în timpul unei convorbiri cu un prieten din Brazilia. A apărut în cadru. 

A fost o senzație incredibilă, pentru că l-am simțit foarte aproape de mine. S-a întâmplat recent, după ce a ieșit din închisoare.

Eric de Oliveira: „O sunam pe bunica și-mi schimbam vocea s-o păcălesc”

- De ce îți e dor cel mai mult? 
- De bunica! Regret că n-a mai apucat să-i cunoască pe copiii mei. S-a prăpădit în 2009. A fost viața mea. Țineam la ea mai mult decât la mama. M-a învățat tot, mă aștepta mereu acasă cu brațele deschise. 

Când am venit în România, o sunam și-mi schimbam vocea de o mie de ori, dar când își dădea seama că sunt eu mă certa. 

I-am dat primii bani pe care i-am câștigat în România, dar i-am cerut înapoi după o săptămână, cu rămăsesem lefter! Am apucat însă să-i trimit din când în când bani ca să meargă în ce excursii dorea ea. 

- Când te-ai simțit cel mai norocos? 
- Când m-am căsătorit și când s-a născut primul meu copil. 

- Cel mai ciudat fel de mâncare pe care l-ai consumat?
- Pește-balon! Am mâncat în Japonia. Se umflă, are venin și trebuie preparat cu mare atenție de un bucătar care se pricepe, fiindcă altfel riști să te otrăvești. Are un gust excelent cu condimentele asiatice. 

Ce este peștele-balon sau fugu 

Eric de Oliveira: „În Japonia am mâncat pește-balon. Te otrăvești dacă nu e preparat cu atenție”

Trăiește în majoritatea apelor tropicale și se umflă precum o minge la câteva secunde după ce e scos din apă. Conține tetrodotoxină, o substanță otrăvitoare pentru care nu există antidot, mai toxică și decât cianura. 

Efectele ei sunt paralizia musculară, scăderea tensiunii arteriale și insuficiență respiratorie. Există circa 120 de specii ale peștelui-balon sau fugu, așa cum este cunoscut în bucătăria niponă, unde e considerat o delicatesă. 

El poate fi preparat însă numai de bucătari care dețin o licență specială, având calificarea necesară pentru a-l curăța corect și a-l găti astfel încât să nu pericliteze viața consumatorilor. 

Are o lungime între 2 și 60 de centimetri, iar corpul e acoperit cu spini, nu cu solzi. O porție obișnuită, cu circa 6-7 felii medii de fugu, costă circa 200 de dolari.

Eric de Oliveira: „Dacă băteam Fiorentina, deveneam primar la Tg. Jiu”😀

În noiembrie 2013, Pandurii pierdea dramatic acasă cu Fiorentina în grupele Europa League, 1-2, cu două goluri marcate de italieni în ultimele cinci minute, după ce Eric deschisese scorul la mijlocul primei reprize. 

"Putea fi cel mai frumos meci din viața mea. Când încă era 1-0 și ne apropiam de sfârșit, chiar glumeam cu colegii pe teren că devin primar la Tg. Jiu dacă reușim să batem. 

Din păcate, am fost învinși pe final și mi-a părut rău inclusiv pentru oamenii care veniseră din toată țara la Cluj ca să ne susțină. 

Am ajuns atunci foarte sus, dar nu eram pregătiți pentru acel nivel european. Am jucat în grupă cu Dnepr, care apoi a prins finala!", a povestit Eric.

Eric de Oliveira: „Am învățat la Hagi în 6 luni cât nu reușisem în toată cariera”

Brazilianul a prins două perioade ca jucător la Viitorul, între care s-a interpus o experiență externă, în Qatar. "Ce am învățat la Hagi în 6 luni nu învățasem în toată cariera. 

A fost o plăcere enormă să fiu antrenat de cel mai bun jucător din istoria României și unul dintre cei mai mari din lume. Era o plăcere să stai zi de zi alături de Hagi, mai ales când știi că toată țara stă în genunchi în fața lui pentru ce a făcut în fotbalul românesc. 

Întotdeauna mi-am dorit să lucrez cu cei mai buni. Cred că am dat la Viitorul ce trebuia: nici mai mult, nici mai puțin. M-am aflat în locul potrivit la momentul potrivit", spune atacantul sud-american.

Mi-a părut rău că nu am putut onora invitația de a da lovitura de începere la inaugurarea noului stadion din Tg. Jiu. Cei de la Viitorul nu mi-au permis atunci să plec. Regret situația în care se află azi Pandurii și spun Doamne-ferește să nu dispară! 
- Eric de Oliveira

Colecția secretă a lui Eric

Eric a strâns o mulțime de tricouri de la foști colegi, adversari sau amici, pe care urmează să le folosească pentru a decora etajul cafenelei din Mediaș, unde plănuiește să amenajeze un spațiu special.

Eric de Oliveira: „În Japonia am mâncat pește-balon. Te otrăvești dacă nu e preparat cu atenție”
Eric cu o parte dintre tricourile din colecție, în frunte cu cel purtat la liceu, în Brazilia (nr. 11)

În centrul Mediașului, Eric deține "Oliveira’s Cafe", o cafenea cochetă unde are în meniu și diverse tipuri de burgeri, inclusiv compoziții și ingrediente braziliene. Locația și-a deschis-o în urmă cu un an. 

"Mama și bunica au fost bucătărese, așa că pasiunea culinară am deprins-o din copilărie. Visul meu era să deschid un restaurant, să fie și ceva legat de fotbal. Așa am decis să investesc în această afacere la Mediaș, orașul care mi-a dat totul", spune atacantul în vârstă de 35 de ani.

Vizionări de meciuri printre vedete

A cumpărat inclusiv etajul clădirii care găzduiește acum cafeneaua, iar acolo vrea să organizeze un spațiu mai intim, unde să se poată face și vizionări de meciuri pe ecrane de dimensiuni mari. 

Eric de Oliveira: „În Japonia am mâncat pește-balon. Te otrăvești dacă nu e preparat cu atenție”
Trei dintre mingile cu care a înscris goluri importante ale carierei

Dar aici piesele cele mai de preț vor fi tricourile colectate de-a lungul anilor de la foști colegi sau adversari, pe care le-a înrămat și le păstrează deocamdată cu grijă într-o încăpere vecină, gata să fie desfășurate pe pereți, imediat după ce localul va prinde iar viață la capătul incert al pandemiei. 

Ar fi extraordinar ca la inaugurarea etajului de la cafenea să poată veni măcar o parte dintre cei ale căror tricouri se vor regăsi în decorarea spațiului. Știu că e greu, dar voi încerca!

Wesley e cel mai bun străin pe care l-a văzut campionatul românesc. Mă bucur că am tricoul lui. La fel și pe cel al lui Spadacio, care m-a ajutat mult la începuturile mele în România.

Tricourile lui Felipe Anderson și Chiricheș le-am obținut la o licitație la care s-au strâns bani pentru ajutorarea unor copii din Mediaș. Felipe a fost amabil și mi-a trimis tricoul prin Ștefan Radu.

Cel mai special tricou e cel pe care l-am purtat la liceul Santa Monica, unde am primit și o bursă. Directorul de acolo e ca un tată pentru mine. Ne sunăm, ne felicităm reciproc cu diferite ocazii. Nu pot uita niciodată oamenii care m-au ajutat.

Cu Bourceanu am avut una dintre cele mai aprinse rivalități. A fost un adversar foarte puternic, au ieșit mereu dueluri frumoase. Ne-am făcut cadou câte un tricou reciproc.
- Eric de Oliveira

Pe Dragoș Grigore l-am cunoscut în Qatar. Iar apoi mi-a oferit un tricou al naționalei, cu dedicație specială.
- Eric de Oliveira

Citește și alte articole:

George Pușcaș, OUT de la Reading?! Englezii nu mai au răbdare: „Ar fi mai bine pentru toți să plece”

Atac nemilos la Marinos Ouzounidis: „Mangia și Bergodi, 10 clase peste el. A făcut Craiova și mai mică!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
22cea
22cea  •  18 Mai 2021, 17:40

De aia arati si tu ca un balon acum :)))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close