GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  POVESTE

EXCLUSIV Iuliu Bodola, al treilea golgeter al României după Hagi și Mutu, ar fi colaborat cu naziștii unguri: „A dat sportivi pe mâna Gestapoului” + stadionul din Oradea îi poartă numele

Iuliu Bodola este al treilea cel mai  bun marcator din istoria echipei naționale a României
Iuliu Bodola este al treilea cel mai bun marcator din istoria echipei naționale a României

Articol de - Publicat sambata, 25 aprilie 2020 13:10

Trecutul neclar al lui Iuliu Bodola pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial se aseamănă cu cel al lui Francisc Ronay, prezentat în documente de la Arhiva Națională drept participant activ la exterminarea evreilor în ghetoul din Oradea, în '44. 

Vedetă la legendara CAO, Bodola ar fi fost în slujba Gestapoului și, în dauna evreilor, ar fi obținut favoruri de bussines cu ajutorul autorităților maghiare pronaziste.

  • GSP.RO publică în premieră online povestea lui Iuliu Bodola, al treilea cel mai  bun marcator din istoria echipei naționale a României și trecutul său tulbure;
  • Textul a apărut inițial doar în varianta printată a Gazetei Sporturilor, în iulie 2014. 

„În Oradea sunt de notorietate legendele despre colaboraționismul lui Iuliu Bodola în aceeași perioadă cu Ronay. Se pare că el a și fost închis o perioadă pentru că ar fi lucrat în slujba naziștilor" e una dintre frazele șocante rostite de o sursă GSP.

Vreme de cinci decenii golgeterul absolut al „naționalei" României, cu 30 de goluri, depășit doar de Hagi și Mutu (câte 35), Bodola a făcut carieră la CAO și Venus, dar a ales să se întoarcă la Oradea în '40, când orașul intrase sub stăpânirea Ungariei horthyste, după Dictatul de la Viena. 

În 1946, Bodola a plecat definitiv la Budapesta, de unde nu s-a mai întors niciodată în România, până la decesul din 1993, la 81 de ani.

EXCLUSIV Iuliu Bodola, al treilea golgeter al României după Hagi și Mutu, ar fi colaborat cu naziștii unguri: „A dat sportivi pe mâna Gestapoului” + stadionul din Oradea îi poartă numele
Iuliu Bodola

Iuliu Bodola, „reținut pentru delicte fasciste"

La scurt timp după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, jurnalele orădene ofereau însă detalii punctuale despre activitatea tulbure a lui Bodola pe timpul conflagrației. Bunăoară, cotidianul Crișana cita în 2013 ample pasaje dintr-un articol despre Bodola, publicat pe 16 februarie 1945 de ziarul „Viața Nouă" din Oradea: „Pentru delicte fasciste a fost reţinut cunoscutul fotbalist Iuliu Bodola de la CAO. A fost în serviciul Gestapoului, a denunţat mai multe persoane pentru a-şi însuşi averea acestora

Din casa unei întreprinderi la care a fost câteva zile angajat ca conducător, şi-a însuşit o sumă mare de bani. După eliberare (eliberarea Oradei de trupele fasciste pe 12 octombrie 1944 - n.r.), a fugit şi s-a ascuns la Cluj, dar la adresa poliţiei din Oradea - poliţia din Cluj-Napoca a dat de urma sa şi l-a reţinut. Bodola este deţinut în arestul poliţiei din Oradea unde aşteaptă dezbaterea cauzei sale".

EXCLUSIV Iuliu Bodola, al treilea golgeter al României după Hagi și Mutu, ar fi colaborat cu naziștii unguri: „A dat sportivi pe mâna Gestapoului” + stadionul din Oradea îi poartă numele
Bodola (al patrulea din stânga) la echipa națională, în tricoul căreia a avut o eficiență de invidiat, 0.62 goluri/meci

Bodola a fost „salvat de amnistia generală din '45"

Tot cotidianul Crișana interpreta mai departe contextul: 

„Cel mai probabil, fotbalistul a primit pedeapsa minimă, beneficiind în aprilie 1945 de un decret de amnistie generală, iniţiat de Ministrul Justiţiei, Lucreţiu Pătrăşcanu. Decretul semnat de regele Mihai I a fost dat ca o măsură de clemenţă cu ocazia reinstalării autorităţii româneşti în Ardealul de Nord, în primăvara aceluiaşi an. Relevant este şi faptul că la meciul amical dintre Ungaria şi România, 7-2, disputat pe 30 septembrie 1945 la Budapesta, internaţionalul Bodola nu apare în niciuna dintre formaţii"
- cotidianul Crișana

Acuzat că „îi dădea jos de pe trotuar pe evrei"

În plus, ziarul Nepkarat (nr. 54/1945) prezenta depoziția lui Filip Rosenberg, proprietar evreu al fabricii de încălţăminte „Eterna". Acesta pretindea că a fost terorizat de poliţia pronazistă pentru a-l trece pe Bodola printre asociații la întreprindere. Finalmente, cu sprijinul autorităților maghiare ocupante, fotbalistul ar fi intrat în posesia întregii afaceri. Deportați, soţii Rosenberg s-au numărat ulterior printre puținii evrei orădeni întorși acasă la sfârşitul războiului.

EXCLUSIV Iuliu Bodola, al treilea golgeter al României după Hagi și Mutu, ar fi colaborat cu naziștii unguri: „A dat sportivi pe mâna Gestapoului” + stadionul din Oradea îi poartă numele
Pentru Venus, Bodola (al treilea din dreapta, în picioare) a evoluat inclusiv în Cupa Mitropa, o competiție dedicată țărilor din Europa Centrală

Apărea și declarația unei vecine a familiei Rosenberg: „Când au venit nemţii, în 1944, domnul Bodola era în serviciul Gestapoului. De altfel, sportivul a fost auzit spunând cuvinte injurioase la adresa lui Churchill şi Stalin".

Iar Szanto Szandor, de la CAO, completa tabloul: „Încă din 1943, pe timpul camuflajului, numitul Bodola s-a manifestat în public împotriva evreilor, pe care îi dădea jos de pe trotuar". Gazeta Sporturilor din 21 ianuarie 1946 lansa o ipoteză suplimentară: „Suntem informaţi că şi presa de la Budapesta se ocupă de cazul Bodola, care ar fi dat pe mîna Gestapoului mai mulţi sportivi unguri".

De altfel, și traseul sportiv al lui Bodola e suspect: el a jucat pentru România numai în perioada 1931-1939 (48 meciuri/30 goluri), iar în intervalul 1940-1948 a îmbrăcat tricoul „naționalei" maghiare (13 m/4 g). Peste ani, n-au apărut însă nici un fel de documente care să facă lumină asupra activităților extrasportive ale lui Bodola, mențiunile din presă fiind, deocamdată, unicele repere ale unui trecut încețoșat.

UDMR a promovat proiectul: stadionul din Oradea se cheamă „Iuliu Bodola"

Construită în 1924, arena din Oradea, cu o capacitate de 18.000 de locuri, poartă din 2008 numele fostului internațional româno-maghiar. Stadionul se află în proprietatea Consiliului Local, entitate care a și venit cu inițiativa denumirii, „Iuliu Bodola". 

Demersul a pornit de la Iulius Delorean, consilier UDMR, aflat în conducerea orașului. Cotidianul Crișana explica în 2010 că „propunerea a fost susţinută de Szabo Odon, din partea Muzeului Ţării Crişurilor, care a prezentat istoricul lui Bodola, omiţând episodul arestării. Întreaga documentaţie s-a rezumat la un simplu extras de pe internet de pe pagina romaniansoccer.ro-players-Iuliu Bodola". Singurul consilier local care s-a opus la momentul respectiv a fost primarul interimar Mihai Groza. Hotărârea a trecut cu 20 de voturi pentru şi cinci abţineri.

EXCLUSIV Iuliu Bodola, al treilea golgeter al României după Hagi și Mutu, ar fi colaborat cu naziștii unguri: „A dat sportivi pe mâna Gestapoului” + stadionul din Oradea îi poartă numele
Stadionul „Iuliu Bodola” din Oradea

2e numărul Mondialelor la care Bodola a jucat pentru România: 1934 (Italia) și 1938 (Franța)

3 titluri de golgetera câștigat Bodola: două în România ('39, '40) și unul în Ungaria ('44)

EXCLUSIV Iuliu Bodola, al treilea golgeter al României după Hagi și Mutu, ar fi colaborat cu naziștii unguri: „A dat sportivi pe mâna Gestapoului” + stadionul din Oradea îi poartă numele

CV Iuliu Bodola

  • Data nașterii: 26 februarie 1912, Brașov 
  • Decedat: 12 martie 1993, Budapesta 
  • Post: atacant 
  • A jucat la: CFC Brașov ('26-'28), Brașovia ('28-'29), CAO ('29-'37, '40-'45 sub denumirea Nagyvaradi în liga maghiară), Venus ('37-'40), Ferar Cluj ('45-'46), MTK Hungaria ('46-'49) 
  • Palmares ca jucător: campion România ('39, '40), vicecampion România ('35), campion Ungaria ('44) 
  • A antrenat pe MTK Hungaria ('49-'50), Szolnoki MAV ('50-'51), Haladas ('51-'53), Pecs ('53-'54, '57-'59), Komloi ('54-'57), Gyiulai ('59-'60), Diosgyori ('60-'61), Salgótarjáni ('63), Ormosbányai ('64-'71) 
  • Meciuri/goluri România: 48/30 
  • Meciuri/goluri Ungaria: 13/4

UEFA s-a întrunit într-o videoconferință pentru a stabili modul în care vor continua competițiile interne

Citește și alte articole speciale GSP:

RAPID. Fost șef de vagon poștal, legendarul Constantin Jamaischi a rememorat cei 7 ani petrecuţi în Giuleşti: „Pe cuvînt, alergau dansatoarele după noi!"

DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE. Un raport întocmit de Mircea Lucescu și Emeric Ienei, ajuns în posesia Gazetei: „Iovan e la șpriț, Bumbescu e băut!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (28)
ge0x
ge0x  •  30 Mai 2021, 15:19
Postat de Ticu Troya pe 19 Februarie 2021, 18:13

Zi-mi un fost jucător de la Dinamo , care n-a fost informator !!!

Băsescu! :)))

maddad
maddad  •  26 Aprilie 2021, 15:05

Bai, jurnalisti inculti, "nazisti unguri" nu au existat. Nazist e un fel de acronim de la National Socialist, in lb. germană, a fost partidul lui zHitler si a existat doar in Germania. Cobfundati nazismul cu fascismul care a fost si in Spania, Franco, Germania, Italia, Il Duce, Ungaria - Horty, România. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

caoradea
caoradea  •  19 Februarie 2021, 20:49
Postat de traian_v pe 19 Februarie 2021, 15:49

Iuliu Bodola a fost unul dintre cei mai mari fotbalisti ai Romaniei, din toate timpurile. Merita din plin ca stadionul din Oradea sa ii poarte numele. Cum putem sa il comparam cu Emeric Ienei??

Simplu ! Amandoi sunt maghiari si amandoi au adus beneficii sportive Romaniei. In rest nimic.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează