GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  ISTORIE

Locul exact unde s-a jucat prima oară fotbal în București: „Era o parodie fără reguli, cu mingi deformate și peticite”

foto: www.seebucharest.ro
foto: www.seebucharest.ro

Articol de - Publicat luni, 08 februarie 2021 15:22 / Actualizat luni, 08 februarie 2021 15:22

Volumul gigant „Palestrica” de Constantin Kirițescu, apărut în 1943 și reeditat în 1964 la Editura Uniunii de Cultură Fizică și Sport, conține dovada că în 1893, „echipe efemere și neorganizate de elevi de liceu” jucau primul fotbal din Capitală pe terenul viran de la „Capul Podului Mogoșoaiei”. E vorba de actualul amplasament al Muzeului de Geologie.

E de necontestat că primele meciuri de fotbal de pe teritoriul României de azi s-au jucat în vestul țării, care aparținea de Austro-Ungaria în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. 

Însă Bucureștiul, capitală a României deja independente, a adoptat, timid, sportul ce avea să erupă încă de dinaintea primului Război Mondial.

Iar dovezile că în Capitală se juca fotbal încă de dinainte de 1900 sunt păstrate în unele volume. 

Printre ele, „Palestrica” de Constantin Kirițescu. Istoric și zoolog, profesor la Liceul. Sf. Sava din București, acesta a publicat volumul în timpul celui de-al doilea Război Mondial. 

La pagina 561, în descrierile începuturilor diferitelor sporturi practicate în România, tatăl economistului Costin Kirițescu aduce aminte și de foot-ball, denumirea prin care a pătruns sportul la noi.

„Începuturile au fost foarte modeste”, spune Kirițescu. Care punctează cu exactitate locul în care s-au desfășurat primele jocuri de fotbal din București. „Echipe efemere și neorganizate de elevi de liceu jucau, în vara anului 1893, pe locul viran de la Capul Podului Mogoșoaiei, unde astăzi este clădirea Institutului Geologic, printre jocuri gimnastice și atletice - oina era la modă în școli - și o parodie de fotbal”, se arată în volum.

Locul exact unde s-a jucat prima oară fotbal în București: „Era o parodie fără reguli, cu mingi deformate și peticite”
În perimetrul înroșit s-a jucat pentru prima oară fotbal în București

Cum se numeau străzile atunci

„Capul Podului Mogoșoaiei” era fosta denumire a Pieței Victoria. Deși „Podul Mogoșoaiei” fusese deja redenumit Calea Victoriei după ce trupele sosite din războiul de Independență mărșăluiseră pe ea cu 15 ani înainte, locul era cunoscut încă de localnici drept „Capul Podului Mogoșoaiei”.

Conform unor hărți din 1883-1893 consultate de Gazeta Sporturilor, aflate pe site-ul România594 și disponibile în format .kmz (suprapuse în aplicația Google Earth peste harta actuală), Piața Victoriei era intersecția dintre străzile: Șoseaua Nouă (actualul Bulevard al Aviatorilor); Șoseaua Kiseleff, Șoseaua Filantropiei (Bd. Ion Mihalache de azi); Șoseaua Basarabilor (Șos. Nicolae Titulescu de azi); Strada Buzeștilor (Calea Buzești); Calea Victoriei; Șoseaua Bonaparte (azi bd. Iancu de Hunedoara).

Bulevardul Lascăr Catargiu din ziua de azi nu exista în 1893, ci se afla în fază de proiect.

Terenul viran cuprinde azi un părculeț și Muzeul de Geologie. 

„Interes în stare embrionară”

Ce spune autorul susnumit despre jocul de fotbal? „O parodie de fotbal, fără reguli, cu mingi deformate și peticite”. 

Era anul 1893, când Anglia începea deja la al șaselea sezon din campionat și programa a 22-a finală a Cupei Angliei. Ambele echipe victorioase, Aston Villa și Wolverhampton, mai joacă încă în Premier League.

Totuși, Kirițescu spune că, și la noi, „s-a creat astfel o atmosferă de interes în jurul noului sport, care s-a menținut multă vreme în stare embrionară, cu încercări slabe și fără instrucție, atât în București, cât și în Ploiești”.

Avea să treacă mai bine de un deceniu până la fondarea primului club de fotbal din București, Olympia (1904), echipă ce avea să câștige primele două ediții ale campionatului (în 1910 și 1911).

Citește și alte știri din fotbalul intern:

Nu și-a pierdut umorul! Ce a postat după plecarea de la FCSB: „Momentul în care și-a dat seama că a încurcat-o”

Ce se întâmplă când folosești steroizi? Medicul Alexandru Butoi explică: „E sinucidere curată! Bărbaţii se aleg cu ateroscleroză, iar femeile cu păr pe piept”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
ripensistu
ripensistu  •  08 Februarie 2021, 20:17

Olympia Bucuresti, alta mare echipa a Romaniei distrusa de comunismul care a adus pe filiera sovietica dinamo si steaua.

bridges
bridges  •  08 Februarie 2021, 18:48

Doar daca sursa este una sigura. Mai ales ca in acea perioada nici nu existau mai multe pareri, studii. E un capitol sensibil, exista atat de multe informatii eronate in acest domeniu al vechiului Bucuresti incat am ajuns sa nu mai cred decat daca o informatie se mai confirma din o a doua sursa, o a treia, cum e recomandat sa fie, era greu de gasit. Dar poate o confruntare cu opera lui George Potra n-ar strica nimanui.

remarque
remarque  •  08 Februarie 2021, 17:46
Postat de aran pe 08 Februarie 2021, 16:53

La finele sec. XIX în vestul țării fotbalul era practicat 100% de etnici maghiari, sași, evrei. În Vechiul Regat aproape sigur fotbalul s-a jucat chiar mai devreme , conform Istoriei Comerțului Românesc (Nicolae Iorga, 1925) în 1879 au acostat la Brăila și Galați 300 vase englezești, 85 austriece, 42 franceze etc. Un vas stătea cam o lună, o lună jumătate până se descărca și se încărca. Credeți că marinarii englezi își petreceau timpul liber pe la teatre, muzee ? Cârciuma, bordelul și fotbalul erau plăcerile matrozilor englezi...Trebuie doar căutat în presa vremii sau arhive. În Galați este și acum o *** pe malul Dunării, denumită Bădălan, nume provenit de la marinarii englezi care îi spuneau Bad land și unde jucau fotbal când Bucureștiul nici nu știa de existența mingii de fotbal...

chiar 100%? Nici un roman ratacit?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează