GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  SPECIAL

Povești fabuloase ale lui Serghei Mizil » Beții cu Cornel Dinu, Adi Mutu, Gino Iorgulescu și petreceri cu femei: „Hagi trecea pe lângă noi și se ducea să doarmă”

Serghei Mizil +4   FOTO
Serghei Mizil

Articol de , - Publicat luni, 13 aprilie 2020 18:40

Serghei Mizil, ajuns acum la 65 de ani, fiul fostului ministru comunist Paul Niculescu Mizil, a trăit printre fotbaliști înainte de '90 beneficiind de statutul privilegiat și povestește cum îi trata regimul pe Lucescu, pe Hagi și pe Gino Iorgulescu.

  • GSP.RO publică în premieră online poveștile lui Serghei Mizil cu oameni importanți din fotbalul românesc.
  • Textul a apărut inițial în varianta exclusiv print a Gazetei Sporturilor, în ianuarie 2014. 

Fotbaliștii de azi sunt norocoși: au bani, mașini scumpe și oamenii îi recunosc pe străzi sau în magazine. Un om care s-a bucurat de o situație specială în comunism, ca fiu al viceprim-ministrului României, povestește că jucătorii trăiau bine și înainte de Revoluție. Serghei Mizil își permitea să meargă în localurile de top dinainte de '89 și-i întâlnea acolo pe fotbaliști, pe Dinu, pe Lucescu și pe Gino Iorgulescu, într-o companie care-l includea și pe Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului! 

Serghei Mizil, beții cu Adrian Mutu

- Ați scris pe blog „sunt o persoană deschisă, căreia nu-i place minciuna”. Respectând acest motto, este adevărat că ați petrecut cu Mutu pînă dimineață după meciul România-Uruguay, din 2012? 
- Domne, am făcut beții mari de tot cu Adi, dar atunci n-am băut cu el. Adrian e simpatic și noi doi cam suntem pe aceeași traiectorie, dar în seara aia n-a fost la mine, chiar dacă voi l-ați tocat în presă. Exagerați cu asta! Eu am stat de mic printre fotbaliști. Sunt și ei oameni. Când ajungi la niște bani, profiți de celebritate, ce să faci... 

„Nicu l-a făcut șef pe Gino”

- Profiți de celebritate afectându-ți cariera? 
- Bine, mă, nu toată lumea s-a născut Hagi! Sunt caractere și caractere. Eu am trăit lângă Gică de când avea el 17 ani și așa a fost mereu, serios, nu i-a impus nimeni. Stătea pe malul Dâmboviței, unde erau niște apartamente pe care le punea Sportul la dispoziție. Am fost lângă el multă vreme fiindcă Sportul Studențesc era echipa mea de suflet. Ne distram nopți întregi, cu femei, cu gagici, Hagi trecea pe lângă noi și se ducea în cameră să doarmă. Nu-l punea nimeni să ne ignore, așa era felul lui. 

- Sportul era echipa de suflet și a lui Nicu Ceaușescu? - Clar! Conta mult ajutorul lui. Mai intervenea și la echipă, deși nu era disperat să se implice el direct. Dar aveam o gașcă noi, cu Nicu, cu Gino Iorgulescu, toate aventurile din lume, cu femei și cu băutură. Gino e un prieten adevărat. El i-a luat locul lui Mircea Sandu, ca lider al Sportului, cu ajutorul lui Nicu, Gino avea intrare oricând la băiatul lui Ceaușescu. Bine, Nicu nu prea era el pasionat de fotbal... 

Valentin a „inventat” Mercedes pentru Hagi 

- Mai pasionat era Valentin? 
- Lăcătuș și Tudorel Stoica spun că Valentin chiar se pricepea la fotbal. Dacă nu intervenea Valentin, ar mai fi jucat vreodată Hagi la Steaua? Ar fi rămas la Sportul. La Steaua, Valentin le punea la dispoziție totul jucătorilor, fotbaliștii trăiau mult peste nivelul unui om obișnuit. Când Hagi a zis „Vreau Mercedes!”, a doua zi a apărut mașina! Plus bani mulți, de toate! 

- Cum ați ajuns în anturajul fotbaliștilor? 
- E foarte simplu: în comunism, ei frecventau localurile în care mergeam și eu. Nu eram nebun cu fotbalul, să merg pe stadioane. Eu țineam cu echipele la care aveam prieteni. Cu majoritatea mă știam din afara fotbalului, din cârciumi. De la Dinamo mă înțelegeam foarte bine, la început, cu Mircea Lucescu, așa am ajuns să merg cu „câinii” prin deplasări. Și tot așa l-am cunoscut pe Cornel Dinu. Unde? Într-o cârciumă, unde-ai vrea? 

- Și Dinu cum era? 
- Avea superumor! Când generalul Dragnea, de la Armată, le zicea jucătorilor de la națională să înainteze ca infanteria, să joace ca blindatele, Dinu a intervenit: „Da' nu poate să vină aviația cu niște lovele, să ne bombardeze și pe noi?”. Cornel Dinu e o valoare, o legendă. 

VIDEO / Cornel Dinu, povești spectaculoase cu Ion Iliescu

- Ce fel de atmosferă era când ieșeați cu el?
 - Am băut o dată mult de tot și aveam o canistră cu vin la noi. Ne-a oprit Miliția și am luat-o la fugă pe câmp cu canistra-n spate. Dinu căra vinul și eu stăteam cu ochii pe el, să nu-l verse. O dată mi-a zis să nu mai conduc beat. „Pe mine mă duce Max”, zice, și a dat să plece. „Păi, hai să luăm mașina și conduce Max" i-am spus eu. Da' m-a lămurit: „Ești nebun? Max e câinele!”. 

„Ceaușescu i-a promis lui Lucescu că-l lasă în Franța”

 - Fotbaliștii apelau să-i ajutați cu ceva? - Făceam bani împreună. Eu aveam o Dacie mai șmecheră, cu număr mic, să nu mă ia Miliția. Făceam bișniță, vindeam video-uri, casetofoane, blugi, săpun, pastă de dinți. Fotbaliștii procedau și ei la fel, că nu-i controla nimeni. A ieșit un scandal o dată când a dat Nicu Ceaușescu ordin să nu controleze autocarul Sportului la vamă la Giurgiu. Mașina era plină cu băutură și cu cafea. Cred că fotbaliștii trăiau în comunism cel puțin la fel de bine ca acum. Erai marcă șmecheră dacă erai fotbalist. Cu Gino, beam și apoi conduceam mașina. Dacă ne oprea milițianul, doar îl întreba „Bateți pe Dinamo?”, saluta și treceam mai departe. Acum nu scapă nimeni dacă e prins beat, un fotbalist nu mai e privilegiat față de restul populației. 

- Lucescu ce relație avea cu Nicu Ceaușescu? 
- O relație specială. Nicu a încercat să-l ajute la un moment dat, dar n-a ieșit treaba.

 - Cum să-l ajute? 
- A vrut să-l lase să joace în Franța, la Nimes. Dar l-au lucrat pe Mircea oamenii de la Dinamo, i-au anulat plecarea în Franța. Lucescu era foarte bine văzut în comunism și era un om cu care mereu aveai ce să discuți. Eu am fost mereu uimit că el, când a mers cu naționala la Mondialul din Mexic, învățase spaniolă special pentru deplasarea asta și când a ajuns acolo știa să vorbească! Mircea m-a adus o dată la Hunedoara, la un meci, dar am făcut circ pe acolo, mi-am dat pantalonii jos, au sărit oamenii să mă bată și a trebuit să mă scoată Lucescu din stadion într-o mașină, acoperit cu o pătură. 

„Îl știu pe Gigi Becali de 40 de ani. Face pușcărie din cauza gurii lui. Greșeala capitală a făcut-o cînd s-a trezit să intre el în politică. Atunci s-a terminat cu el!"
- Serghei Mizil

Citește și alte povești readuse la viață de GSP:

6 întâmplări demențiale cu Claudiu Răducanu » Cum a ațipit și a ratat un meci, misterul berii la pet și de ce a plâns degeaba, în vestiar, pentru Rădoi :)

Întâmplări incredibile cu Ionuț Luțu » Nevoit să sacrifice un berbec și să se ungă cu sânge: „Ce să fac?!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
badeadorian
badeadorian  •  14 Aprilie 2020, 18:25
Postat de itu52 pe 14 Aprilie 2020, 10:36

Sașa Mizil, a fost și este o istorie vie a României. Pe el se citește disprețul social, indiferența, huzurul și destrăbălarea. Din păcate lichelismul lui politic s-a propagat cu destulă ușurință și după ”89. Are vârsta pensionării, vârsta bilanțului existențial pentru orice om normal. Nu realizează și nici nu-l interesează părerea oamenilor, este ferm convins că este înconjurat de o turmă de proști. Păienjenișul lui social îi asigură, în continuare, un trai la standarde înalte, fără prea mari eforturi. Este o istorie vie fiindcă este mostra care ne arată cum a evoluat societatea în democrație. Cum au fost distribuite și folosite pârghiile puterii în noua societate. Aturajul lui anti/social de odinioară este anturajul politic de acum pe care-l manipulează cu ușurință.

Un mare , DE ACORD !!!

itu52
itu52  •  14 Aprilie 2020, 10:36

Sașa Mizil, a fost și este o istorie vie a României. Pe el se citește disprețul social, indiferența, huzurul și destrăbălarea. Din păcate lichelismul lui politic s-a propagat cu destulă ușurință și după ”89. Are vârsta pensionării, vârsta bilanțului existențial pentru orice om normal. Nu realizează și nici nu-l interesează părerea oamenilor, este ferm convins că este înconjurat de o turmă de proști. Păienjenișul lui social îi asigură, în continuare, un trai la standarde înalte, fără prea mari eforturi. Este o istorie vie fiindcă este mostra care ne arată cum a evoluat societatea în democrație. Cum au fost distribuite și folosite pârghiile puterii în noua societate. Aturajul lui anti/social de odinioară este anturajul politic de acum pe care-l manipulează cu ușurință.

dobrinibamus
dobrinibamus  •  14 Aprilie 2020, 10:09

Ca si "antevorbitorii" mei trebuie sa spun ca acest personaj abject ar trebui aruncat la gunoi ... nu promovat aici cu toate amintirile lui scabroase legate de personaje si intamplari la fel de josnice ... dintr-o perioada cand poporul roman era sub talpa celei mari mari crize din existenta sa ... comunismul ceaushist !

Vezi toate comentariile (18)
Comentează