GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  PROGRESUL

VIDEO + FOTO Rugină și uitare în „Parcul cu platani” » Au rămas doar amintirile și o palidă imagine a unui stadion care pare gata să se prăvălească peste gazon

Așa arată, în 2022, stadionul din Cotroceni +7   FOTO
Așa arată, în 2022, stadionul din Cotroceni

Articol de , - Publicat luni, 18 iulie 2022 11:45 / Actualizat luni, 18 iulie 2022 13:43

Amintiri frumoase și un peisaj trist, asta a mai rămas din stadionul aflat în „Parcul cu platani” din Cotroceni, arenă preferată altădată pentru finale de Cupă, dar unde s-au jucat și meciuri din cupele europene.

Printre dispute verbale și de interese, printre nepăsare și lehamite, așa s-au scurs anii de la dispariția echipei FC Național, urmașa Progresului, și până în prezent. 

Incredibil: o problemă tehnică a privat-o pe FCSB de penalty și cartonaș roșu cu U Cluj!
FCSB - U CLUJ 1-1
Incredibil: o problemă tehnică a privat-o pe FCSB de penalty și cartonaș roșu cu U Cluj!

Alungați din Cotroceni în 2009, „bancarii” și-au pierdut echipa și identitatea, asta după ce o perioadă și-au dus traiul la limita rezistenței, într-un cadru cvasiamator. 

Azi, în „Parcul cu platani” au rămas doar amintirile și o palidă imagine a unui stadion care pare gata să se prăvălească peste gazon.

Prima formă a stadionului, cu gradene urcate pe dealul Cotroceni
Tribuna oficială arată încă bine
Azi, arena din Cotroceni se deteriorează pe zi ce trece
Gazonul e încă rezonabil, iar pe el au fost amenajate mini-terenuri pe care joacă angajații BNR
+3 FOTO

Excludere apoi uitare

Sunt două decenii de când FC Național pierdea titlul de campioană în ultima etapă. Ca la un domino, în 5 ani totul s-a năruit. Echipa a retrogradat în 2007, pentru ca doi ani mai târziu să fie exclusă din campionat, după evacuarea din Cotroceni din cauza unei datorii de 300.000 de euro către BNR, proprietara bazei.

945 de partidea strâns Progresul în Liga 1 şi a acumulat 1.141 de puncte

De atunci, aerul aristocratic din Cotroceni s-a pierdut, falnicii platani n-au mai fost de mult timp în lumina reflectoarelor, nici muzica sud-americană a lui „Los Platanos” n-a mai încălzit tribunele celeste.

De la finale de Cupă la meciuri pentru angajații BNR

Puține lucruri mai aduc aminte de cocheta arenă ce-a fost casă pentru Progresul până în 2009. Un „schelete” ce altădată adăpostea 14.500 de oameni, o locație de vis, într-o bază ce-a fost donată de domnitorul Al. I. Cuza primei grupări cu caracter sportiv din ţară, „Societatea de Dare de Semn”, în 1865. 

A mai fost gazdă pentru câteva meciuri de oină și pentru tabere de vară pentru copiii amatori de golf. Arena aflată într-o stare avansată de degradare e azi folosită „pentru desfășurarea meciurilor de fotbal între salariații din direcțiile BNR”, după cum au răspuns oficialii Băncii Naționale la o solicitare făcută de Gazeta Sporturilor.

Blocat de lege

Stadionul a ieșit de ani buni din circuitul profesionist. Nu poate fi vândut, nu mai poate fi renovat. Practic, mai e folosit doar în scop recreațional pentru angajații BNR, până când se va prăbuși complet. Scaune rupte, vopsea decojită, rugină cât cuprinde în partea metalică și un gazon îngrijit parțial. E peisajul la zi din centrul Bucureștiului. 

Iar viitorul e sumbru: „Nu putem vinde stadionul, nu există vreun plan de modernizare, legea nu permite investițiile”, spun oficialii BNR, practic, o sentință către sfârșit pentru Cotroceni.

Palmares Progresul

  • Club înfiinţat în 1944
  • A petrecut 32 de sezoane în Liga 1: locul 15 în clasamentul all-time al primei divizii
  • Câştigătoare a Cupei României în anul 1960: a pierdut încă patru finale (1958, 1997, 2003, 2006)
  • Cea mai bună clasare în Liga 1: locul 2, de trei ori (1996, 1997, 2002)
  • A jucat patru sezoane în cupele europene: a câştigat zece din cele 22 de partide disputate, eliminând formaţii precum Heerenveen sau Partizan Belgrad

Ce denumiri a avut echipa

  • BNR Bucureşti ('44-'48)
  • Spartac Banca RPR ('49-'52)
  • Spartac Finanţe Bănci ('53)
  • Progresul Finanţe Bănci ('54-'57)
  • Progresul ('58-'77; '91-'94; '07-'09)
  • Progresul Vulcan ('78-'88)
  • Progresul Energia ('88-'89)
  • Progresul Şoimii IMUC ('89-'91)
  • FC Naţional ('94-'07)

Jucători importanți

  • Anii '50: Ozon, Karikaş, Soare, P. Moldoveanu
  • Anii '60: Mateianu, Oaidă, Beldeanu, M. Voinea
  • Anii '70: Dudu Georgescu, M. Sandu, Iorgulescu, V. Năstase
  • Anii '80: Dună, Gh. Pena, Bolborea, Gâlcă
  • Anii '90: Ciobotariu, R. Niculescu, Liţă, Carabaş
  • Anii 2000: Caramarin, G. Coman, P. Marin, Sg. Radu

Foști antrenori

  • Gh. Cristoloveanu
  • Drăguşin
  • Halagian
  • Olăroiu
  • Zenga

Ce răspunsuri au dat oficialii BNR către Gazeta Sporturilor:

- Care este situația actuală a stadionului? Este folosit în vreo competiție?
- Stadionul este folosit pentru desfășurarea meciurilor de fotbal între salariații din direcțiile BNR.

- Este utilă în vreo altă direcție zona tribunei oficiale, încăperile sau anexele arenei?
- În perimetrul Arenelor BNR funcționează mai multe direcții din cadrul Băncii Naționale a României, între care Direcția Achiziții, Centrul de perfecționare profesională și activități sociale (CPPAS), Serviciul de Informare Publică din cadrul Direcției Comunicare și relații cu publicul.

- A făcut clubul Dinamo o solicitare pentru a evolua acolo în meciurile de Liga 2?
- Clubul Dinamo nu a depus nicio solicitare scrisă pentru a disputa acolo meciurile din Liga 2. Așadar, nu s-a ridicat problema unui accept sau a unui refuz din partea BNR.

- S-a luat în plan vânzarea acestui stadion?
- Nu se intenționează vânzarea acestui stadion.

- Care au fost ultimele investiții făcute?
- BNR a asigurat dezvoltarea facilităților sportive existente prin investiții noi, atât timp cât prevederile legale au permis acest lucru. 

În 1996, a fost construit de la zero stadionul de fotbal cu capacitate de peste 15.000 de locuri. Vechile tribune fuseseră dezafectate și transportate în altă parte, din 1985. BNR a reamenajat terenul de joc, a construit tribune și a pregătit stadionul pentru a fi funcțional pentru prima ligă de fotbal de la acea vreme în care activa FC Național, echipă sprijinită financiar și de BNR. 

Stadionul de fotbal a găzduit meciuri din cadrul Campionatului European de Tineret - 1998. S-a investit permanent până în 2004, în perioada în care legea permitea BNR să facă investiții și în asemenea structuri (instalația de nocturnă, consolidări).

- Cât ar costa închirierea acestui stadion?
- Nu se pune problema închirierii acestui stadion.

- Există vreun plan pentru modernizarea acestei arene?
- În prezent, în contextul legislativ dat, nu există un plan de modernizare a arenei.

Citește și alte articole despre stadioanele uitate ale României:

Plânge Valea Domanului » Stadionul „Mircea Chivu”, din Reșița, vechi de aproape un secol, își trăiește în uitare ultimii ani
CSM REȘIȚA
Plânge Valea Domanului » Stadionul „Mircea Chivu”, din Reșița, vechi de aproape un secol, își trăiește în uitare ultimii ani
EXCLUSIV „Municipalul” din Bacău, „arena groazei”! Imagini cu stadiul dezastruos în care se află acum stadionul care obișnuia să adune 20.000 de spectatori
REPORTAJ
EXCLUSIV „Municipalul” din Bacău, „arena groazei”! Imagini cu stadiul dezastruos în care se află acum stadionul care obișnuia să adune 20.000 de spectatori

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (10)
boreal47
boreal47  •  19 Iulie 2022, 06:07

Daca nu poate fi renovata acea zona e un pericol pentru participanti si trebuie inchisa de catre cei de la ISU, ,Directia de munca, si securitatea muncii. E vorba de lipsa masurilor de protectie ,de preventie . Cu o petition se poate deschide o cutie a Pandoriei acolo.

istet10
istet10  •  18 Iulie 2022, 20:15
Postat de flob pe 18 Iulie 2022, 15:52

Nu puneți întrebările cui trebuie. Ar trebui sa întrebați direct așa: Guvernatorul BNR (că acolo este stat în stat), ministrul de finanțe, ministrul Tineretului și Sportului și Premierul României. Și întrebarea care trebuie pusă, ar trebui sa sune cam așa: de ce o bază sportivă, care aparține statului, este ținută în interes propriu de către o instituție și nu este pusă la dispoziția sportului de masă sau a cluburilor sportive? De ce trebuie ținută o bază sportivă în ruină și nu este valorificată, fiind vorba despre bani publici?

Pentru ca in Romania s-au creat institutii care sunt peste restul ce mai e prin tara: BNR, magistratii (parchete si instante), servicii .... Ei, cand e vorba de acestea, Parlamentul este corect doar dca le creaza avantaje. Altfel incalca Constitutia ...

zorrozabal
zorrozabal  •  18 Iulie 2022, 19:30

Pai tocmai d-aie e in„ruigina și uitare”!Ca sa-l inhațe vreun„dezvoltator”(eufemism pentru popularul„lotri”)!Daca nu va fi facut cadou vreunei ambasade ale puterilor„protectoare”!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează