GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  GSP SPECIAL

VIDEO Uitați de „Tineretului” din Brașov! E bătrân! Și degradat!

Stadionul Tineretului din Brașov
foto: Raed Krishan/GSP +6   FOTO
Stadionul Tineretului din Brașov foto: Raed Krishan/GSP

Articol de , - Publicat miercuri, 21 iulie 2021 14:40 / Actualizat miercuri, 21 iulie 2021 15:11

Brașovul nu mai respiră de ani buni fotbal de primă ligă și nu mai are niciun stadion cu care să se laude. „Tineretului” sau „Silviu Ploeșteanu” e acum doar o umbră a unei arene ce altădată găzduia meciuri cu Inter Milano sau finale de Cupa României.

Strada Stadionului numărul 1. Cartierul Bartolomeu, mai demult Brașovul Vechi, un nume ce ușor poate fi atribuit și azi, la ce peisaj oferă. Pentru că Stadionul Tineretului nu-și mai respectă numele. A îmbătrânit, până la urmă de înțeles. Iar trecerea anilor a lăsat urme, grele și ireparabile.

E cam de-o vârstă cu Arcul de Triumf din București, după reconstruire. Deschis în 1936, s-a ales cu ceva renovări în 5 rânduri: 1970, 1980, 1999, 2001 și, ultima, în 2008. În prezent, o nouă cosmetizare, în plan pentru autorități, probabil că nu l-ar mai duce la un nivel mai mult de Liga a 2-a.

Stadionul „Tineretului” din Brașov 
(foto: Raed Krishan/GSP)
Stadionul „Tineretului” din Brașov 
(foto: Raed Krishan/GSP)
Stadionul „Tineretului” din Brașov 
(foto: Raed Krishan/GSP)
Stadionul „Tineretului” din Brașov 
(foto: Raed Krishan/GSP)
Stadionul „Tineretului” din Brașov 
(foto: Raed Krishan/GSP)
+2 FOTO

Aici a jucat Ronaldo! Brazilianul

Primăria Brașov a pus mâna pe arenă abia la finalul lui 2019, iar de atunci nu s-au schimbat multe. Cel mai mare stadion din oraș, după demolarea "Municipalului" ce a organizat finala Cupei din '89, Dinamo - Steaua, sau amicalul din '91 România - Statele Unite. 

Are aproape 9.000 de locuri, mai multe decât după construcția inițială. Și a devenit exclusiv destinat fotbalului din 1970, când s-a renunțat la pista de atletism. Interul lui Cuper, cu Ronaldo, Seedorf, Zanetti, Materazzi sau Toldo, a jucat aici în 2001 contra lui Isăilă, Ghindaru, Bodea, Stere sau Onofraș. Tot aici, Beșiktaș a fost îngenuncheată în prima rundă a Cupei UEFA 1974-1975, 3-0.

„Oficiala” plină de vedete e doar o amintire

Dar acei ani de glorie ai Brașovului s-au dus! S-a dus și strălucirea unui stadion ce a respirat aer de Liga a 3-a, abia din noul sezon va reveni în eșalonul secund. A mai fost cosmetizat, din când în când, de voluntari, suporteri din oraș. În jur au răsărit blocuri, cantonamentul e prăbușit, la fel restaurantul. Instalația de nocturnă inaugurată în 2009 nu mai funcționează și abia recent a fost rebranșat la apă caldă. 

Cârpit, nici galbenul tribunelor de altădată nu mai e la fel de aprins. Și nu cu mult înaintea vizitei echipei GSP, fusese "supus" unei mâini de var, cât să mai acopere ici-colo urmele degradării. 

Celebrele fotolii negre de la "oficială", pe care de-a lungul timpului au stat Ioan Neculaie, fostul patron al echipei, Gigi Becali, Cristi Borcea sau George Copos, sunt roase de timp, abia se mai zărește sigla Brașovului, brodată pe spătar.

Cât mai rezistă stadionul „Tineretului”?

Acel "look" tradițional, cu o tribună oficială din lemn, lăcuit și strălucitor pe vremuri, e acum o amintire. Iar la tribuna a 2-a, în spatele acelui "FC Brașov" metalic, sunt doar picturi ale fanilor, cu trimiteri către istoria clubului. 

În doar 20 de ani, de la Ronaldo și Ventola, Brașovul a ajuns la Liga a 2-a, revenit după mult timp și aici, plus grele pete de rugină, mizerie, degradare, trepte sparte, uitare și nepăsare. "Rezistența din munți - Brașov", sună un mesaj ce se vede în stadion. Practic, asta e ce i-a rămas fotbalului din oraș. Să reziste până la vremuri mai bune.

Promisiuni pentru un nou stadion la Brașov

La Brașov s-au fluturat multe proiecte în ultimii ani, însă acum discuțiile par mai aproape de adevăr ca niciodată. Primăria ia în calcul construirea unui nou stadion, undeva în afara orașului, urmând ca "TineretuluI" să fie recondționat doar până când acel nou stadion va fi gata: 

"Din discuțiile pe care le-am avut, vom face un nou stadion. Nu în locul celui actual. De la zero, alt stadion! Vrem să fie spre marginea orașului. Să vedem ce proprietăți avem, să nu fie o destinație industrială. Posibil să fie făcut cu CNI", a explicat Sebastian Rusu, viceprimarul orașului. Precedentul proiect era pentru un stadion de 25.000 de locuri, iar costurile săreau de 30 de milioane de euro.

PALMARESUL FC BRAŞOV

  • 1 Cupă Balcanică (câştigată în 1961, pe vremea când echipa se numea Steagul Roşu)
  • 7 titluri în campionatele Ligii a 2-a, cucerite sub toate denumirile – UAB, Steagul Roşu, FCM, FC (1943, 1956, 1969, 1980, 1984, 1999, 2008)
  • 2 titluri Districtuale (1941 şi 1950)
  • 2 titluri la juniori republicani (1985, 2001)

Cine e FC Brașov

Echipa de fotbal FC Braşov a fost înregistrată la Federaţia Română de Fotbal în 1936. A fost prima formație din România care a obținut o cupă internaţională. A reuşit să câştige Cupa Balcanică, în 1961. Astăzi, cupa nu se regăseşte la club şi nimeni nu ştie unde este. Se bănuieşte că este la un depozit al federaţiei sau că ar fi rămas la fostul antrenor Nicolae Proca, decedat între timp. 

EXCLUSIV Fără fotbal, dar cu stadion! Imagine rară într-un oraș din România: bloc de locuințe în incinta arenei

VIDEO + FOTO E jale-n Vale! Stadionul din Petroșani a ajuns o ruină! Pe arena cu 15.500 de locuri încă evoluează Jiul, dar „minerii” sunt pe marginea prăpastiei, locul 8 din 10 în Divizia C

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
max9
max9  •  21 Iulie 2021, 16:14

Bun articol! poate il vede cine trebuie...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close