GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  SCANDALUL RENTELOR

Campania GSP ”Refaceţi Rentele!” » Bani în cer! Ministerul Tineretului şi Sportului alimentează conturile unor sportivi decedaţi de ani buni

Victoriţa Dumitrescu a participat acum 5 ani, în luna mai, la manifestările prilejuite de împlinirea a 75 de ani de existenţă a FRH // Foto: Cristi Preda +1   FOTO
Victoriţa Dumitrescu a participat acum 5 ani, în luna mai, la manifestările prilejuite de împlinirea a 75 de ani de existenţă a FRH // Foto: Cristi Preda

Articol de , - Publicat marti, 25 martie 2014 00:00 / Actualizat marti, 25 martie 2014 09:44

Fostele handbaliste Victoriţa Dumitrescu şi Cornelia Constantinescu figurează şi acum pe lista rentierilor MTS, deşi nu mai sînt printre cei vii. Nu se ştie cine a încasat banii viraţi lunar de cei din minister.

525 de rentieri figurează pe listele Ministerului Tineretului şi Sportului, care recompensează astfel performanţele obţinute la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene. Numai că, dintre cei 525 de pe listă, cîţiva nu mai sînt printre noi. Au murit de ani buni!

Gazeta a descoperit două fost sportive, campioane mondiale în 1962, la prima ediţie a campionatelor lumii la handbal în 7, desfăşurată chiar în România, care au decedat între timp.

Victoriţa Dumitrescu a fost iubita lui Ion Ţiriac
Una dintre vedetele handbalului mondial în anii '60, triplă campioană mondială, a fost, fără îndoială, Victoriţa Dumitrescu. "Era una dintre cele mai valoroase handbaliste. Juca pe post de inter stînga şi era golgeterul echipei României. Era şi o fată extrem de frumoasă, arata extraordinar. Făcea şi prezentări de modă la APACA", rememorează antrenorul Constantin Pilică Popescu, cel care a condus echipa României spre cele trei titluri ale lumii. Bătrîneţea şi-a trăit-o însă singură şi în mizerie.

Neavînd copii, dar nici apropiaţi, şi-a găsit sfîrşitul într-un cămin de bătrîni, pe 22 decembrie 2009, în urma unui accident vascular, la 74 de ani.

"Prin 1965, pe cînd ea avea 30 de ani, a fost iubita lui Ion Ţiriac. El era mai tînăr, avea 26 de ani. Dar ştiu că au stat împreună mai mult de un an", a declarat Constantin Popescu. Cu şapte luni înainte de a muri, Victoriţa Dumitrescu a participat la festivitatea organizată de FRH cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea federaţiei. Tot atunci, a fost decorată de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Muncii Clasa I.

Federaţia de handbal a anunţat MTS de deces!
Deşi a murit de mai bine de patru ani, Victoriţa Dumitrescu primeşte şi azi rentă. Unde se duc banii? Nu se ştie! "Ea nu avea pe nimeni, nu avea familie, copii. Doar o soră! Nu ştiu cine ar fi putut să semneze pentru primirea banilor", se întreabă fostul ei antrenor.

Cristian Gaţu, preşedintele FRH, spune că e ciudat de ce MTS virează şi acum în contul fostei handbaliste renta, atît timp cît "noi am anunţat imediat ministerul de decesul acesteia. Am făcut o adresă scrisă".

O cauză ar putea fi faptul că, deşi era cunoscută cu numele de Victoriţa Dumitrescu, numele real al handbalistei era Victoria Dumitru. Sub acest nume primea din partea MTS şi renta în valoare de 2.668 de lei lunar.

Cornelia Constantinescu a murit în aprilie 2011
Coechipieră în echipa campioană mondială din 1962 cu Victoriţa Dumitrescu, fostul pivot Cornelia Constantinescu a trecut şi ea în lumea celor drepţi în 2011, în aprilie. "Ţin minte că a murit chiar în joia Paştelui. Avea 76 de ani", rememorează Constantin Popescu, cel care pe 3 septembrie va împlini 86 de ani.

"Cornelia era o fată serioasă, o jucătoare care-şi făcea treaba. Era bucureşteancă, a jucat toată viaţa la Ştiinţa Bucureşti, cu care a şi cîştigat Cupa Campionilor Europeni în 1961", adaugă tehnicianul. Nici în cazul ei nu se ştie cine a semnat pentru primirea banilor din aprilie 2011 şi pînă în prezent!

"Plăţile s-au realizat conform listelor care au fost făcute publice pe site-ul MTS. Dacă persoanele respective apar în tabele, înseamnă că banii au fost viraţi", a precizat un director din minister.

Victoriţa, "pionierul" rentei viagere
Victoriţa Dumitrescu a fost unul din cazurile sociale care au stat la baza înfiinţării rentei viagere pentru campionii României. În anii 1998-1999, foste glorii precum pugilistul Nicolae Linca, canotoarea Olga Homeghi, jucătoarea de tenis de masă Maria Alexandru, care se aflau într-o situaţie financiară şi de sănătate precară, i-au inspirat pe iniţiatorii Legii Sportului şi au introdus renta ca o formă de protecţie socială a sportivilor de performanţă. Victoriţa Dumitrescu suferea de mai multe afecţiuni şi nu-şi permitea plata tratamentelor fără de care şi-ar fi pus în pericol viaţa.

Pe card sau prin mandat poştal
Rentierii îşi încasează banii de la MTS în funcţie de modalitatea aleasă de fiecare: în cont sau prin mandat poştal. "Eu am ales varianta pe card deoarece este cea mai rapidă şi mai comodă. Alţi colegi de-ai mei sînt încă reticenţi la carduri şi conturi şi preferă să le vină poştaşul acasă cu banii", a declarat Cristian Gaţu.

Banii se recuperează în instanţă
Cum poate MTS să recupereze banii acordaţi ca rentă Victoriţei Dumitrescu şi Corneliei Constantinescu după ce aceastea au decedat? "Dacă banii au fost viraţi în cont, atunci numai în instanţă îi putem revendica. Dacă banii au fost încasaţi de familiile acestora, atunci sînt obligate să-i returneze. În caz contrar, se ajunge tot în instanţă", a declarat un funcţionar din minister.

Morţi şi pe listele de indemnizaţii de merit
La sfîrşitul anului trecut, conducerea MTS a descoperit şase cazuri în care a continuat să vireze banii pentru indemnizaţiile de merit, deşi beneficiarii nu mai erau în viaţă de luni, chiar ani. Familia fostului rugbyst Anton Groman a continuat să încaseze lunar suma de 1.800 de lei, cu toate că titularul era decedat de doi ani şi jumătate. Ministerul a cerut rudelor lui Groman să returneze cei 54.000 de lei încasaţi ilegal.

Pentru patru dintre cazuri, MTS a apelat la ajutorul Ministerului de Interne, la Evidenţa Populaţiei, pentru a afla informaţii legate de decesele respective. A fost un singur caz, cel al antrenorului de tir Viorel Manciu, în care familia a anunţat ministerul de moartea beneficiarului şi a înapoiat banii încasaţi în plus.

Cîţi bani s-au virat de la decesul celor două handbaliste

Victoriţa Dumitrescu
- decedată în decembrie 2009
- rentă lunară: 2.668 lei net
- 50 de luni
Total: 133.400 lei

Cornelia Constantinescu
- decedată în aprilie 2011
- rentă lunară 2.668 lei net
- 34 de luni
Total: 90.712 lei

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (11)
stinta
stinta  •  26 Martie 2014, 01:43
Postat de quaistefan pe 25 Martie 2014, 16:58

Au gresit cei din minister, cei care vireaza banii! Nu se poate sa nu fie vreo lege ca sa poata fi dati afara! Si pusi la lata pt. "neglijenta in serviciu " ?

nu au gresit i-si impart banii intre ei vreo doi, trei insi.

hilarion
hilarion  •  25 Martie 2014, 21:47

Asta este penal. Cei care au ridicat banii sunt pasibili in mod clar de inchisoare. Daca tot scrieti articolul de ce nu sesizati politia????

quaistefan
quaistefan  •  25 Martie 2014, 17:05

La noi CORUPTIA exista in sine fara corupti cu nume si prenume... Incompetentza la fel, fara incompetentzi ... Munca la stat in dorul lelii ,cu ANGAJATI care trebuie sa ia salariile, NU sa-si si indeplineasca sarcinile de serviciu ! Pun pariu ca la MTS nimeni NU are ca sarcina de serviciu verificarea existentei destinatarului !

Vezi toate comentariile (11)
Comentează