GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  EXCLUSIV GSP

La Cluj, PD-L şi PSD şi-au dat mîna ca să “umfle” stadionul » Pista de 500.000 de euro!

În documentele inițiale, pista urma să coste 300.000 de euro +1   FOTO
În documentele inițiale, pista urma să coste 300.000 de euro

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 08 noiembrie 2011 22:11

Lucrările de hidroizolaţie şi pista de atletism au revenit unei firme de apartament din Gherla, în spatele căreia se află consilierul judeţean Dănuţ Canta, "vicele" PSD Cluj

 ♦ DNA l-a reţinut pe Radu Bica, “vicele” PD-L Cluj şi “vice” al Consiliului Judeţean, pentru că a luat mită ca să ofere contracte pe stadion.

 ♦ “Operaţiunile speciale” ale lui Bica începuseră mult mai devreme, el coordonînd atribuirea contractelor de construcţie a Cluj Arena.

 ♦ Astfel, o firmă din Gherla în spatele căreia se află Dănuţ Canta, “vice” PSD Cluj şi coleg cu Bica în Consiliul Ju de ţean, a făcut cu 500.000 de euro pista de atletism.

 ♦ În documentele ini ţiale, pista urma să coste 300.000 de euro

Lucrările de hidroizolaţie şi pista de atletism au revenit unei firme de apartament din Gherla, în spatele căreia se află consilierul judeţean Dănuţ Canta, "vicele" PSD Cluj

# DNA l-a reţinut pe Radu Bica, “vicele” PD-L Cluj şi “vice” al Consiliului Judeţean, pentru că a luat mită ca să ofere contracte pe stadion.

# “Operaţiunile speciale” ale lui Bica începuseră mult mai devreme, el coordonînd atribuirea contractelor de construcţie a Cluj Arena.

# Astfel, o firmă din Gherla în spatele căreia se află Dănuţ Canta, “vice” PSD Cluj şi coleg cu Bica în Consiliul Ju de ţean, a făcut cu 500.000 de euro pista de atletism.

# În documentele ini ţiale, pista urma să coste 300.000 de euro

Costuri de doar 35 de milioane de euro fără TVA, o arhitectonică impresionantă şi un timp-record de execuţie, doar 28 de luni, au fost avantajele Cluj Arena în percepţia opiniei publice. În urmă cu o săptămînă, DNA Cluj l-a arestat pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, pentru 29 de zile, după ce acesta a pretins mită 25.000 de euro pentru a furniza informaţii despre licitaţia contractului de mentenanţă de la Cluj Arena, cifrat la 720.000 de euro anual.

Bica era direct responsabil cu supravegherea lucrărilor şi cel care aproba mereu devizele constructorilor. Însă contractul de întreţinere a fost doar o părticică nesemnificativă din "influenţa Bica" la acceptarea subcontractorilor de la arenă, cei care nu stau în prima linie, angajaţi de antreprenorul general, firma ACI Cluj SA.

Pista de atletism la apartament
Un stadion elite, dar cu pistă de atletism, a fost cererea expresă a autorităţilor clujene, invocînd necesitatea organizării unor concursuri IAAF pentru amortizarea investiţiei. După două întrebări în piaţă, antreprenorul general, la sugestia lui Bica, a ales oferta firmei Grigma SRL din Gherla, o firmă de apartament, cu doar 3 ani de experienţă în construcţii şi 8 angajaţi.

"Sincer, nu-mi amintesc toţi subcontractorii cu care am lucrat, dar ştiu că pista a fost montată de o firmă din Ungaria, care a oferit garanţia. Nici costurile nu aş putea să le spun cu exactitate pentru că s-a ocupat responsabilul meu de şantier", a răspuns Dorin Aşchilean, directorul ACI.

Adevărat, firma Global Sport din Ungaria a executat lucrarea, dar după ce factura a fost achitată parţial de Grigma SRL! În plus, tot firma din Gherla i-a plătit pe elveţienii de la Conica Basf, furnizorul de poliuretan pentru pistă! Preţul decontului? În jur de 500.000 de euro, deşi prin anexa Hotărîrii CJC 314/15 decembrie 2010, privind aprobarea lucrărilor adiţionale, s-a prevăzut pentru pistă un preţ de 1.297.534 lei, adică puţin peste 300.000 de euro.

Necunoscuta Grigma
În Gherla, pe constructorii cu lucrări în portofoliu îi poţi număra pe degetele de la o mînă. Nici unul nu a auzit de Grigma sau de administratorul ei, Grigore Oşorhean! Înfiinţată în 2008, firma a avut o ascensiune fulminantă a cifrei de afaceri, ajunsă la 1.554.009 lei în 2010, anul în care construcţia la Cluj Arena funcţiona cu motoarele turate. Asta pentru că Grigma SRL, datorită vastei sale experienţe, a încasat cu dedicaţie şi contractul de hidroizolaţie de la arenă! Costurile? În jur de 300.000 de euro! Acţionarii SRL-ului sînt Grigore Oşorhean cu 50 la sută, iar restul e împărţit egal între copiii săi, Andrei şi Maria.

Pe turnantă, apare Canta
"O persoană abilă, destul de comunicativă şi prietenoasă cu toţi consilierii" e descrierea lui Bica făcută de colegii săi din deliberativul clujean. Bica a ştiut să-şi apropie inclusiv adversarii politici, chiar din Opoziţie, pentru a putea garanta liniştea derulării investiţiei, fără prea multe întrebări în Consiliu.

Cea mai vehementă voce, Dănuţ Canta (foto jos), "vicele" PSD Cluj şi fost suprefect. Coincidenţă! Canta deţine o firmă de hidroizolaţii, care construieşte piste de alergări şi atletism, Protectim Com SRL, cu vastă experienţă în domeniu şi lucrări în toată ţara. Totuşi, Canta a bifat un singur inconvenient: firma lui e în insolvenţă din 2009 şi nu putea apărea în prim-plan ca subcontractor! Aşa s-a ajuns la soluţia Grigma SRL, condusă de Oşorhean, angajatul lui Canta la Protectim!

Altfel, Cluj Arena are o pistă de atletism cu 8 culoare de alergare, dar încă neomologată internaţional! Asta pentru că executantul maghiar refuză să acorde certificatul de omologare pînă la plata integrală a datoriei de către, aţi ghicit!, Grigma SRL.

"Bica? O persoană corectă cu toată lumea!"
Surprinzător, Dănuţ Canta a avut o voce extrem de jovială şi de apreciativă la adresa lui Radu Bica (foto jos), lăudînd chiar munca sa de la Cluj Arena! "Vă spun sincer, s-a făcut o treabă extrem de bună la stadion. O lucrare ieftină şi foarte bine executată, într-un timp relativ scurt. Şi cum arată, e deosebit, am senzaţia unui lucru bine făcut. Chiar dacă pare surprinzător, Radu Bica era o persoană cu care am comunicat destul de bine", a spus Canta.

Afaceri băgate în insolvenţă
Conform declaraţiei de avere, Dănuţ Canta e un consilier prosper, care tocmai a finalizat un ansamblu rezidenţial la Apahida în perioada de criză, dar pe care nu a reuşit să-l vîndă. Canta e acţionar la patru firme, Consizo SRL, Protectim, Depotech şi DSR Consulting, însă primele două au intrat deja în procedura de insolvenţă. Protectim a derulat în 2010, timp de 10 zile, un contract cu primăria din Gherla, condusă tot de un primar PD-L, lucrare obţinută prin licitaţie, pentru unele lucrări la acoperiş şi a cărei valoare a fost de 72.812 lei.

Astăzi se judecă recursul
"Vicele" CJ Cluj, Radu Bica, va afla astăzi dacă va deveni liber, după ce a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pe data de 1 noiembrie. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca recursul depus de avocaţii săi, Bica fiind apărat de trei avocaţi, în frunte cu Gheorghiţă Mateuţ, fostul apărător al lui Gigi Becali, care l-a scăpat pe finanţatorul Stelei de arest în dosarul sechestrării de persoane.

25 e locul ocupat de România într-un top al corupţiei dintr-un total de 27 de ţări ale Uniunii Europene, fiind depăşită doar de Bulgaria şi Grecia

3,6 e nota României obţinută în lupta anticorupţie pe o scară de la 0-10 în Europa, conform unui studiu citat de ziariştii de la Money Express

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (53)
pynalty
pynalty  •  23 Noiembrie 2011, 17:53
Postat de pynalty pe 23 Noiembrie 2011, 17:50

baaaa frate apostu e moldovean ba vine sa fure din ardeal ba

din pacate toti ne fura toti se imbogatesc si nu patesc nimic nustiu cat o sa i mai rebde domne domne

pynalty
pynalty  •  23 Noiembrie 2011, 17:50
Postat de many_steaua pe 10 Noiembrie 2011, 10:45

Sigur este o operațiune mârșavă a miticilor ce vor sa compromită spiritul imaculat al ardelenilor. Rușine Dinu Patriciu.

baaaa frate apostu e moldovean ba vine sa fure din ardeal ba

many_steaua
many_steaua  •  10 Noiembrie 2011, 10:45
Postat de a10760276 pe 10 Noiembrie 2011, 10:09

ia uite ardelenii care se jura ca nu fura, ca sunt cei mai cinstiti si muncitori, cum bucurestenii ii trag in jos... etc, sunt prinsi la furat! cum asa? cred ca e o inscenare de la bucuresti!

Sigur este o operațiune mârșavă a miticilor ce vor sa compromită spiritul imaculat al ardelenilor. Rușine Dinu Patriciu.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează