ANCHETELE GAZETEI  ·  TAXIMETRIE ILEGALĂ

MAFIA TAXIURILOR » Cum sînt clonate plăcuţele taxiurilor din Ilfov şi cum scapă şoferii de Poliţie!

Articol de — , Joi, 27 Martie 2014

Licenţele ilegale sînt falsificate încă o dată! Nu e suficient că primăriile din jurul Bucureştiului au eliberat licenţe de taxi pe şpagă şi fără număr, umplînd Capitala cu cel puţin 5.000 de taxiuri în plus faţă de numărul legal. Acum a apărut şi fenomenul falsificării tăbliţei ovale de pe maşini, care autentifică licenţa.

Taxiurile s-au înmulţit în Bucureşti nu numai din cauza acordării de licenţe peste limita legală de către primarii din Ilfov.

Licenţele ilegale sînt falsificate încă o dată! Nu e suficient că primăriile din jurul Bucureştiului au eliberat licenţe de taxi pe şpagă şi fără număr, umplînd Capitala cu cel puţin 5.000 de taxiuri în plus faţă de numărul legal. Acum a apărut şi fenomenul falsificării tăbliţei ovale de pe maşini, care autentifică licenţa.

Taxiurile s-au înmulţit în Bucureşti nu numai din cauza acordării de licenţe peste limita legală de către primarii din Ilfov.

O altă cauză este apariţia plăcuţelor ovale contrafăcute, care sînt uşor de descoperit pentru că n-au trecut pe ele numele localităţii care a eliberat licenţa

Cel puţin 15.000 de taxiuri circulă în Bucureşti, în condiţiile în care numărul lor ar trebui să fie maxim 10.000, aici fiind incluse şi cele aproximativ 1.600 de maşini cu licenţe de Ilfov cu drept de funcţionare în Capitală, respectînd algoritmul cu 4 licenţe la o mie de locuitori.

Excedentul de aproximativ 5.000 de taxiuri este cauzat în principal de numărul de licenţe acordate de primăriile din Ilfov peste limita legală.

Plăcuţele ovale de culoare roşie, amplasate pe portierele din spate ale taxiurilor, mai nou se clonează. "Sînt şi 40 de taxiuri care circulă pe o singură licenţă. Este incredibil", a povestit un taximetrist.

Ce conţine plăcuţa ovală
Fiecare taximetru trebuie să aibă pe cele două portiere din spate două plăcuţe ovale de culoare roşie care conţin următoarele informaţii: numărul licenţei, numărul de înmatriculare al maşinii, localitatea care i-a acordat licenţa şi valabilitatea acesteia

Două variante de clonare
1. Fabricarea de plăcuţe ovale false. Dacă numărul licenţei este păstrat, numărul maşinii este schimbat, fiind pus cel care corespunde cu cel inscripţionat pe plăcuţele de înmatriculare

2. Există situaţii cînd maşina pentru care s-a acordat licenţă nu mai există fizic (accident sau casare). Nu este o problemă pentru că plăcuţa ovală este pusă pe un alt taxi

Plăcuţele ovale false sînt uşor de descoperit
Plăcuţele false nu au trecut numele localităţii care a acordat licenţa. De altfel, numele localităţii nu este ştanţat. Este scris cu vopsea, în comparaţie cu numărul licenţei şi al maşinii, care sînt ştanţate.

"Sînt foarte uşor de identificat, dar nu se bagă nimeni. Clar că e absurd să opreşti absolut toate maşinile, ar lua o eternitate şi procesul de verificare e mult mai complex decît simpla înmînare a actelor", a povestit un taximetrist ilfovean

Cum scapă de Poliţie un taximetrist cu plăcuţe false
Există situaţia ca un taximetrist care are plăcuţa ovală contrafăcută să fie oprit de către agenţii de circulaţie. Taximetristul îi prezintă actele obişnuite (permisul de conducere şi talonul) plus cele obligatorii în cazul unui taximetru: asigurările pentru bagaje şi persoane, autorizaţia de transport eliberată de către Primărie şi autorizaţia de execuţie în care sînt trecute numărul maşinii şi al licenţei. Ultimele, niciodată în original, doar copii xeroxate, motivînd că "originalele" se află la sediul firmei.

Faptul că numele localităţii nu există are o explicaţie simplă în faţa poliţistului: s-a şters vopseaua! Un proces de verificare ar lua mult timp agentului de circulaţie, aşa că este lăsat să plece.

Am solicitat un punct de vedere oficial din partea Poliţiei Rutiere pe care încă nu l-am primit.

Clinceni, un caz aparte
Există taxiuri înregistrate în Clinceni care în dreptul licenţei au ajuns la numărul 300. La o populaţie de 6.000 de locuitori, conform algoritmului de patru licenţe la o mie de locuitori, numărul legal al acestora ar trebui să fie 24. Presupunînd că s-au mai retras licenţe, tot e cale lungă de la 24 la 300. Probabil, la Clinceni, s-a inventat o altfel de numărătoare.

"Faptul că taxiurile-pirat se disting, vizibil, de cele care funcţionează legal, ar trebui să ajute autorităţile, care bineînţeles cunosc acest aspect, dar nu vor să intervină" (a povestit unul dintre angajaţii unei firme ilfovene de taximetrie")

"Pe fiecare plăcuţă ovală este inscripţionată localitatea de provenienţă a licenţei pentru taxiul respectiv: Bucureşti, Măgurele, Clinceni etc. Acelea sînt taxiurile care funcţionează legal, pe licenţa originală. Poliţia nu trebuie să oprească decît maşinile cărora le lipseşte localitatea! Sînt chiar şi 40 de taxiuri pe o singură licenţă". (un taximetrist din Ilfov)S-a iubit cu Nicu Ceaușescu și au vrut să se cunune, dar Elena a luat foc când a aflat! Ce i-au făcut fetei de 16 ani

Libertatea

Comentarii (21)

can80  •  28 Martie 2014, 11:07

Este foarte bun articolul. Nu discutamaici despre pretul 1.39, care intr-adevar este mic. Asta e si cu asta basta. Discutam despre ceea ce se intampla pe langa taximetristii care muncesc cu adevarat. Am facut plangere la o companie de taximetrie saptamana asta raportand o smecherie foarte interesanta: am platit 15 ron (o hartie de 10 si una de 5), insa dupa un moment de deruta cauzat de blocarea usilor din spate ale loganului, soferul imi spuen ca i-am dat 6 (schimbase hartia de 10 cu una de 1 leu). E, patronul companiei m-a contactat a doua zi si m-a rugat sa fac plangere la politie, numarul respecitv nefigurand la ei. Deci, taximetrist fals. Poate si asta e o cauza a pretului...

craz1est  •  28 Martie 2014, 02:36

Taximetria , noul sport national ! :))

lion23  •  27 Martie 2014, 18:29

De când dracu Gazeta Sporturilor se ocupă de taximetrie? Voi sunteți sănătoși?

Vezi toate comentariile (21)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
06:00 Tenis, WTA

Turneul din Osaka

Digi 2, Digi 4
07:00 Tenis, WTA

Turneul din Wuhan

Digi 2
08:00 Tenis, WTA

Turneul din Seul

Digi 4
08:15 Rugby

Italia - Namibia

TVR 1
10:45 Rugby

Irlanda - Scoția

TVR HD
12:30 Fotbal, Liga 2

Rapid - Gloria Buzău

Digi 1, Telekom 1, Look
13:00 Fotbal, La Liga

Getafe - Mallorca

Telekom 2, Look Sport 2
13:15 Rugby

Anglia - Tonga

TVR 1
13:30 Fotbal, Serie A

Sassuolo - SPAL

Telekom 3, Look Sport
15:00 Formula 1, Cursa

Marele Premiu din Singapore

Digi 1, Telekom 1, Look
15:00 Fotbal, La Liga

Espanyol - Real Sociedad

Telekom 2
16:00 Fotbal, Serie A

Bologna - AS Roma

Digi 3, Look Sport
16:00 Fotbal, Serie A

Lecce - Napoli

Digi 4, Telekom 3
16:00 Fotbal, Serie A

Sampdoria - Torino

Telekom 4
16:00 Fotbal, Manchester United

West Ham - Man. United

Eurosport
16:00 Fotbal, Ligue 1

Rennes - Lille

Look Sport 2
17:00 Fotbal, La Liga

Valencia - Leganes

Digi 2, Telekom 2
17:30 Fotbal, Liga 1

Botoșani - Chindia Târgoviște

Digi 1, Telekom 1, Look
18:00 Handbal M

HC Vardar - FC Porto Sofarma

Digi 4, Look Sport 3
18:30 Fotbal, Premier League

Chelsea - Liverpool

Eurosport
19:00 Fotbal, Bundesliga

Frankfurt - Dortmund

Digi 2, Look Sport, Telekom 3
19:00 Fotbal, Serie A

Atalanta - Fiorentina

Digi 3, Telekom 4
19:00 Fotbal, Cehia

Sparta Praga - Slavia Praga

Look Sport 2
19:30 Fotbal, La Liga

Athletic Bilbao - Alaves

Telekom 2
20:00 Handbal M

PSG - Szeged

Look Sport 3
20:30 Fotbal, Liga 1

FCSB - CFR Cluj

Digi 1, Telekom 1, Look
21:45 Fotbal, Serie A

Lazio - Parma

Telekom 3, Look Sport 2
22:00 Fotbal, La Liga

Sevilla - Real Madrid

Digi 2, Look Sport, Telekom 2
22:00 Fotbal, Ligue 1

Lyon - PSG

Digi 3, Look Sport 3
Program TV complet

Liga 1