GSP SPECIAL  »  ARTICOLUL LUNII  »  TOLO.RO

Mircea Badea, chiar el, și Denise Rifai

Articol de - Publicat joi, 17 ianuarie 2019 17:28

Toate crimele încep atunci când privești oamenii ca pe niște obiecte dispensabile.

Mircea Badea a postat pe Facebook un montaj în care o compară pe Denise Rifai cu o păpușă gonflabilă roz, cu piercing în buric și la bustul gol.

”Numiți o deosebire”, ne invită vedeta Antenei 3.

Deosebirea e că Rifai e un om, iar păpușa e un obiect al plăcerii. Când îți dezumanizezi semenii nu doar că le răpești demnitatea, ci și îndemni la tratarea lor precum un material lipsit de importanță. Așa au început monstruozitățile în istorie.

Ca jurnalist, nu am nicio simpatie nici pentru stilul Antenei 3 și nici pentru cel al Realității TV. E opinia mea liberă și nu cer nimănui să fie de acord cu ea: cred că ambele canale TV fac parte din urzeala isterică și irațională care s-a așezat pe privirea țării, cum se așternea pânza de păianjen pe ochii regelui din Stăpânul Inelelor.

Nu că ar fi vreun complot la mijloc.

E, mai degrabă, conjurația egourilor și a lipsei de obiectivitate elementară. Vedetele TV au sentimentul, exprimat de atâtea ori atât la Antena 3, cât și la Realitatea, dar și la alte posturi de televiziune, că numesc președinți de țară, salvează națiunea și se luptă cu maladii pe care trebuie să le exorcizeze din oameni, fără voia acestora. E semnul clar al fanatismului și al pierderii proporțiilor.

”Noi l-am pus președinte pe Iohannis!”, spunea deunăzi Cozmin Gușă.

”Chiar nu realizați că USL nu ar fi câștigat alegerile fără noi?!”, li se strigă invitaților din platoul Antenei 3.

Ei se autodefinesc drept ”camarazi”, potrivit lui Mircea Badea, sau ”haită cu cei de afară”, după o expresie deja celebră a patronului de la Realitatea. Și propovăduiesc aceeași stare de beligeranță, de război total, de joc cu sumă nulă. Seară de seară, arată aceeași lipsă de respect pentru cine nu e ca ei, același dispreț camuflat în populism pentru cei slabi și vulnerabili.

Când Mircea Badea intră cu pistolul în platou sau când Rareș Bogdan incită la violență, fiecare împotriva celeilalte tabere, arată ce-i leagă în fond. Fanatismul.

Asta nu înseamnă că ambele televiziuni nu au făcut și lucruri bune sau nu au și jurnaliști corecți. Vedetele însă plutesc în stratosferă ca siguranță de sine și se afundă în cretacic ca înțelegere a conviețuirii.

Prin postarea de pe Facebook, Badea coboară limita de jos pe care ambele tabere o fixaseră, performanță greu de realizat.

Denise Rifai e și ea una dintre vedetele egolatre descrise mai sus. Însă, înainte de orice, e un om, o femeie. A o trata ca pe un obiect e o indecență.

O scriitoare de culoare povestește cum s-a obișnuit să nu mai tacă și, ori de câte ori bărbații o fluieră de pe o schelă, se duce spre ei și îi întreabă: ”La fel ai proceda cu mama ta?!”.

Numiți o deosebire!

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează