GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  STEAUA '86

33 de ani de la Sevilla // Interviu EXCLUSIV cu Michel Vautrot, arbitrul partidei Steaua - Barcelona: "Nimeni din Franța nu mi-a făcut un cadou ca Steaua"

Articol de - Publicat marti, 07 mai 2019 11:26

Michel Vautrot, arbitrul partidei Steaua - Barcelona de pe 7 mai, a vorbit în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor despre meciul de acum 33 de ani, din finala Cupei Campionilor Europeni

- Domnule Vautrot, vă mai amintiți seara de 7 mai 1986?
- Normal că-mi amintesc la perfecție acea seară și ce s-a întâmplat în acel meci! A fost o mare surpriză să-l văd pe Duckadam că apără patru lovituri de la 11 metri. Cine-l poate uita? Sunt foarte fericit că am avut ocazia să arbitrez acel meci, iar acum mă bucur și pentru Duckadam că este președintele de onoare al Stelei și este apreciat de foarte mulți români. Am citit în presa internațională că a suferit o intervenție la inimă, că a mai avut ceva probleme cu o mână, dar acum este bine și asta e cel mai important. A intrat în istoria fotbalui cu acea performanță de la Sevilla.

- A fost o surpriză pentru dumneavoastră să vedeți că Steaua câștigă în fața Barcelonei?
- Steliștii nu se așteptau să câștige și spuneau că o să trag cu Barcelona și o să fac tot posibilul ca spaniolii să câștige. Ei credeau la acea vreme că UEFA nu o să fie de acord ca o echipă din blocul sovietic să ridice trofeul și de aici tot felul de suspiciuni. Dar am demonstrat că sunt un arbitru corect. Iar Steaua a câștigat.

- Inclusiv dumneavoastră v-ați gândit că se va impune Barcelona?
- Sincer, cred că toată lumea s-a gândit la asta! Că nu o să aibă niciun fel de probleme, că joacă în fața unei echipe micuțe din România și că se vor rezolva lucrurile foarte rapid. Uite că nu a fost chiar așa! A fost una dintre cele mai mari surprize ale fotbalului. Românii au câștigat acel meci pe merit și asta după ce Duckadam a făcut un meci magnific.

6 meciuriale echipelor românești a arbitrat Michel Vautrot în carieră: România - Italia 1-0, U Craiova - Hajduk 1-0, Real Betis - U Craiova 1-0, Benfica - Steaua 2-0, Partizani - U Craiova 0-1 și Steaua - FC Barcelona 0-0

 

Imagini de atunci și de acum cu jucătorii Stelei care au învins-o pe Barcelona

- Nu v-ați pus niciodată întrebarea cum de a ajuns Steaua în finală?
- Când ești arbitru încerci să-ți faci treaba, să fii concentrat pe toată durata meciului și să nu te gândești cine e sau nu favorită. Arbitrul nu a ținut cu nimeni în acel meci, treaba mea era să ajut să iasă un joc bun și să nu fie nevoie să le fie teamă jucătorilor de ceva. Cel mai important lucru în întreaga mea carieră a fost să fiu concentrat sută la sută și să nu fac greșeli. Trebuia să fiu obiectiv și cred că mi-a ieșit.

- Steaua - FC Barcelona este cel mai important meci din cariera dumneavoastră?
- Pentru mine, toate meciurile pe care le-am arbitrat au fost importante, dar vă dați seama că o finală de Champions League e ceea ce orice arbitru își dorește să primească în carieră. Am avut ocazia să demonstrez că am fost un arbitru foarte bun. Meciul Stelei cu Barcelona este printre cele mai importante din cariera mea, poate e plasat imediat după finala Europeanului din 1988, dintre Uniunea Sovietică și Olanda. Am avut multe meciuri importante, iar dacă am ajuns să primesc partide de la competiții de top înseamnă că n-am prea făcut greșeli fatale în carieră.

- Când auziți cuvântul România, primul lucru la care vă gândiți e Steaua?
- O să vă relatez o poveste pe care nu am cum s-o uit. Acum 10 ani am primit o plachetă specială din partea celor de la Steaua, la 20 de ani de la acel meci cu Barcelona, pe care scria în franceză: "Nu vom uita niciodată ce ați făcut pentru noi!". A fost un moment emoționant și foarte important pentru că nimeni din Franța nu mi-a dat așa ceva în toată cariera mea! Chiar nu mă așteptam pentru că meritul a fost al steliștilor, nu al meu. Sunt foarte fericit că lumea mă apreciază, iar când vorbesc despre România îmi amintesc cu plăcere acel meci. 

"Duckadam a făcut la Sevilla un meci senzațional și am fost fericit că am avut ocazia să-l descopăr chiar într-o finală de Champions League. A fost magnific!"
Michel Vautrot

"Când vorbesc despre România e clar că îmi amintesc prima oară despre acest meci de la Sevilla. Sunt bucuros că în România încă se mai vorbește de acel meci, iar cei din țară de la voi îmi spun mereu că au urmărit de sute de ori acel joc"
Michel Vautrot

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează