GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REMEMBER

9 ani de la moartea unuia dintre cei mai buni fotbaliști români » 5 povești cu Nicolae Dobrin în prim plan

Articol de GSP - Publicat miercuri, 26 octombrie 2016 17:51

Astăzi s-au împlinit 9 ani de când Nicolae Dobrin a murit. Fostul mare jucător român a decedat la 60 de ani într-un spital din Pitești la data de 26 octombrie 2007. 

Poveştile despre viaţa şi cariera lui Dobrin sunt nenumărate. Există însă şi episoade mai puţin cunoscute despre “Gâscan”, a cărui existenţă a însemnat un ciclu nesfîrşit de trăiri de la agonie la extaz şi invers.

Gazeta readuce în prim-plab 5 dintre poveștile inedite despre Dobrin, povești legate de momente cruciale ale celui considerat de mulţi cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor.

1. A fumat până în ultima clipă

Boala necruţătoare ce i-a adus sfârşitul lui Dobrin a fost cauzată de ţigări. A început fumeze de la 8- 9 ani. “ştiam unde pune tăticuţigările seara, când se culca. Aşteptăm adoarmă şi furișam la dulapul în care le ascundea. După mai mult timp, s-a prins îi dispăreau ţigări, iar într-o seară m-a pândit şi m-a prins în fapt. Doamne, ce m-a bătut! Prima şi ultima dată în viaţa mea nd m-a bătut! Fumam ţigările a două zi.

piteam după un coteţ din fundul curţii. Asta l-a supărat cel mai rău pe tată: vedeau vecinii şi era o mare ruşine pentru el”, povestea Dobrin. “Prinţul din Trivale” a fumat în ultimii 40 de ani numai pachete de Marlboro aduse din Anglia şi SUA.

După operaţia din decembrie 2006, doctorii i-au interzis fumeze, dar n-a renunţat până în ultima clipă. Spunea la toată lumea s-a lăsat, dar fuma pe ascuns. Ascundea tutunul în spatele sifonului de la baie, în maşină, în bibliotecă. Soţia, Gică, ştia, dar l-a lăsat se se bucure.

2. Le-a dat idolilor 6 goluri

Povestea primilor paşi făcuţi de Dobrin în fotbal ţine de voia destinului. Copil fiind, “Gâscanul” bătea mingea de câte ori avea prilejul pe malul Argeşului.

Într-o zi, idolii de la Dinamo Piteşti au ajuns pe maidanul pe care viitorul internaţional făcea spectacol printre puștii din cartier. Vedetele, între care Halagian şi Zgirdan, au acceptat să încingă o miuţă împotriva admiratorilor lor, dar rezultatul final va fi fost unul neaşteptat.

Granzii au pierdut cu 12-2, iar Dobrin marcase nu mai puţin de 6 goluri! Impresionat, Leonte Ianovschi, marele descoperitor de talente din Trivale, i-a şoptit după meci lui Dobrin să vină la club, la antrenamente, încă de a două zi. A rămas surprins când a aflat că băiatul nu avea încă vârsta buletinului! Explozia a venit imediat: când nu împlinise încă 15 ani, Gicu Dobrin debuta în prima liga, pe 1 iulie 1962, la un meci ştiin- ta Cluj - Dinamo Piteşti (5-1).

3. "Angelo Niculescu l-a decapitat"

Fostul preşedinte al lui Dinamo, Vasile Ianul, l-a cunoscut bine pe Nicolae Dobrin din confruntările directe de pe gazon ori de la echipa naţională.

A acceptat să devoaleze o parte din secretul legat de absenţa “Gâscanului” de la Guadalajara (Mexico 70): “A fost un tip absolut formidabil. Un triumfător. Un magician. Va trebui spusă cândva povestea reală a lipsei lui Dobrin de la Mondialele din Mexic. şi vă zic eu acum un dram din adevăr. Gicu era un insubordonat tactic, pe el trebuia să-l trimiţi în teren şi să-i laşi geniul să lucreze. Angelo Niculescu şi gașca de la Dinamo l-au decapitat.

Niculescu a fost cel care a băgat fotbalul românesc cu fundu’ în poartă pentru 40 de ani, maestrul jocului de-a latul terenului. Normal că nu-i plăcea când venea Dobrin, primea mingea şi o trimitea direct spre poartă, cu pase uluitoare sau finalizări incredibile. Dacă te prindea pe picior greşit, erai mâncat! Punea mingea cu mâna, parcă era Michael Jordan! De-asta n-a jucat Dobrin în Mexic! O mare nedreptate care i s-a făcut printr-un complot al dinamoviștilor!”.

4. A refuzat amputarea piciorului

Dobrin a avut primele complicaţii medicale în 1992. La o întâlnire de tenis cu piciorul s-a zgâriat la dreptul, dar nu a dat importanță. Rana însă s-a infectat şi a ajuns la un pas de cangrenă. Ajutat de Cornel Dinu, a fost dus la Spitalul Militar din Bucureşti, unde a urmat o intervenţie chirurgicală reuşită. De atunci, Dobrin nu a mai pus alcool în gură.

La sfîrşitul anului 2006 au început marile probleme de sănătate. “Pe la debutul lui noiembrie au apărut dureri la piciorul drept. Am făcut nişte analize, iar doctorii mi-au recomandat să merg din nou la Spitalul Militar, unde mi s-au oferit două variante: amputarea sau operaţia. Am ales operaţia”, povestea nea Gicu. Opţiunea i-a fost fatală.

Medicii spun că Dobrin ar fi trăit dacă ar fi ales cealaltă soluţie. Operaţia a constat în introducerea în picior a unei tije de aluminiu de 20 cm, care a costat 100 de milioane de lei vechi. Boala s-a extins rapid către plămâni, fiind operat din nou în martie. I s-a extirpat o tumoare, i s-au scos trei coaste. Inutil!

5. Mutu ar fi făcut orice să-l salveze

Adrian Mutu a făcut tot posibilul să-l ajute pe Dobrin după ce a fost operat. S-a ocupat împreună cu Nicu Gheară să meargă la cei mai renumiţi medici din Austria pentru a-l consulta . La final, după ce specialistul de la clinică germană, un medic român plecat din ţară în urmă cu peste 30 de ani, a ridicat neputincios din umeri, Mutu i-a spus: “Nea Gicu, dacă e nevoie, te duc şi în America”.

Povestioara nu se termină însă aici. Doctorul din Germania i-a spus “Briliantului” după câteva zile că intenţia de a-l duce peste Ocean e lăudabilă, dar nu va mai putea avea nici un efect. I-a şoptit lui Mutu doar atât: “Nu mai este nevoie”.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
gigelos
gigelos  •  27 Octombrie 2016, 15:25

@polistul 68 - Tamas e hunior pe langa Dobrin . Nici cu Portugalia , Grecia nu cred ca avea o viata prea sportiva dar si-a facut traba ca varf si indesat , nu cred ca i-a pus Angelo fiola ci doar s-a rugat sa o bage in ate , beat treaz cum o fi . In Mexic daca era sigur ca se va facevde ras il baga 30 min macar cu Brazilia , doar ca nu era sigur , asa ca mai bine l-a tinut pe banca . Era bine intentionat il baga , vedeam si noi cum se face de ras si gata misterul. Doar ca nu era sigur , daca facea Gicu o mestereala , mai avea curaj Nea Angelo sa aterizeze la Otopeni ? Cred ca nu . Ca disciplina , asta era Gicu , stiai nu era un secret

polistul68
polistul68  •  27 Octombrie 2016, 14:22
Postat de tegean pe 27 Octombrie 2016, 00:07

,,gașca de la Dinamo,, (inclusiv Angelo N)...În meciul cu Brazilia (ultimul, când se știa că Dobrin nu va mai juca la Mundial), R.Numweiller îl maimuțărea continuu pe Dobrin pt. ca bătaia de joc să fie deplină, semnată și mediatizată pt. ...,,cunoscători sau, altfel zis, ,,aviz amatorilor,, cărora li s-a demonstrat , în văzul lumii întregi, că nu contează valoarea-popularitatea-interesul echipei, contează ce vor ,,dinamoviștii,, țării (în limbaj vulgar: securiștii) .

Dobrin a fost cel mai talentat fotbalist roman, asta nu o poate schimba nimeni. De morti se vorbeste doar de bine. Dar...inaintea meciului cu Anglia si brazilia a fost beat. Inainte de plecare in Brazilia, s-a facut un cantonament la Poiana brasov, unde Dobrin s-a dat mai mult lovit. La plecare, atit de beat a fost, a cazut la iesirea din hotel. Ca sa nu pairda avionul, a fost cusut in receptia hotelului. Conditia fizica aproape inexistenta, i-ar fi pus mari probleme sa joace la 40 grade si 4000 m. Nu contest 'ajutorul" dat de dinamovisti, de securisti....facind o paralela, e cam aceiasi situatie cu tamas si Daum. Cel mai bun fundas nu joaca datorita datorita comportamentului. Franta a renuntat la Benzema. Anglia la John Terry. Inainte de a acuza, mai cugetati o secunda.

gumbo
gumbo  •  27 Octombrie 2016, 14:10
Postat de raducallin pe 27 Octombrie 2016, 08:13

Unul dintre cei mai buni ? A fost cel mai bun ... ce penibili santeti. Nascuti dupa ultima ploaie.

Eu sunt, tu ești, el este. Noi suntem, voi sunteți, ei sunt. Punct, mai calline!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează