GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

Barca ”Timofte” » Pat Bonner, fostul portar al naționalei Irlandei, și-a botezat bărcuța cu numele românului al cărui penalty l-a apărat la Coppa del Mondo

Articol de , - Publicat vineri, 15 februarie 2019 11:29

Fostul portar al naționalei Irlandei, Pat Bonner, povestește cum, în 1990, și-a botezat bărcuța cu numele lui Daniel Timofte, românul al cărui penalty l-a apărat la Coppa del Mondo. A fost ratarea care a produs eliminarea ”tricolorilor” la loviturile de departajare.

Au trecut aproape trei decenii de la eliminarea dramatică a "tricolorilor" de la Coppa del Mondo Italia 1990, dar meciul Irlanda - România de la Genova, pierdut de Hagi și compania la loviturile de departajare, continuă să producă povești speciale. Atunci, pe "Luigi Ferraris", portarul Pat Bonner a parat șutul lui Daniel Timofte de la punctul cu var, iar apoi David O'Leary a transformat penalty-ul care i-a dus pe oamenii lui Jackie Charlton în sferturile de finală.

faza

"Prietenii au terminat renovarea chiar în ziua partidei"

Peste ani, Bonner povestește cum, după Mondial, s-a plimbat în propria ambarcațiune denumită "Timofte", după numele românului care l-a făcut celebru. "În iarna dinaintea turneului final, cumpărasem cu vreo 5.000 de pounds o mică barcă de lemn și i-am rugat pe câțiva prieteni să se ocupe de renovarea ei pentru a o putea folosi la plimbări sau la pescuit. Întâmplarea a făcut s-o termine chiar în orele dinaintea meciului cu România", explică Bonner pentru GSP.

"Cea mai memorabilă fază"

Apoi, trimite la un pasaj din autobiografia publicată în 2015, "The Last Line", carte în care apar detaliile savuroase: "Sticlele de whisky le-au fost cei mai buni prieteni amicilor mei în acele zile. Și, în timp ce celebrau în fața televizorului succesul nostru contra României, unul dintre ei întreabă «Jesus, ce nume vom pune bărcii?». Exact în acel moment a apărut scris pe ecran numele băiatului al cărui penalty îl apărasem. Și așa barca noastră de 9 metri lungime a căpătat denumirea «Timofte»!".

img 20190211 wa0000

"Nu o mai am acum, am vândut-o la un moment dat, dar a fost o istorie foarte amuzantă", spune Bonner, care subliniază că penalty-ul de la Genova i-a schimbat viața: "Am ajuns atunci pentru prima dată în sferturile de finală ale unui Mondial, iar faza respectivă a fost votată recent de public drept cea mai memorabilă din istoria fotbalului irlandez".

"Poate pun și eu numele «Bonner» treptelor de la barul meu"

În schimb, momentul Italia '90 înseamnă și acum un coșmar pentru Daniel Timofte: "Când mă mai vede lumea pe stadion, apare câte unul care să mai strige ceva despre penalty-ul cu Irlanda. Au fost clipe foarte apăsătoare pentru mine. Când am văzut că Bonner a parat mingea, parcă mi-a căzut cerul în cap. Aș fi vrut să dispar de pe planetă în acea secundă. Colegii nu mi-au reproșat niciodată ratarea, dar simțeam în privirile și comportamentul unora răceala cauzată de eliminarea de la Coppa del Mondo".

Timofte spune că auzise despre faptul că Bonner și-a botezat barca cu numele său: "Dacă aș fi aflat în acea perioadă, cred că-l și boscorodeam un pic la cât de necăjit eram. Sincer, am resimțit ca pe o luare peste picior acel gest. Știți cum ar fi trebuit să răspund? Treptele de la barul meu din Petroșani, intitulat «Penalty», să le numesc «Bonner» și să calc pe ele! Nu mi-a căzut bine inițiativa lui Bonner, dar asta-i viața!". 

"De obicei, băteam penalty-urile pe centrul porții. Dar, înainte să execut, Lupu mi-a șoptit să fiu atent, pentru că Bonner nu pleacă. M-a bulversat total. Mă tot gândeam cum să trag, să nu greșesc. Am tot ezitat înainte să șutez"
Daniel Timofte

22 de selecțiia strâns Daniel Timofte în tricoul primei reprezentative a României. Bonner a avut 80 de selecții pentru Irlanda

Irlanda - România 0-0, 5-4 la 11 metri

Genova, 25 iunie 1990

Irlanda: Bonner - Morris, McCarthy (cpt.), Moran, Staunton - Townsend, McGrath, Houghton, Sheedy (63 Whelan) - Aldridge (63 Cascarino), N. Quinn.

Antrenor: Jackie Charlton 

România: S. Lung (cpt.) - Rednic, Andone, Gh. Popescu, Klein - Sabău (96 D. Timofte), Lupescu, I. Rotariu, Hagi - Balint, Răducioiu (76 Lupu).

Antrenor: Emeric Ienei

Au executat penalty-urile: Hagi (0-1), Sheedy (1-1), Lupu (1-2), Houghton (2-2), Rotariu (2-3), Townsend (3-3), Lupescu (3-4), Cascarino (4-4), D. Timofte (4-4), O'Leary (5-4).

Spectatori: 31.818

Arbitru: Jose Ramiz Wright (Brazilia)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
m1k3
m1k3  •  15 Februarie 2019, 14:06

Cea mai buna nationala a Romaniei..pacat ca baietii erau mai mult cu gandul la transferuri in vest..si totusi cu Irlanda am pierdut pe nedrept..la cate ocazii au fost..la un 3-0 nu se supara nimeni..iar la penalty-uri nu inteleg de ce nu au batut balint sau popescu...

1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  15 Februarie 2019, 13:09

Dar noroc ca soarta ne-a revansat peste patru ani si am ratat de adata asta doua penaltyuri prin Belodedici si Petrescu...

1262848337187827
Dumitru Balmez  •  15 Februarie 2019, 12:14

Acest Timofte a ajuns din greseala la Mondial. Acolo trebuiau sa ajunga Ioan Timofte si Sorin Vlaicu de la Poli.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează