GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  NOTRE-DAME

Cathédrale Notre-Dame de Paris // Fotbalul reconstruiește Notre-Dame! Patronul lui Rennes donează 100 de milioane de euro după incendiu

Catedrala Notre-Dame, în timpul incendiului devastator
Catedrala Notre-Dame, în timpul incendiului devastator

Articol de - Publicat marti, 16 aprilie 2019 08:54

Catedrala catolică Notre-Dame din Paris a fost grav afectată de un incendiu devastator, dar cele două turnuri emblematice și structura edificiului au fost salvate. Sportivii francezi, și nu numai ei, au suferit, transmițând mesaje emoționante pe rețelele de socializare. Dar oamenii din sport au trecut și la fapte. 

Imagini tulburătoare, răvășitoare. Catedrala Notre-Dame arzând ca o torță luni noapte la Paris. Emblematicul monument din inima capitalei Franței, ce durează de 850 de ani, a fost desfigurat de un incendiu devastator, declanșat se pare de lucrările de restaurare.

Turla lungă, centrală, care se ridica la 96 de metri, s-a prăbușit sub flăcări, odată cu o parte din acoperiș.

În Săptămâna Mare catolică, oamenii îngenuncheaseră în jurul edificiului și se rugau. Se rugau ca pompierii, cei 400 de pompieri mobilizați, să stingă focul. Să salveze capodopera gotică. La 4 dimineața, după nouă ore de luptă, flăcările dispăruseră. Notre-Dame era în picioare. Cu faimoasele sale turnuri gemene rezistând eroic.

Contador, cu tricoul galben

L'Équipe nu a uitat că, în fiecare an, alergătorii admiră Notre-Dame în Maratonul Parisului. Și-a amintit că, în 2009, ultima etapă a Turului Franței a trecut pe lângă catedrală, cu Alberto Contador purtând tricoul galben. Și, cu mult timp în urmă, între 1905 și 1945, L'Auto, deschizătorul de drumuri pentru L'Équipe, organiza cursa de canotaj sub umbra faimosului edificiu medieval.

„900 de ani de istorie pleacă în fum"

Sportivii, mai ales cei francezi, dar nu numai ei, au suferit, transmițând mesaje emoționante pe rețelele de socializare.

"Inima mea arde", a scris Evan Fournier, baschetbalistul de la Orlando Magic, completată parcă de Sarah Ourahmoune, medaliată olimpică la box: "Istoria noastră arde". În timp ce André-Pierre Gignac, fotbalistul lui Tigres, privea cu durere de la distanță cum "900 de ani de istorie pleacă în fum".

"Tristesse"

Kylian Mbappé, campionul mondial al lui PSG, plângea și se ruga. Handbalista Allison Pineau (ex-Oltchim și Baia Mare), campioana Europei și a lumii, era "șocată". Un alt fotbalist, Bafétimbi Gomis, avea "inima strânsă".

Iar Didier Drogba era "atât de trist", la fel ca Franck Ribery și Roxana Mărăcineanu, fosta înotătoare născută în România și devenită acum ministrul francez al Sportului: 

"Tristesse". Rugbystul italian Sergio Parisse nu putea crede ce se întâmplă: "Non è possibile".

Patronul lui Rennes oferă 100 de milioane!

Luni noapte, președintele francez Emmanuel Macron anunța: "Ce era mai rău a fost evitat. Vom restaura această catedrală. Istoria noastră". A dezvăluit că va organiza o colectă națională.

Miliardarul François-Henri Pinault, proprietarul clubului Rennes, a fost primul care a sărit în ajutor. Donează 100 de milioane de euro pentru refacerea monumentului.

Notre-Dame este acolo, pe Île de la Cité. Grav afectată, cu pagube colosale, dar înfruntând dezastrul.

13.000.000 de turiștivizitează anual catedrala Notre-Dame, cea mai mare atracție turistică europeană

"Notre-Dame este istoria noastră. Epicentrul vieților noastre. Catedrala aparține tuturor francezilor și o vom reclădi"
Emmanuel Macron, președintele Franței

"Sunt atât de trist să văd Notre-Dame în flăcări. Sufăr, alături de parizieni, de francezi, de lumea întreagă"
Tony Estanguet, multiplu campion olimpic francez la canoe slalom

"Creștini sau nu, credincioși sau nu, aceasta este moștenirea noastră, a tuturor. Și privim cum dispare, fără a avea nicio putere"
Cyril Dumoulin, handbalist francez, campion european și mondial

  • CONTEXT: Un incendiu de proporții a izbucnit luni seara la celebra catedrală Notre-Dame, în Paris, în jurul orei 19:00, iar distrugerile au fost devastatoare. Nu se știu cauzele incendiului, dar se bănuiește că focul ar fi pornit de la lucrările de renovare.
  • Autoritățile franceze spun că nu cred că a fost o mână criminală. Turla lungă, gotică, a căzut sub flăcări la o oră după izbucnirea incendiului. Acoperișul Catedralei s-a prăbușit și el, având structura din lemn

Vezi și: Incendiu major la Catedrala Notre-Dame din Paris!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
2201637416592655
Costi Vultur  •  16 Aprilie 2019, 16:29

POCĂIŢI-VĂ ȘI CREDEŢI ÎN EVANGHELIA DOMNULUI ISUS HRISTOS. Catedrala voastră este locul unde locuiește satana , deci voi va închinați la Satana, nu la Domnul Isus Hristos. Voi va închinați la Stăpânul Banilor, curvarilor și homosexualilor, idolilor, mincinoșilor și talharilor. Prin aceasta pedeapsa, Dumnezeu va arăta că sunteți PĂGÂNI, NU CREȘTINII. POCĂIŢI-VĂ.

para.para
para.para  •  16 Aprilie 2019, 14:30
Postat de cfr_cluj_campioana pe 16 Aprilie 2019, 11:38

"În Săptămâna Mare catolică, oamenii îngenuncheaseră în jurul edificiului și se rugau. Se rugau ca pompierii, cei 400 de pompieri mobilizați, să stingă focul." Prostia oamenilor infinită. Pompierii ar fi stins focul și fără rugaciunile lor, ba chiar și dacă oamenii se rugau să nu-l stingă. Fantezia cu Dumnezeu e blestemul umanității.. Păi dacă exista Dumnezeu, mai ardea catedrala? Pt ce se rugau oamenii la Dumnezeu? Să își repare greșeala sau să o diminieze? :))

Multe sunt bagate de gigistii de la hartia asta ca sa fie articolul cat mai lung.

ciclistul
ciclistul  •  16 Aprilie 2019, 12:46

Da, numai cel de la Louis Vuitton si cel de la L'Oreal sunt mai bogati decat Pinault.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează