GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  DUPA 120 DE ANI

Ceremonie de suflet » Primul fotbalist de culoare din Anglia, celebrat la amicalul Anglia-Ghana

Arthur Wharton
Arthur Wharton

Articol de - Publicat marti, 29 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 29 martie 2011 14:09

Primul jucător de culoare din Premier League, un ghanez numit Arthur Wharton, va fi onorat diseară, înaintea fluierului de început dintre Anglia şi Ghana, de pe Wembley (ora 21:00). Asamoah Gyan, atacantul lui Sunderland, şi el ghanez, va fi cel care va face prezentarea strămoşului său, care a jucat fotbal în Anglia acum 120 de ani.

Primul fotbalist profesionist de culoare s-a născut în 1865. A ajuns în Marea Britanie ca ucenic misionar, dar soarta i s-a schimbat definitiv pe tărîm englezesc. Totul a început după ce Wharton a cîştigat cursa de 100 de iarzi a amatorilor din Stamford Bridge, cu un record mondial de 10 secunde.

Fotbalul a devenit iute principalul interes pentru Wharton. A devenit portarul lui Preston în sezonul 1888-1889, primul an în care echipa nu a fost învinsă. A fost în probe la Sheffield United şi a jucat pentru Darlington. Ziarele vremii îl descriau ca pe "un sportiv multitalentat, neconvenţional, care ştia sa dribleze, să facă spectacol, să alerge dintr-un capăt în altul al terenului".

Mama lui Wharton făcuse parte din familia regală a ţării sale. Îl trimisese pe Arthur în Anglia pentru a-l educa şi pentru a deveni misionar. El a preferat să-şi urmeze adevărata vocaţie şi s-a făcut sportiv.

Wharton a murit în 1930 şi a fost îngropat într-un mormînt fără nume. Nepoata lui, Sheila Leeson, a iniţiat o campanie prin care, alături de grupul "Football Unites Racism Divides" şi de Fundaţia Arthur Wharton, fostul fotbalist a fost reabilitat şi recunoscut. Mormîntul lui are acum o piatră funerară, iar diseară partida Anglia-Ghana va debuta cu o ceremonie gîndită în onoarea lui, unde va fi dezvelită şi o statuie.

Preşedintele grupării "Football Unites Racism Divides", Howard Holmes, crede că momentul celebrării primului jucător de culoare din fotbalul englez este perfect. "Rasismul pe stadioane pare că a revenit în ultima vreme. Acest moment trebuie să le reamintească oamenilor că la începuturile fotbalului a existat un om de culoare", a spus Holmes. "Wharton a jucat la Preston înainte ca acest club să devină membru fondator al Football League".

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
hiromatsu
hiromatsu  •  29 Martie 2011, 12:30

Eu as fi zis ca-i Eddie Mhy cu mustata mai mare, dar probabil ca asta e un mod mai putin rasist de a spune ca "afro-americanii seamana intre ei". Bravo lor ca nu aveau probleme din-astea inca de acum 100 si ceva de ani.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează