GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  RISCURILE LA CARE SÎNT EXPUŞI FOTBALIŞTII

Consecinţe nebănuite pentru fotbaliştii care lovesc des mingea cu capul :S

Fotbaliştii care lovesc des mingea cu capul sînt expuşi unor riscuri ce nu trebuie ignorate
Fotbaliştii care lovesc des mingea cu capul sînt expuşi unor riscuri ce nu trebuie ignorate

Articol de GSP - Publicat miercuri, 28 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 28 decembrie 2011 19:06

Cercetătorii americani susţin că au descoperit dovezi evidente ale modificărilor cerebrale care duc la probleme cu memoria, probleme de concentrare, îngreunarea capacităţii de planificare sau chiar probleme de vedere pentru fotbaliştii care lovesc des mingea cu capul.

Cei care lovesc mingea cu capul de aproximativ 1.000 de ori pe an - sau de 20 de ori într-un meci, în cazul celor care joacă fotbal săptămînal - sînt în pericol, spun cercetătorii americani.

S-au făcut studii pe creierul a 32 de jucători amatori, cu o medie de vîrstă de 31 de ani, şi care au jucat regulat fotbal încă din copilărie. Toţi au fost întrebaţi cît de des lovesc mingea cu capul şi au fost repartizaţi corespunzător.

Cercetătorii au remarcat că cei care loveau mai des balonul cu capul au mai multe celule nervoase distruse în materia albă. Tomografiile le-au permis oamenilor de ştiinţă să observe consecinţele loviturilor.

Dr. Michael Lipton, de la Colegiul de Medicină "Albert Einstein", din New York, spune că lovirea repetată  a unei mingi cu capul ar putea declanşa o cascadă de răspunsuri care ar putea duce la distrugerea, în timp, a celulelor creierului, în 5 regiuni.

Dr. Lipton spune că: "Ceea ce am observat aici este dovada clară că există modificări cerebrale care arată ca nişte leziuni cerebrale traumatice, fiind rezultatul lovirii dese cu capul a unei mingi de fotbal".
sursa: telegraph.co.uk

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
aruabuans
aruabuans  •  28 Decembrie 2011, 21:57
Postat de l0gan_1 pe 28 Decembrie 2011, 21:14

sa intelegem ca majoritatea fotbalistilor romani joaca fotbalu cu capu ?:)))

Se pare ca si tu ai fost fotbalist si ai dat mult cu capul ...Ai vrut sa scrii FOTBALUL nu FOTBALU nu?

l0gan_1
l0gan_1  •  28 Decembrie 2011, 21:14

sa intelegem ca majoritatea fotbalistilor romani joaca fotbalu cu capu ?:)))

kitesku
kitesku  •  28 Decembrie 2011, 20:08

Majoritatea nu risca nimic,daca OHA creier OHA leziuni.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează