GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PROIECȚIE FILM COLECTIV

Craiovenii, în picioare la proiecția filmului Colectiv: „Poate faceți o investigație și despre dispariția Campioanei unei mari iubiri”

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 februarie 2020 11:12

Aproape 300 de craioveni au urmărit în liniște filmul Colectiv. „Episodul 2 îl facem noi” „Ați pus în față o oglindă în care nu îmi place ce văd, dar asta e realitatea”. Este reacția unui spectator din Craiova, după vizionarea filmului. 

Aproape 300 de oameni au umplut pe trei sferturi cinematograful Patria, la proiecția de ieri a documentarului lui Alexander Nanau. Cu o medie de vârstă mai ridicată decât la Cluj, Sibiu și Timișoara, reacțiile s-au păstrat însă în aceeași notă.

Oamenii au urmărit filmul în tăcere, cu excepția unor reacții de indignare la adresa autorităților exprimate din când în când, tăcere care s-a păstrat și pe parcursul și după final, când s-a derulat genericul. Apoi au urmat aplauzele în picioare și dialogul. 

Ca și la celelalte proiecții, regizorul, jurnaliștii și supraviețuitorii Colectiv i-au rugat pe cei din sală să spună cum se simt după vizionare. „Am văzut ce am fost și văd acum ce suntem, iar totul e la fel. Pentru asta mi s-a părut că e extraordinar. Filmul a arătat cum am evoluat de atunci până acum și probabil cum vom evolua de acum înainte”, a spus un spectator.

„Poate faceți o investigație și despre dispariția Campioanei unei mari iubiri”

La un moment dat, cei din sală au întrebat de ce nu s-a schimbat nimic și de ce Colectiv e o altă înfrângere a societății românești. „Uneori, ceea ce pare înfrângere poate însemna o victorie”, a spus Cătălin Tolontan. 

Jurnalistul a amintit că „Universitatea Craiova are 4 titluri de campioană a României, însă și-a dobândit sintagma legendară de «Campioana unei mari iubiri» nu în urma unui triumf, ci in 1973, când a pierdut campionatul la un singur gol în fața lui Dinamo, meciul de la București fiind decalat ca să se afle rezultatul Universității”. „Nu știm încă felul în care Colectiv va rămâne în istoria noastră, pentru că schimbările sunt posibile și ele se petrec”, a mai spus jurnalistul. 

„Poate faceți o investigație și despre dispariția Campioanei unei mari iubiri”, a răspuns publicul. 

Alături de regizorul Alexander Nanau și echipa de jurnaliști pe scenă au fost și Tedy și Mihai Grecea, supraviețuitori ai tragediei din octombrie 2015. 

„Trist, șocant, dar adevărat. E un film anchetă care ne întârește sentimentul că suntem neglijați, suntem mințiți, dar ce e cel mai mai grav e că suntem uciși puțin câte puțin, zi de zi, la figurat, dar și la propriu”, este reacția unui alt spectator din sală. 

Întrebat de o tânără din sală de ce a lansat filmul într-un an electoral, regizorul Alexander Nanau a explicat că, în România, „în fiecare an este an electoral și nu puteam să stăm după programul Parlamentului”.

”A existat o discuție dacă cumva ar fi oportun să lansăm filmul în octombrie sau noiembrie anul trecut. Și au existat multe voci care au spus „păi o să fie alegeri prezidențiale, e clar, de aia vreți”. Apoi s-au întâmplat lucrurile altfel și din decizii practice am lansat mai târziu și acum se pregătesc, se pare, alegeri anticipate”, a răspuns regizorul Alexander Nanau.

Aceeași temă fusese abordată și la Cluj, unde, într-un interviu acordat PressOne, Nanau a explicat că arta nu concurează cu politicul. 

„Nu pot și nici nu doresc vreodată să-mi folosesc meseria sau arta cu un scop politic. Un film… sau arta nu poate să se lege de un moment politic punctual dintr-o țară sau zonă. (…) Nu pot și nici nu doresc vreodată să-mi folosesc meseria sau arta cu scop politic”. 

Spectatorii au apreciat și munca jurnaliștilor, „una la capătul căreia aproape niciodată nu vei avea o statuie”, cum a remarcat unul dintre cei prezenți în sală.

La ieșire, oamenii au continut să comenteze în grupuri, așa cum s-a întâmplat în fiecare oraș unde Colectiv a avut avanpremiere. 

La întrebarea de mai devreme din sală, „dacă veți face și o continuare” a răspuns chiar unul dintre spectatori în discuția cu jurnaliștii GSP&Libertatea. „Episodul 2 îl facem noi”, a zis tânărul. 

„Asta înseamnă să ne oprim din a mai da mită în spitale și să nu mai acceptăm abuzurile”, a încheiat bărbatul, un fost pompier. 

Filmul Colectiv este proiectat astăzi la Sfântul Gheorghe, ora 17.30 (bilete), Brașov - ora 19.00 (bilete), iar mâine la Sinaia, ora 13:30 (bilete). Pe 24 februarie, are loc premiera din București, iar săptămâna viitoare filmul începe turneul din Moldova, cu Iași, orașul în care va avea loc cea mai mare proiecție, aproape 900 de oameni vor fi în sala care e aproape sold-out.

Vezi AICI programul complet.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
blatistudinovidiu
blatistudinovidiu  •  22 Februarie 2020, 17:05
Postat de fcu1948 pe 22 Februarie 2020, 15:08

Aia care va juca mâine pe Oblemenco este Campioana c***. Sau Campioana unei mari ilegalitați. Și numele de Campioana *** i se potrivește de minune!

Campioana unui mare abuz

fcu1948
fcu1948  •  22 Februarie 2020, 15:37
Postat de lionforever pe 22 Februarie 2020, 15:16

Poate investigati si faptul că deși a primit avertisment ca echipa v-a fi dezafiliata daca merge direct în civil si nu termina căile de atac sportive, ajica a mers cu bună știință direct in civil știind ce se va întâmpla. De ce a făcut asta, pentru că era falit echipa retrogradare si matematic si cauta tapi ispășitori.

Poate ne lași cu prostiile. Sunt zeci de situații când echipele de fotbal din România și de afara au mers “in civil” și nu li s-a întâmplat nimic. Sa “mergi in civil” nu este o crima, este un drept legitim garantat de Constititia României. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

lionforever
lionforever  •  22 Februarie 2020, 15:16

Poate investigati si faptul că deși a primit avertisment ca echipa v-a fi dezafiliata daca merge direct în civil si nu termina căile de atac sportive, ajica a mers cu bună știință direct in civil știind ce se va întâmpla. De ce a făcut asta, pentru că era falit echipa retrogradare si matematic si cauta tapi ispășitori.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează