GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CRONICĂ DE FILM

Cu toţii ne tragem din mare » Recenzia unui film cu valuri mari şi final tragic

Articol de - Publicat sambata, 26 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 25 ianuarie 2013 19:28

Dar nu sîntem cu toţii ai mării. Aceasta este concluzia filmului "Valul perfect", făcut după povestea reală a lui Jay Moriarity, un tînăr surfer cu un destin înălţător şi, în final, tragic.

Jay Moriarity a fost un soul surfer. Adică supunea valurile pentru plăcerea personală şi pentru spectacol, nu în cadrul unor competiţii. Americanul s-a născut în 1978 şi a murit în 2001, cu o zi înainte să împlinească 23 de ani.

Legenda lui este vie încă printre iubitorii surfingului californian şi a fost adusă pe marile ecrane într-o poveste uşor romanţată şi mult americanizată. Tînărul Jonny Weston îl joacă bine pe Jay, iar mentorul acestui, Frosty Hesson, este interpretat de un Gerard Butler neguros şi misterios. Dar foarte arătos, într-un fel hippie şi relaxat.

Copilăria lui Jay s-a împărţit între placa de surfing şi tristeţea adusă de plecarea de acasă a tatălui său. Ajuns la adolescenţă, el îşi spionează într-o dimineaţă vecinul, surfer respectat în zonă, pe Hesson, care, pe o vreme îngrozitoare, alături de trei tovăraşi, se duce într-un loc secret, Mavericks, şi se luptă cu succes cu nişte valuri de 20 de metri înălţime.

Din acel moment, Moriarity, surfer talentat, dar niciodată aruncat în nebunia naturii, se ţine de Hesson pentru ca acesta să-l antreneze să poată să dea piept cu monştrii iscaţi de curenţii Pacificului. La început, pentru dramatismului situaţiei, Hesson, conturat drept un personaj retras, dur, rece faţă de propria-i familie, îl refuză.

Apoi, treptat, cei doi se apropie, avînd la dispoziţie doar 12 săptămîni pentru ca Jay, la 16 ani, să se transforme într-un sportiv destul de călit fizic şi psihic pentru a călări valurile uriaşe.

Învăţăturile lui Frosty
De aici începe maturizarea, ca surfer şi ca om obişnuit, a lui Jay Moriarity, micul erou din Santa Cruz cu destin măreţ. Bineînţeles, povestea este bine condimentată cu prietenul vechi, dar invidios şi trădător, rivalul nesuferit care ajunge să-l respecte pe Jay şi fata mult iubită din copilărie, care îi devine soţie.

Întreaga şcolire din partea lui Hesson, care ia locul tatălui dispărut, este, de fapt, un îndreptar de perseverenţă, secrete care ţin de apă şi de viaţă deopotrivă, învăţături despre concentrare, muncă multă, hotărîre şi sacrificii. Un pic cam prea motivaţional-inspiraţional construit, dar cu darul de a lăsa un sentiment bun la ieşirea din sala de cinematograf.

Pentru un nod în gît în plus, unele momente adăugate în film nu sînt conforme cu realitatea, dar tocmai de aceea s-au inventat filmele artistice. Imaginile cu oceanul supărat, cu valurile umflate şi gigantice şi cu surferii cu plăci colorate sînt însă uluitoare. Toate acestea aproape că transmit, dincolo de ecran, senzaţia plină de adrenalină adusă de un sport ca surfingul.

Tot apa l-a ucis
Culmea, Jay Moriarity nu şi-a pierdut viaţa în timp ce se bătea cu valurile. El a murit în Oceanul Indian, în Insulele Maldive, înecîndu-se în timpul unor scufundări. Se afla acolo pentru un pictorial pentru sponsorul său, O'Neill, şi s-a aventurat de unul singur în adîncuri, de unde nu a mai ieşit niciodată viu. O ceremonie impresionantă a fost organizatăn în memoria lui şi este reconstituită şi în film.

Un concurs îi poartă numele
"The Jay", disputat chiar în locul numit Mavericks, este un eveniment anual important pentru surferii din toata lumea. Are loc între 1 noiembrie şi 1 martie, organizarea sa depinzînd de starea vremii. Invitaţii nu sînt anunţaţi decît cu 48 de ore înainte.

"Dacă vrei să ajungi acolo trebuie să uiţi de durere. Un val ca Mavericks te va ţine la fund cîteva minute bune. Dacă, nu-ţi poţi ţine respiraţia cel puţin patru minute, mai bine nu vîsleşti pănă acolo" (Frosty Hesson)

"O mişcare greşită pe valul acela şi vei lovi apa cu 80 de kilometri la oră. Apoi o mie de tone de apă te vor îngropa. Te vor lăsa fără cunoştinţă, împingîndu-te într-un loc atît de adînc şi de întunecat încît nu vrei să fii acolo" (Frosty Hesson)

"Sînt tot felul de fii. Fii care ţi se nasc şi fii care pur şi simplu ţi se întîmplă" (Brenda Hesson)

"De ce anume îţi e teamă? A o şansă să schimbi totul. Profită de ea. Miza nu este doar surfingul. Este vorba de alegerile pe care le faci în viaţă. Este vorba despre decizia care te va elibera. Trebuie să crezi doar în tine, altceva nu contează" (Frosty Hesson)

Titlu: Valul perfect (Chasing Mavericks)
Regia: Michael Apted, Chris Hanson
Durata: 116 minute
Cu: Jonny Weston, Gerard Butler, Elisabeth Shue
Data lansării: decembrie 2012
Preţ bilet: 20-60 RON

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  26 Ianuarie 2013, 10:23

...normal ...ne tragem din mare ...acesta este articolul perfect ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close