GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  MIHAI NEȘU

EXCLUSIV Ce simte Mihai Neşu față de Alje Schut, cel care l-a accidentat grav: "Durerea mai mare e la el!"

Articol de - Publicat duminica, 07 octombrie 2018 08:55

Mihai Neşu s-a confesat Gazetei Sporturilor vizavi de ceea ce simte referitor la Alje Schut, omul care l-a accidentat involuntar în mai 2011 şi i-a schimbat toată viaţa.

Un contact fizic banal. Un duel la minge între Mihai Neşu şi Alje Schut a schimbat pentru totdeauna viaţa fundaşului stânga român. În urma acelui antrenament de pe 10 mai 2011, la 28 de ani, s-a ales cu o vertebră cervicală ruptă şi o viaţă petrecută în căruciorul cu rotile. Multe ore de chin fizic, multe zile de chin psihic, iar viaţa i-a mai aplicat câteva lovituri de pumnal. Părinţii i-au decedat, soţia, Maria, l-a părăsit.

Credincios

Sună rece, dar aşa a fost. Mihai nu s-a lăsat intimidat de chinurile vieţii şi a găsit sprijin în credinţă. Gazeta Sporturilor a publicat în urmă cu două luni un interviu tulburător cu bărbatul de 35 de ani, care spunea: "Credinţa şi dragostea de Dumnezeu mă fac să simt că trăiesc cel mai bun moment al vieţii mele, niciodată n-am fost mai fericit şi mai împlinit". Mihai a rămas acelaşi om dedicat ideilor sale şi răspunde cu seninătate, acum, când este întrebat despre un subiect dificil: "Te gândeşti, uneori, cu ciudă, ca să nu zic cu pică, la acel moment şi-l acuzi în vreun fel pe Alje Schut?".

"Nicio clipă nu l-am urât!"

Răspunsul frapează. "Nicio clipă nu l-am urât! Nici atunci, nici acum. Am trecut peste moment. De fapt, el, săracu', n-a avut nicio vină. Iar durerea sufletească e la el! E mai greu să înduri sufleteşte un rău pe care l-ai făcut, chiar şi involuntar, decât unul ce ţi s-a făcut", a mărturisit Neşu pentru Gazetă.

Cei doi chiar au ţinut legătura, pe cât se putea ţine: "Am mai vorbit cu el, e antrenor la juniorii lui Utrecht. Chiar m-am întâlnit cu Schut când am fost eu în Olanda la control. N-a venit niciodată să mă vadă la Oradea, probabil i-ar fi fost greu. Dar ne-am revăzut în Olanda, când am fost la tratament, am încercat să ne comportăm cât de normal se poate".

"N-ar face bine nimănui"

Bărbatul de 35 de ani este împăcat, nu poartă ranchiună nimănui, nici fostului coechipier, nici fostei soţii.

"Nu mi-ar face mie bine să port pică, nu i-ar ajuta cu ceva nici pe ceilalţi. Nu întotdeauna am gândit aşa profund, dar acum simt dragostea lui Dumnezeu, sunt foarte liniştit. Lucrurile sunt simple în viaţă, mie mi-a luat 35 de ani să înţeleg. Mult timp am trăit ca batista prin aer. Dacă urmezi vorbele lui Dumnezeu, ajungi unde trebuie, dacă nu, rişti să te rătăceşti şi să gândeşti lucruri aberante", a completat fostul internaţional. 

"Mi se mai spune că Alje Schut a fost în vacanţă, oamenii mă compătimesc şi-mi spun: "Cum e posibil să ducă o viaţă normală mai departe?". "Foarte bine, bravo, şi eu am fost în vacanţă, eu trăiesc normal viaţa mea", le răspund"
Mihai Neşu

"Mintea îmi spune că sunt nevinovat, dar inima mi-e ruptă în mii de bucăţi"
Alje Schut, într-un interviu acordat Gazetei pe 16 mai 2011

115 copiicu dizabilităţi găzduieşte centrul de recuperare din Oradea ce-i poartă numele lui Neşu

Cifrele fotbalistului Mihai Neşu

- 3 campionate cu Steaua şi o Supercupă a României
- 2 participări în grupele Champions League cu Steaua şi una în grupele Europa League cu Utrecht
- 2006 este anul în care a ajuns cu echipa antrenată de Cosmin Olăroiu până în semifinalele Cupei UEFA
- 8 selecţii are în prima reprezentativă a României şi 12 la naţionala Under 21
- 81 de meciuri în Eredivisie pentru Utrecht în care a marcat de două ori. În total, are 104 partide în toate competiţiile cu olandezii
- 97 de meciuri a bifat în tricoul Stelei, marcând un gol şi oferind 3 pase decisive

SCHUT: A vrut să plece la capătul lumii

Alje Schut a jucat fundaş central în carieră, la Utrecht, la Mamelodi Sundowns (Africa de Sud), întorcându-se apoi să-şi încheie cariera în ţara natală la Kozakken Boys. A pus ghetele în cui în iulie 2016. În prezent, are 37 de ani. Ca o remarcă, Schut e născut pe 18 februarie, în 1981, Mihăiţă pe 19 februarie, dar în 1983. Mulţi ani olandezul a fost în depresie pentru ceea ce s-a întâmplat cu Neşu, Alje afirmând imediat după accidentare că ei doi erau buni prieteni. O perioadă a fost plecat în Africa de Sud, alături de soţie şi de copil, a obţinut chiar rezidenţă permanentă acolo, voia să se stabilească pe celălalt continent.

IDEE: Revenire imposibilă

În mijlocul verii, a fost lansată ideea revenirii în fotbal a lui Mihai Neşu, în managementul Luceafărului Oradea, echipă de liga secundă. Oficialii acestei grupări au dorit atragerea lui şi a lui George Ogăraru, bunul prieten al ardeleanului. Come-back-ul nu s-a mai realizat. "A căzut de tot ideea de a reveni în fotbal. Mi-am dat seama că nu va merge. Am lucruri măreţe de făcut la fundaţie, mă concentrez doar pe asta", a explicat orădeanul.

Pe cine place de la Under 21

Mihai se delectează privind diverse partide de fotbal şi va avea emoţii pentru naţionala Under 21, care luptă pentru calificarea la Campionatul European. I se aprind ochii când vorbeşte despre acest subiect: "Îmi place mult naţionala Under 21, avem o şansă foarte mare, o generaţie extraordinară, se vede munca acelora care cresc copii. Îmi plac mai mulţi fotbalişti de acolo, dar în special Dennis Man. Iar Mirel Rădoi, fostul meu coleg, face o treabă minunată, va demonstra că devine un antrenor extraordinar".

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
red-dog69
red-dog69  •  07 Octombrie 2018, 14:44

Multă putere de luptă cu soarta necruntă şi mult respect pentru faptul cum tratezi situaţia actuală! Suntem despărţiți în culori, dar suntem totuşi oameni!

jim_raynor
jim_raynor  •  07 Octombrie 2018, 14:26
Postat de steaua1986forever pe 07 Octombrie 2018, 11:57

Au ramas si ei paralizati? Ciudat, pe Ardeleanu l-am vazut de curand, era bine mersi, nu parea paralizat, e bine mersi are un business bunicel, duce o viata mult mai buna decat tine, iti garantez.

propagandistule, mananci maro aiurea. "La 17 ani, după ce Lăcătuș l-a scos din fotbal, Vasile Ardeleanu trăiește în condiții modeste, într-un sat la 20 de kilometri de Bacău, și muncește cu ziua în agricultură. “Faultul acela mi-a schimbat dramatic viața”, spune acum bărbatul de 42 de ani." fragment dintr-un interviu din 2016

rapid_visiniu
rapid_visiniu  •  07 Octombrie 2018, 14:13

Multa pace sufleteasca, Mihai! Doamne ajuta!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close