GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

EXCLUSIV Literele reprezintă cel mai ușor adversar pentru el! Fotbalistul care creează integrame și scrie o carte: ”Le recomand jucătorilor să le completeze, îi ajută și pe teren”

Articol de - Publicat miercuri, 24 octombrie 2018 11:08

Călin Bicăzan are 35 de ani, dar are o viață plină. Joacă fotbal în Liga a 4-a din Hunedoara, la Victoria Călan, compune integrame legate de sport și acum lucrează la o carte despre viața lui Jules Verne.

”E bună combinația între integrame și sport pentru că te ajută la viteza de reacție pe teren, gândești un pic mai repede. Chiar le recomand fotbaliștilor, vorbesc serios, și sportivilor în general”, spune Călin Bicăzan.

Și-a descoperit pasiunea la 13 ani și acum face bani din ea: ”Pasiunea asta a început de când eram mic. Mă duceam la o mătușă care dezlega integrame. Avea foarte multe reviste și mi-am cumpărat și eu. Aveam 12-13 ani și am zis că vreau să dezgleg și eu integrame și de atunci a devenit ca o manie. Am tot dezlegat vreo 10-15 ani și apoi mi-am zis să văd dacă pot compune integrame. Nu-mi ieșea.

Am încercat câteva luni și am zis că mă las. După aceea am luat-o băbește, am zis să așez vocală sub consoană. Mi-a ieșit până la urmă. După luni de zile mi-a ieșit o grilă și am trimis-o la București la o editură. Cei de acolo au rămas surprinși și mi-au trimis contractul de colaborare. Erau surprinși că m-am prins de reguli fără să mi le explice nimeni. Acum fac o grilă într-o oră”.

- Ce reguli sunt în realizarea integramelor?
- Sunt tot felul de reguli. Nu poți pune la întâmplare cuvintele. Una din reguli presupune ca în pătrățelele acelea de definiție în care trimit cuvintele în stânga și în dreapta să nu fie una lângă alta, să fie grila cât mai aerisită. De exemplu nu poți să pui un pătrățel, să ai unul lipsă și iar unul de definiție. Depinde, unele edituri îți dau voie, altele nu. În țară sunt 4 edituri, eu am lucrat la 3, fiecare cu regulile ei.

- Cum îți vin ideile?
- Ideile îmi vin destul de simplu. Uite, am făcut cu Serie A, cu toate echipele. Mai întâi trebuie să iau toate cele 20 de echipe din prima ligă italiană, le pun pe o listă și le introduc. De exemplu scriu Inter, iar în jurul acestui cuvânt pun alte cuvinte pe orizontală și verticală, care n-au neapărat legătură cu sportul. După aceea scriu Lazio și tot la fel pun pe orizontală și verticală.

”mĂ INSPIR DIN GAZETA SPORTURILOR”

- Unde publici aceste integrame?
- Eu am o revistă proprie care are 100 de pagini și o realizez în trei luni și jumătate, dar lucrând intens. Se numește Carpatica și costă 10 lei. Din toamnă voi face o altă revistă care se va numi Lumea Animalelor. E o revistă unicat pe țară, care are un format enciclopedic. Nu mai face nimeni așa ceva. Revista o tipăresc la Cluj, iar de acolo Ringier mi-o distribuie în toată țara la chioșcurile de ziare.

- Te inspiri de undeva când realizezi integramele?
- Mă inspir foarte mult din Gazeta Sporturilor pentru că are foarte multe statistici. De exemplu, am văzut o statistică cu Săpunaru și am făcut o integramă dedicată lui Săpunaru. Unde a jucat, la ce echipe a mai jucat și alte astfel de întrebări. Și când am realizat rubrica ”fotbaliști ai unui singur club” tot din Gazetă m-am insporat. Mă mai uit foarte mult și pe internet. (Foto mai jos)

ita

- Te poți întreține doar din compunerea de integrame?
- Eu din 2007 n-am mai lucrat în câmpul muncii, am colaborat doar cu editurile până în 2016. În 9 ani doar din asta m-am întreținut. Eu am revista din 2013. Te poți întreține lejer doar din asta. Acum lucrez la o stație Peco, dar fac și integrame între timp. Fii atent! Fac integrame, lucrez la o stație Peco, joc fotbal și scriu și o carte dedicată lui Jules Verne. Sunt foarte pasionat de Jules Verne. Cartea va avea peste 1000 de pagini. Probabil va fi publicată peste câțiva ani pentru că e mult de muncă.

”E interesant că eu lucrez la o grilă o oră, iar dezlegătorul o completează în 7 minute” Călin Bicăzan, autor de integrame

44737051 250862265578574 5354377222155141120 n
Călin Bicăzan în tricoul echipei la care joacă

Călin ne-a oferit și câteva definiții de integrame cu tematică fotbalistică.

  • ȘUT PE LÂNGĂ - luft
  • MERGE CU STEAUA - fan
  • NUMĂRUL FIAREI - șapte
  • IEȘIRE LA IARBĂ VERDE sau BĂTUT CU PALMELE - aut
  • SOLICITĂ APĂRAREA - atac
  • SPECIALITATE DE ATACANT - gol
  • REFREN PE CAMP NOU - ole
  • TRIBUNĂ SPORTIVA - hai
  • A CENTRA... TEHNIC - axa (rolul punctuletelor într-o definiție e ca o atenționare că acea definitie are pistă falsă)
  • TRAG TARE PE TEREN - tunari
  • ECHIPĂ DIN ANGLIA - team
  • PRIMUL MECI - tur
  • MECI AMICAL - blat

Citește și: FRF, victorie definitivă în fața lui Mircea Sandu! Sumă importantă cerută de foștii angajați ai Federației. În prim-plan, un articol GSP

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează