Articol de GSP - Publicat sambata, 09 februarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 09 februarie 2013 03:38

Un leu de Maramureş

În ediţia tipărită a Gazetei de azi puteţi citi un interviu pe două pagini cu atacantul român de la Sporting Lisabona, Cristi Ponde.


Ponde a ajuns în echipa a doua a lui Sporting Lisabona, dar joacă deja pentru reprezentativa de juniori a Portugaliei. Se simte mai mult portughez decît român, dar încă nu s-a decis tricoul cărei "naţionale" mari va îmbrăca.

A plecat din Făureştii de Maramureş acum aproape 10 ani şi nu a văzut niciodată Bucureştiul. Cristian Ponde a împlinit 18 ani pe 26 ianuarie. E ardelean, deci e scump la vorbă, dar isteţ: cuvintele le are tot timpul la el. Nu ştie să stea la poze, e timid, e greu să-i scoţi un zîmbet. Joacă însă bine fotbal, cea mai bună dovadă fiind faptul că Sporting Lisabona s-a grăbit în 2010 să-i ofere un contract pe 4 ani şi un salariu de 100.000 de euro anual. Bani de care va avea grijă şi pe care n-o să-i irosească pe lucruri inutile.

"Mulţi spun că sînt portughez. Acum am şi cetăţenie. Doar dacă le spun eu sau aud numele de Ponde mă întreabă de origini. Altfel, nimeni nu-şi dă seama", povesteşte fotbalistul, care a refuzat, la 10 ani, oferte de la Chelsea şi Benfica pentru a semna cu Sporting.

"Mă simt mai portughez. Şi e simplu să explic. M-am născut în România, dar aici am descoperit lucrurile. Mulţi mi-au pus această întrebare şi le spun: da, sînt român şi n-am să ascund niciodată asta. Dar nu fac aceleaşi lucruri pe care le fac românii", spune Ponde. Interviul integral, în Gazeta de azi!


Picioare neobosite

Tot în ziarul de sîmbătă, noua aventură a Ucăi Marinescu, exploratoarea de 73 de ani care şi-a stabilit 4 destinaţii de bifat în 2013.

Nu este continent din lume pe care să nu fi călcat. De mai multe ori. A fost în acelaşi an la ambii Poli, dar locul ei preferat de pe lume este Piatra Craiului: "Pentru mine are o încărcătură deosebită. Cînd urc acolo am senzaţia de zbor, de libertate, de contopire cu muntele şi cerul", spune Maria Uca Marinescu. "Şi este acasă".

Uca Marinescu a atins atît Polul Nord, cît şi Polul Sud, pe schiuri, în acelaşi an, 2001. De ambele dăţi românca a făcut parte din expediţii internaţionale şi a realizat o premieră românească. "În drum către Polul Nord, mergeam pe schiuri, mă gîndeam nonstop «Cine m-a pus să fac asta?»" Eram singura femeie. Mergeam ca un robot. La un moment dat nu m-am mai putut ridica, dar cînd mi-am dat seama că mai am 1,7 kilometri şi ating polul m-am mobilizat. Am ajuns cu degetele de la picioare degerate", povesteşte exploratoarea. Planurile pe care le are pentru 2013, într-un material exclusiv în GSP!


Viaţa sportivilor în afaceri

De asemenea, în paginile de azi, sportivi care au adus glorie României vorbesc despre profit, pierderi şi investiţiile pe care le fac după retragerea din activitatea sportivă.

Cum au intrat în afaceri Leonard Doroftei, Ilie Năstase, Gică Popescu sau Ivan Patzaichin şi cît succes au proiectele lor, toate în articolul de azi!

Materialele sînt exclusiv în ediţia tipărită, nu şi pe site!

 


Playtech: Veste BOMBĂ pentru Ianis Hagi! Scoțienii au făcut anunțul ȘOC: s-au dat de gol