GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

Fostul portar Remus Dănălache a devenit fotograf profesionist: „Toți cred că e simplu, doar să apeși pe buton”

Articol de - Publicat vineri, 14 februarie 2020 09:00

Fost portar la 4 echipe de Liga 1, Remus Dănălache, ajuns la 36 de ani, s-a reprofilat: face fotografii la evenimente.

"A început ca o glumă", râde Remus Dănălache. Un portar de nădejde în primele două divizii, care a contribuit la două promovări în Liga 1, a adunat 69 de partide la nivelul primelor eșaloane și a bifat patru cluburi în Divizia A. Târgu Mureș, Voința Sibiu, CS Mioveni și Corona Brașov. De 4 ani, de când s-a retras din cariera de profesionist, Remus și-a schimbat total aria de interes. Iar azi e fotograf. Tot profesionist.

"Mi-a zis că am potențial"

A început ca o glumă pentru că, adaugă Dănălache, a primit prima dată pe mână un aparat de fotografiat chiar la finalul carierei. În 2015. "Mi l-a dat pe mână un prieten, la un eveniment, și am făcut mai multe poze. A doua zi, când se uita peste ele, i-au sărit în ochi cele făcute de mine. Mi-a mai dat aparatul și a doua zi. I-au plăcut din nou. A spus că trebuie să mă duc neapărat la un curs de fotografie, pentru că am potențial".

Iar cel pe care prietenii îl știu drept "Dănă" s-a dus la școala de fotografie. Și, ușor-ușor, a intrat pe piață. La Brașov, unde locuiește și acum. Unde a fost, în anii '90, junior la Steagu', unde a jucat la alte trei echipe - Tractorul, Forex și Corona.

Liceenii fotografi și DJ

Dănă e nikonist. "Trage" cu un Mirrorless, are și un D3 "de rezervă", "parcă ți-e și dor să ții 2 kilograme în mână!", aparate despre care are cuvinte de laudă. "Toți cred că e foarte ușor, doar să apeși pe buton, să faci poze pe automat sau pe modul selfie. Nu e deloc așa", continuă fostul fotbalist.

Spune că a fost să fotografieze și evenimente la școli și licee și i-a întrebat pe copii ce vor să facă după ce termină cele 12 clase. "Toți mi-au zis fotograf și DJ. Le-am zis să ia întâi bacalaureatul și după aia pot face niște cursuri, pentru că nu e așa ușor cum cred ei!".

Nu pozează fotbal

Deocamdată, Remus nu s-a dus să fotografieze meciuri de fotbal. "E concurență mare acolo", râde. Singura sa legătură cu fenomenul sunt miuțele de marți și joi. Miuțe în care, deși toți joacă de plăcere, toți vor să și câștige. Iar concurența e mare. "Chiar acum, diseară, am meci cu echipa lui Tibi Ghioane", spune Dănălache. Plus câte o sâmbătă jucată în poartă la o echipă de liga a 4-a, Cetățenii Ghimbav. "Cât încă mai pot, de ce nu?". Dacă nu are, bineînțeles, evenimente de pozat.

Nota 9 pentru penalty-ul cu Petrolul

Fostul portar Remus Dănălache a devenit fotograf profesionist: „Toți cred că e simplu, doar să apeși pe buton”
FOTO: sportpictures.eu

GSP i-a arătat lui Remus și singura fotografie în care el îi întoarce spatele lui Daniel Oprița într-un penalty bătut în Petrolul - Voința 4-1, meci din 2011. În acea partidă, jucătorii Sibiului primiseră două cartonașe roșii, iar totul a culminat cu o lovitură de la 11 metri contestată original de Dănălache, care s-a întors cu spatele la executant. Arbitrul i-a dat galben și a decis să repete lovitura, a doua oară rămânând nemișcat. Imaginile cu el au făcut înconjurul internetului.

"Depinde din ce unghi a fost făcută. Sunt eu cu fața la el... Sincer, fac o glumă, dacă mă nimerea Oprița în cap, era de 10. Dar așa, nu există perfecțiune. Acord nota 9", s-a amuzat Dănălache.

"Mă întreabă lumea cum pot să zâmbesc mereu la evenimente. Le răspund simplu, le zâmbesc eu, îmi zâmbesc și ei de după obiectiv. Cum ar fi să le fac poze încruntat?"
Remus Dănălache, fost portar

De azi, GSP vă va prezenta noile cariere ale fotbaliștilor de Liga 1 retrași în ultimul deceniu și care s-au reprofilat profesional. Dacă știi vreun fost fotbalist care și-a schimbat radical domeniul de interes, poți scrie la [email protected].

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
amicu
amicu  •  14 Februarie 2020, 21:39

Dana este un caracter frumos. A colaborat cu un coleg de-al meu de facultate și îmi zicea colegul că într-adevăr este un om de nota 10. Cât despre noile meserii ale foștilor fotbaliști, Ionel Cazangiu, fostul fundaș de la FC Brașov din anii 2000, ultima dată când l-am văzut era la un depozit de instalații sanitare.

planetfun
planetfun  •  14 Februarie 2020, 14:59

Frumos, pacat ca nu face fotografie sportiva.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează