GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SĂRITURI CU SCHIURILE

FOTO A cîştigat Turneul celor 4 Trambuline la debut » Thomas Diethart a egalat recordul lui Jacobsen

FOTO: Reuters +2   FOTO
FOTO: Reuters

Articol de GSP - Publicat miercuri, 08 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 08 ianuarie 2014 18:05

Thomas Diethart a reuşit performanţa la care orice săritor cu schiurile visează de cînd îşi începe cariera.

Austriacul în vîrstă de doar 21 de ani a cîştigat Turneul celor 4 Trambuline la cea de-a 62-a ediţie a competiţiei.

Diethart a terminat turneul cu 1.012,6 puncte, fiind urmat de conaţionalul său, Thomas Morgenstern, care a stîns 994,3 puncte, iar pe locul 3 s-a clasat elveţianul Simon Ammann, cu 992,4 puncte.

L-a egalat pe Anders Jacobsen

Austriacul a devenit la doar 21 de ani primul sportiv care cîştigă turneul la prima sa participare de la Anders Jacobsen, care a făcut asta în urmă cu 7 ani.

Totodată Diethart l-a oprit astfel pe Simon Ammann, care a ratat încă o dată şansă de a deveni primul elveţian care cîştigă această competiţie.

"A fost o lutpă mentală. Ştiam că trebuie să sar perfect pentru a cîştiga. Atmosfera din tribune de copleşeşte, dar m-am gîndit mereu că am o şansă uriaşă şi trebuie să profit de ea", a spus Diethart.

"Am fost obsedat de ideea de a cîştiga şi prima mea săritură a fost una slabă. Felicitări însă lui Thomas pentru că a răsturnat toate calculele făcute înainte", a spus Simon Ammann.

Oberstdorf, primul său podium

Thmoas Diethart a început promiţător turneul, terminînd pe locul 3 pe trambulina Schattenbergschanze de la Obersdorf, cu 297,3 puncte, consemnînd totodată primul său podium din Cupa Mondială.

Austriacul a fost depăşit de Anders Bardal din Norvegia (297,9 puncte) şi Simon Ammann din Elveţia, cu 301,9 puncte.

Deşi cu prima săritură, de 139 de metri a fost la egalitate cu Ammann, iar cu a doua de doar 134,5 metri i-a depăşit pe primii doi, stilul execuţiei nu a fost apreciat.

S-a răzbunat la Garmisch

Dacă la Oberstdorf a fost o surpriză, Diethart a devenit favorit după ce a cîştigat a doua etapă, de această dată de pe Olympiaschanze din localitatea Garmisch-Partenkirchen.

Două sărituri fabuloase, de 141 şi 140.5 metri i-au adus primul loc la o diferenţă destul de mare de Thomas Morgenstern. Primul a avut 296,1 puncte, în timp ce al doilea abia 285,1 puncte.

Simon Ammann a terminat pe 3, cu doar 278,5 puncte şi se îndepărta destul de mult de prima poziţie.

Modest la Innsbruck

Diethart nu s-a mai descurcat la fel de bine pe trambulina Bergiselschanze din Innsbruck, fiind abia al 5-lea, cu 122.7 puncte, totuşi a fost avantajat că diferenţa dintre el şi Ammann a fost de mai puţin de 4 puncte, păstrînd asfel aproape 10 puncte avans în clasamentul general.

Anssi Koivuranta a terminat pe primul loc, Ammann pe 2, Stoch şi Schliernzauer au fost pe 3 şi 4. Aceasta a fost singura clasare a lui "Schliri" în top 5, avînd o evoluţie mult sub aşteptări.

Succesul de la Bischofshofen

Diethart s-a încoronat ca rege al Turneului celor 4 Trambuline pe trambulina Paul-Ausserleitner-Schanze, unde din nou l-a depăşit categoric pe Simon Amman, care a terminat pe 4.

Cu două sărituri extrem de lungi, de 138.5 şi 140 de metri, austriacul i-a depăşit în ordine pe Peter Prevc (Slovenia), Thomas Morgenstern (Austria), Simon Amman (Elveţia) şi Noriaki Kassai (Japonia).

Cea mai lungă săritură din această etapă i-a aparţinut lui Morgenstern, 142 de metri, fiind la doar un metru de recordul trambulinei, stabilit în 2005 de Daiki Ito.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
valiii
valiii  •  09 Ianuarie 2014, 09:21
Postat de z3tis pe 08 Ianuarie 2014, 21:25

Inseamna ca esti inca mic daca erai mic atunci ca Malysz era marea vedeta si nu ai prins pe Peterka sau Schmidt.

pai eram micut:D prin 2002,2003 daca nu ma insel m-a prins sportul asta:D stiu si de peterka,sloven parca nu? bun si el ,finlandezul nu mai are nevoie de prezentare ,in 2002 parca a castigat sven turneul cu victorie in toate cele 4 etape nu ?

brto
brto  •  08 Ianuarie 2014, 23:53
Postat de alexlita2002 pe 08 Ianuarie 2014, 21:26

Chiar asa... ce vremuri!!! Malysz, Schmidt, Andreas Widhoelzl , Hannawald si Janne Ahonen preferatul meu!!! Adevarati sportivi

Martin Schmitt nu Schmidt... Un neamt foarte bun dar care nu a mai contat prea mult dupa cele doua cupe mondiale..

alexlita2002
alexlita2002  •  08 Ianuarie 2014, 21:26
Postat de valiii pe 08 Ianuarie 2014, 20:44

felicitari,un sport superb dar prea putin mediatizat la noi ,tin minte eram mic si de abia asteptam sa-l vad pe malysz zburand ,era preferatul meu ..ce vremuri

Chiar asa... ce vremuri!!! Malysz, Schmidt, Andreas Widhoelzl , Hannawald si Janne Ahonen preferatul meu!!! Adevarati sportivi

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close