GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  OLIMPIADA

FOTO Olimpiada solară » Brazilienii pregătesc o ediţie grandioasă a Jocurilor Olimpice

Articol de - Publicat miercuri, 26 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 26 septembrie 2012 00:04

La Rio de Janeiro, gazda JO 2016, va fi construit un turn aflat la 105 metri înălţime faţă de nivelul mării care va genera energie pentru tot parcul olimpic.

Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice flacăra olimpică nu va mai arde pe stadionul olimpic! Se va întîmpla la Rio, în 2016. Pînă la ediţia din 1992 de la Barcelona aprinderea flăcării olimpice se făcea la fel peste tot. După ce spaniolii au aprins flacăra apelînd la Antonio Rebollo, care a folosit o săgeată de foc, organizatorii Jocurilor Olimpice au încercat de fiecare dată să vină cu ceva nou şi spectaculos.

În 1996, la Atlanta, Muhammad Ali a aprins o minge care a urcat pînă la locul în care a ars flacăra pînă la finalul competiţiei. În 2000, la Sydney, Cathy Freeman a făcut-o din mijlocul unei cascade. La Atena, locul unde a ars flacăra a fost o frunză uriaşă de măslin, iar la Beijing, în 2008, Li Ning a fost suspendat şi a călătorit pe un zid pînă a ajunge să aprindă flacăra.

Brazilienii nu vor să fie mai prejos şi pregătesc un proiect senzaţional, care va fi principalul punct de atracţie al competiţiei de peste patru ani. Sud-americanii au dezvăluit deja un proiect al "cascadei urbane" sau "Turnul oraşului solar", cum a fost el denumit, care va fi construit pe vîrful insulei Cotonduba, în faţa plajei Copacabana.

Turnul, alimentat ziua de soare, iar noaptea de apa mării, va furniza energie pentru întreg satul olimpic, dar şi pentru o parte a oraşului brazilian. Apa va fi pompată din Oceanul Atlantic pentru a crea un fel de cascadă, acţionînd în acelaşi timp cîteva turbine care vor produce energie în timpul nopţii. Tot aici va fi amplasată şi flacăra olimpică!

Cei care vor vizita Brazilia, dar şi localnicii, vor avea acces la "cascada urbană", pe o platformă situată la 60 de metri înălţime. Tot acolo, vor fi construite un amfiteatru, o sală de teatru, un restaurant şi mai multe magazine. Mai sus, la 90 de metri, doritorii de senzaţii tari vor putea practica bungee jumping-ul. Mai sînt patru ani şi deja brazilienii fac valuri.

Florea de foc de la Londra
La ediţia Jocurilor din acest an, de la Londra, flacăra olimpică a ars pe tot parcursul competiţiei în interiorul stadionului olimpic. Ea a fost aprinsă pe 27 iulie de şapte tineri. Cuprinzînd 204 petale de cupru simbolizînd naţiunile participante la JO 2012, aceste petale s-au reunit apoi la 30 de metri deasupra solului, într-o imensă floare de foc.

105 metri înălţime va avea turnul, putînd fi văzut de la kilometri depărtare, atît din avion, de pe apă, dar şi de pe plaja Copacabana

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează