GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  POVESTE DE CRĂCIUN

FOTO Pe urmele lui Moş Crăciun » Fotbalul finlandez are un campion român şi un portar desemnat cel mai bun pe postul său

Vasile Marchiş este singurul român care a ieşit campion al Finlandei la fotbal +4   FOTO
Vasile Marchiş este singurul român care a ieşit campion al Finlandei la fotbal

Articol de - Publicat duminica, 25 decembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 25 decembrie 2011 15:36

Au aproape 200.000 de lacuri, produc celebrele telefoane mobile Nokia şi au grijă de casa lui Moş Crăciun. Aşa se fac cunoscuţi finlandezii în Europa şi în lume.

Doi fotbalişti români au plecat în „necunoscut” şi au devenit celebri în ţinutul ştiut şi ca „Ţara celor 1000 de lacuri”. Numele lor? Vasile Marchiş şi Dan Chilom. Primul este singurul român campion al Finlandei, iar cel de-al doilea a fost declarat portarul anului 2008 în campionatul finlandez.

O aventură începută cu succes
Vasile Marchiş nu a avut şansa de a evolua în primele două ligi din România. Mecanica sau CIL Sighet, Astra Deta şi Minerul Moldova Nouă. Atît. Pînă cînd antrenorul său i-a propus să dea probe de joc la TPV Tampere, o echipă din prima ligă finlandeză.

„Nu m-au păstrat, dar la trial au fost prezenţi şi reprezentanţi ai altor formaţii. Am semnat cu o echipă din eşalonul secund. Aşa a început aventura mea acolo”, povesteşte Marchiş.

Dan Chilom, actualmente partenerul lui Dan Bâra în emisiunea „Pariori.ro”, de la Radio GSP, auzise de IFK Mariehamn doar de pe oferta de la pariuri. Portarul nu a avut probleme în a semna cu echipa: „Aveam 42 de meciuri la loturile de juniori, plus o participare la Campionatul European de Juniori U-17. S-au asigurat că ştiu engleză şi mi-am făcut bagajele.”

Nokia, Marienhamn, Rauma
Prima echipă la care a jucat Marchiş a fost Nokian Pyry, formaţie din oraşul celebrului producător de telefoane mobile. Acum, stă la Rauma, un oraş mic, din vest. „Aici, se produc cele mai mari vase de croazieră. Avem o centrală nucleară la care lucrează peste 4.000 de străini. Locul e pe placul meu, e foartă multă linişte”, spune fotbalistul, originar din Maramureş.

Fost junior la Dinamo, Chilom a stat pe insula Aland, un teritoriu mai apropiat de Suedia, în care 88% din locuitori vorbesc limba suedeză. „Totul este scump, locul e animat doar în timpul verii”, explică Dan.

Eroii de lîngă Polul Nord
În 2003, Marchiş a ajuns la Tampere. A ieşit campion, performanţă neegalată de vreun conaţional, jucînd cu echipa şi în cupele europene. În Intertoto, într-un meci cu Ceahlăul, l-a avut adversar pe Dorin Goian. „Puternic. M-am şi accidentat după un contact mai dur”, spune Marchiş.

Chilom a impresionat încă din primul meci. „Am fost declarat cel mai bun de pe teren chiar la debut. Pînă la urmă, am dus echipa de pe un loc retrogradabil în postura de a decide titlul în Finlanda. I-am învins pe cei de la Honka, 3-2, iar Inter Turku a ieşit campioană. Am fost ales cel mai bun portar al returului. Din păcate, a trebuit să plec, echipa începuse să aibă probleme financiare”, afirmă goalkeeperul.

Spre 40, dar golgheter
Vasile Marchiş va împlini 40 de ani în luna februarie, însă continuă să evolueze la Pallo-Iirot, în liga a treia. În sezonul recent încheiat, echipa a fost aproape de a promova în liga a doua, terminînd sezonul pe 3. Românul a marcat de 6 ori în 23 de partide, fiind fundaşul cu cele mai multe goluri marcate în eşalonul respectiv!

În prezent, antrenează şi la centrul de copii şi juniori al echipei. „Copiii sunt cam leneşi, poate de asta şi eu încă pot să ţin pasul”, se amuză fundaşul central. Şi Chilom este antrenor la copii şi juniori, cîştigînd recent Cupa de iarnă „Aldosport” alături de echipa Mircea Eliade 2002.

8 fotbalişti români au jucat în Finlanda. Este vorba de Vasile Marchiş, Dan Chilom, Cristi Ciornei, Alexandru Marcă, Emil Marian, Laurenţiu Furdui, Andrei Marchiş şi George Zburătură. În acest campionat joacă şi un finlandez cu tată român, Tomi Petrescu

Vezi mai jos imagini cu Vasile Marchiş şi Dan Chilom

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
addy009999999
addy009999999  •  26 Decembrie 2011, 10:17

Domnilor cititori Care dintre voi stie care a fost prima echipa romaneasca de fotbal din afara Romaniei? Unde? Cind? Nu, este suficient doar numele nu cer prea mult ... Dau o bere celui ce stie. Ursus.

gazistu
gazistu  •  26 Decembrie 2011, 00:09

la ce campionat au finlandezii...dar oricum decat codas la oras mai bine`n finlanda fruntas! si scapi si de tig@nasi :)))

bobonzy
bobonzy  •  25 Decembrie 2011, 18:12

Am uitat sa scriu ca VLAD CIPRIAN este din BRASOV.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează