GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SAP HANA

FOTO Sistemul revoluţionar folosit de nemţi la CM a ajuns şi în România! Simona Halep este deja monitorizată » Cum funcţionează

Articol de GSP - Publicat miercuri, 22 octombrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 22 octombrie 2014 19:15

Germania lui Joachim Low nu a dat nici o şansă adversarilor la Campionatul Mondial din vară. Jucătorii de mare valoare şi o tehnologie revoluţionară i-au ajutat pe nemţi să cîştige turneul fără prea multe emoţii.

"Pentru a avea cele mai bune date despre jucători, staff-ul tehnic al "panzerelor germane" a încheiat un parteneriat cu giganta firmă de software SAP, pentru tehnologia SAP HANA, care a fost folosită în premieră în lumea fotbalului de clubul Hoffenheim. Au beneficiat astfel de cel mai complex instrument de analiză personalizată a meciurilor.

Instrumentul denumit "Match Insights" le oferă nemţilor analize de date video, de la nişte camere montate direct pe teren, care sînt capabile de a oferi mii de puncte de date într-o singură secundă, inclusiv poziţia jucătorului şi viteza de deplasare.

Acestea sînt transferate într-o bază de date, care le permite antrenorilor să afle toţi indicatorii de performanţă pentru fiecare jucător. În cadrul evenimentului SAP Forum, SAP România a realizat o prezentare a sistemului, care tocmai a fost cumpărat recent de un club uriaş al fotbalului, Bayern Munchen.

Cum funcţionează?
Pentru că legile nu permit folosirea sistemului la meciurile oficiale, acesta este benefic doar pentru a afla parametrii doriţi la partidele amicale şi la antrenamente.

Jucătorilor le este montat un cip pe gulerul de la tricou, iar fiecare mişcare le este analizată cu ajutorul unor GPS-uri ultraperformante. Fotbaliştii sînt urmăriţi de aproximativ 50 de camere montate peste tot pe stadion.

Procentajul de pase, şuturi, distanţa parcursă, viteza de deplasare, relaţii de joc, aria acoperită, marcajul, toate aceste lucruri pot fi observate de antrenor în fiecare secundă a meciului, plus alte detalii importante, care îl ajută pe antrenor în alcătuirea celei mai bune tactici. Aplicaţia se mobilizează în funcţie de poziţia mingii pe teren, dar şi a jucătorului.

Halep, monitorizată la Turneul Campioanelor
SAP, liderul mondial pe piaţa de soluţii software de business şi tehnologie, a colaborat cu Asociatia Jucatoarelor Profesioniste de Tenis (Women’s Tennis Association – WTA) pentru lansarea unei aplicaţii ce permite antrenorilor să aducă în teren dispozitive mobile autorizate de WTA în timpul pauzelor din meciuri şi să utilizeze informaţiile furnizate în timp real pentru a analiza performanţele jucătoarelor din meciurile oficiale.

Aplicaţia va fi disponibilă în cadrul meciurilor începînd cu sezonul 2015 WTA, anul acesta fiind disponibilă doar pentru analizele post-meci. De asemenea există parteneriate şi cu NBA sau NFL.

"Simona este monitorizată la Turneul Campioanelor. Noi le furnizăm datele celor de la WTA, iar ei fac ce vor cu ele. Fie le pun pe site-ul lor, fie le dau jucătoarelor, nu e treaba noastă", a spus Valentin Tomşa, directorul general SAP România.

Practica pregătirii pe teren în timpul meciului a fost introdusă de WTA în 2008, ca o modalitate de a le oferi fanilor posibilitatea de a urmări discuţiile despre strategie dintre jucătoare şi antrenori. SAP a lucrat îndeaproape cu jucătoarele şi antrenorii WTA pentru dezvoltarea acestei aplicaţii şi s-a asigurat că datele colectate şi analizele generate le vor îmbunătăţi performanţele acestora, oferindu-le informaţii în timp real despre evoluţia jucătoarelor, chiar în timpul meciului.

În prezent, jucătoarele şi antrenorii din WTA au acces, după fiecare meci, la analize amănunţite ce le permit să vizualizeze variaţiile tehnice subtile din timpul partidei, ajutîndu-i astfel să analizeze performanţele înregistrate. În sezonul 2014 WTA, experţii în tehnologia SAP au colaborat îndeaproape cu antrenorii şi jucătoarele, în vederea identificării informaţiilor esenţiale pentru crearea unei soluţii analitice puternice, care să optimizeze performanţa sportivelor.

Ca rezultat al acestei abordări de co-inovare, SAP a dezvoltat o aplicaţie simplă şi interactivă, ce le permite jucătoarelor şi antrenorilor să acceseze în timp real date importante despre performanţele în teren, precum direcţia serviciilor şi plasarea loviturilor, chiar în timpul jocului.

Pe lîngă soluţia pentru antrenament, SAP a dezvoltat şi aplicaţia mobilă oficială a WTA, ce le oferă fanilor din întreaga lume acces la conţinut exclusiv, ştiri, reluări, sondaje, statistici, date despre jucătoare şi fotografii ale acestora, precum şi informaţii despre turneele de tenis şi mijloacele de achiziţie a biletelor. Fanii prezenţi la Turneul Campioanelor din Singapore au şi posibilitatea de a accesa un perete interactiv conectat la social media, unde pot urmări toată activitatea legată de competiţia WTA pe reţelele de socializare, precum şi acces la SAP Match Center, unde participanţii pot urmări evoluţia jucătoarelor preferate.

"Steaua şi Astra au bani pentru sistemul ăsta"
Valentin Tomşa e de părere că tehnologia ar fi de folos şi celor mai importante cluburi din România, care cu siguranţă au bani pentru a-l implementa.

"Steaua şi Astra au posibilitatea de a beneficia de aceste lucruri. Ce-i drept, ai nevoie de o strategie pe termen lung, în care să îi vezi pe jucători la toate grupele de juniori, pînă cînd fac pasul spre seniori.

Spre exemplu, Bayern Munchen aşa procedează, la noi însă e ceva mai greu. Pentru a-l folosi avem nevoie de o gîndire managerială pe termen lung", a mai spus acesta.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (2)
muensteraner67
muensteraner67  •  22 Octombrie 2014, 20:38

Sistemul e mai vechi. Mai multe cluburi din Germania il folosesc la acdemiile lor, ca sa inregistereze progresele juniorilor. Articolul asta e pura reclama pentru SAP. Si au gasit si cum sa il lege de Halep. Jurnalisti "genialai" :)

nemonyta
nemonyta  •  22 Octombrie 2014, 19:47

au castigat fara emotii mondialul? eu cred ca au avut emotii destul de mari cel putin la golul argentinei cand se uitau spre arbitru si nu stiau daca o sa ii ajute sau nu.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close