GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  IMAGINI MEMORABILE

FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Perla Carpaților e o ruină » Totul arată deplorabil

Așa arată trambulinele de la Vorohta: par nefolosite de zeci de ani (foto: Răzvan Luțac) +4   FOTO
Așa arată trambulinele de la Vorohta: par nefolosite de zeci de ani (foto: Răzvan Luțac)

Articol de - Publicat marti, 21 august 2018 09:15

Imagini memorabile de la cea mai cunoscută trambulină de sărituri din fostul URSS: Avangard, din Ucraina. Recordul ei a fost îmbunătățit în 2018, deși totul arată deplorabil.

Nu te-ai gândi că aici se mai face sport în 2018. La câțiva kilometri de izvoarele Prutului, o cascadă superbă care izvorăște de sub cel mai înalt vârf din Ucraina, Hoverla, în primul sat străbătut de râul-simbol, mândria săriturilor cu schiurile din fosta Uniune Sovietică zace într-o stare deplorabilă. Avangard, cu cele două K-uri - trambuline - încă funcționale, de 90 de metri și de 75 de metri, arată de parcă n-a fost renovată deloc după căderea Uniunii Sovietice. Când era cea mai mare trambulină din vecini și una de top din fostul URSS!

Record bătut în ruine

Cu toate că arată ca o ruină, Avangardul Carpaților găzduiește încă multe concursuri la nivel local și național. Mai mult, recordul trambulinei mari a fost îmbunătățit chiar la începutul anului! Când localnicul Vitali Kalinicenko a sărit 107,5m. Cea mai lungă săritură pe o trambulină încă existentă în Carpați, cea de la Borșa fiind desființată. Acolo, Florin Spulber a stabilit recordul României, 118m, în 1999. De-atunci, pârtia maramureșeană a decăzut, iar aceasta a fost închisă la mijlocul anilor 2000.

"Monument istoric"

Dacă trambulinele sunt ironizate de localnici, "au venit niște austrieci pe aici și le pozau ca pe monumente istorice", casa de bilete seamănă cu cea a unui stadion de județ. Cu 4 scânduri albastre pe post de ghișeu, fără vizor și un marcaj sovietic, "CASA" cu litere imense, pare mai degrabă o sperietoare pentru claustrofobi. Și nu un loc în care ai putea cumpăra tichete! În spatele ei, instalațiile de telescaun, învechite și ruginite, așteaptă iarna pentru a se urni din nou. Mai sus, pe lângă punctul de desprindere și aterizare, buruienile necosite întregesc imaginea dezastrului de la Vorohta.

Se sare de 96 de ani

Între 1986 și 1991, trambulina a făcut parte din circuitul FIS. Iar săritori precum dublul campion olimpic Ari-Pekka Nikkola sau triplul medaliat cu aur la JO Jens Weißflog au concurat aici. Sunt însă trei decenii de atunci.

Și aproape un secol de când s-a sărit pentru prima oară la Vorohta. Pe o trambulină care acum nu mai există s-au desfășurat campionatele Poloniei, deoarece localitatea se afla, pe atunci, în Polonia. Era 1922! z

Egală cu cea de la Râșnov

Care este situația în România? O singură trambulină normală este funcțională, K90 de la Râșnov, cea ridicată pe Valea Cărbunării în 2012. Iată situația tuturor celor 7 spații folosite în România pentru sportul de iarnă:
- Râșnov (Valea Cărbunării): 3 (K90, K64, K35) - toate funcționale
- Valea Strâmbă (Harghita): 2 (K70, K30) - doar a doua e funcțională
- Borșa (Maramureș): 1 (K110) - desființată
- Predeal (Cioplea): 1 (K65) - desființată
- Săcele (Bunloc): 1 (K60) - distrusă
- Miercurea Ciuc (Harghita): 1 (K50) - distrusă
- Săcele (Valea Largă): 1 (K45) - distrusă

790 de metrieste altitudinea la care se află baza Avangard

1955 este anul în care a fost ridicată trambulina de la Vorohta, fiind refăcută în 1973

105 kilometri sunt de la vama Sighetu Marmației și până în stațiunea Vorohta

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (6)
ticbis
ticbis  •  21 August 2018, 12:49

Mda... Singurul complex functional existent acum in Romania pentru sporturile de iarna in general si pentru competitiile de schi in special (interne si internationale) este cel de la Rasnov, Valea Carbunarii. Proiectul a fost initiat si finantat de catre un parteneriat public-privat: Primaria Brasov, OMV Petrom, Federatia Romana de Schi si Statul Roman prin Ministerul Dezvoltarii. Lucrarile de constructie au demarat in 2009 si s-au finalizat in 2012. Ministrul MDRT care a avizat si finantat proiectul se numea Elena Udrea, aceeasi care a fost condamnata pentru Gala Bute. Costurile totale au fost de 15 mil de euro. Domnule Lutac, poate deschideti o investigatie jurnalistica ca sa descoperiti cati bani a furat Elena Udrea si pe proiectul asta de la Rasnov; nu de alta, dar poate ii mai turnati un alt dosar penal in plus, sa se sature de furat banii poporului :) In cel mai bun caz, poate reusiti sa puneti pe butuci si partia asta de schi, inca functionala, asa cum ati reusit sa distrugeti si gazonul de pe Arena Nationala! Ca despre gale profesioniste de box, Romania s-a saturat si s-a lecuit pe 100 de ani; pe nicio arena de box din Romania nu se va mai auzi vreodata live faimosul "Let's Get Ready to Rumble" rostit de celebrul announcer Michael Buffer. Spectatorii prezenti in sala de la Romexpo la Gala Bute si care au avut sansa sa-l asculte live, patrunsi de celebritatea simpla a mesajului sau, stiu despre ce vorbesc. In rest, numai de bine!

mioriticul
mioriticul  •  21 August 2018, 12:49

Eheeei, daca se plinge lumea jesepeul isi va relua ceea ce stie cel mai bine: impachetatu‘ pestelui cu stiri jijiste

706409849468094
Radu Vernescu  •  21 August 2018, 12:18
Postat de Radu Vernescu pe 21 August 2018, 12:17

Răzvan Luţac Nu te-ai gandit o clipa ca nu este interesant ?

Asta dupa ce pui clik bait-ul prin omisiune geografica.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close