GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  GALA BUTE

GALA BUTE // UPDATE Rudel Obreja, la ieșirea de la ÎCCJ: "Mi se pregătește un cantonament la răcoare. Mai sunt și alții, dar la ei e cald și însorit" » Procuroarea DNA cere pedepse cu executare pentru toți inculpații

Elena Udrea
Elena Udrea

Articol de - Publicat miercuri, 09 mai 2018 14:27

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pronunțarea deciziei finale din dosarul "Gala Bute" pentru data de 23 mai 2018. 

UPDATE 22:15

Singurul care a dat declarații la ieșirea de la ÎCCJ a fost Rudel Obreja, cu o declarație enigmatică: "Probabil, chiar dacă m-am lăsat de sport, mi se pregăteșe un cantonament, unde va fi destul de răcoare. O să vedem ce decide justiția. Mai sunt și alții în cantonament, unde la ei e mai călduț și mai însorit. Până la urmă, e alegerea fiecăruia să facă ce vrea. Așa se face în România, ți se pune piatră la gât, ești aruncat în apă și apoi ți se cere să te salvezi."

UPDATE 22:07

Ion Ariton: "Vă rog să vă mențineți decizia de pe fond, mă consider nevinovat. Toate sponsorizările au fost legal constituite". 

update 22:02

Rudel Obreja: "Prin 4 metode mi s-au solicitat denunțuri de Udrea, chiar și de Băsescu. Pe mine mă acuză parchetul că am făcut evaziune cu două persoane neidentificate. Care nu au fost niciodată audiate! Nu mi-e teamă de nimic. Nu regret nimic. Sunt mândru că am făcut cel mai mare eveniment indoor din România. Am fost cel mai sus dintre români la JO de la Beijing, șef al turneului de box. Am doi copii minori și mi-e foarte greu să vorbesc de copii".
Pledoaria lui Obreja a fost întreruptă de președintă, care l-a rugat să fie mai concis în declarații.
Rudel Obreja: "Deasupra dumneavoastră mai este doar Dumnezeu. Lăsați la o parte toate presiunile bine orchestrate. Veți aplica legea sau veți face dreptate. Vreau să primesc ceea ce merit așa cum Dumnezeu a hărăzit".

UODATE 22:00

Rudel Obreja: "Nu e doar un dosar făcut pe emoție. E un dosar făcut acum 7 ani, eu sunt cel mai bătrân, orchestrat de profesioniști. Au făcut asta pentru inculparea doamnei Udrea, au lipit-o de un eveniment important. Știu că nu-mi face bine să o apăr și nu fac asta, dar trebuie să zic adevărul așa cum e el. Am fost acuzat de 7 infracțiuni, 4 pe fonduri europene, deși nu eram solicitant! Am luat 5 ani pentru că nu am recunoscut faptele. Ce relevanță au acești oameni cu Gala Bute? Eram arestat și auzeam de primarul Răsmeriță, de Breazu. Mă uitam la Răsmeriță, era încătușat cu mine, și l-am întrebat dacă nu cumva era și el cu Gala Bute. Și era. Vă dați seama câte acuzații de-a valma?"

UPDATE 21:56

Gheorghe Nastasia: "Regret enorm că m-am abătut de la conduita mea personală. Regret că am ascultat ordine nelalocul lor. Sper să ținețui cont că am spus mereu adevărul. Sper să respingeți apelul și să mențineți decizia fondului".

UPDATE 21:54

Ana Maria Topoliceanu: "Regret că am acceptat inițial postul, regret că nu am putut pleca după 3 luni de când mi-am dat demisia. Regret că am...(n.r- pauză, îi vine să plângă) primit acei bani pe care i-am dat integral mai departe. Dar nu regret că am spus adevărul și numai adevărul. Consider o pedeapsă corectă 3 ani cu suspendare și vă rog să o mențineți".

update 21:48

Ștefan Lungu: "Am fost întrebat dacă mi-a fost frică de pușcărie. Mă gândeam doar la fata mea. A fost singurul lucru care m-a dus mai departe. N-am știut să mint. N-am făcut asta nici în fața DNA-ului și am pierdut. Tatăl meu e o legumă. A rămas cu un atac cerebral după descinderi. A urmat distrugerea familie. După ce am pierdut familia, am aflat că fata va pleca la mii de kilometri. Da, am făcut o prostie. Dar nu mai puteam repara. Îmi doresc să fiu judecat pentru ce am făcut eu. Nu ca o gașcă. Ca un grup, cum ne vede DNA-ul"."

UPDATE 21:46

Tudor Breazu, alias "Cici": "Regret enorm implicarea mea în acrst circuit infracțional. Nu am avut elemente care să conducă spre o infracțiune. Nu aș mai face așa ceva. Eram convins că erau bani pe care Lungu îi datorează. Am fost plătit de Udrea cu 2.000 de euro pe lună. Nu cu 3.000"

UPDATE 21:45

Dragoș Marius Botoroagă, deținătorul firmei CONSMIN "Mi-am recunoscut vina, o regret, vreau să țineți cont de situația în care eram în momentul săvârșirii infracțiunii."

UPDATE 21:43

Alexandru Chiciu, unul dintre avocații Elenei Udrea: " Elena Udrea vorbește azi prin noi și încearcă să vă convingă ne nevinovăție".

UPDATE 21:30

Avocatul Anei Maria Topoliceanu, Florian Surghie: "A suferit traume iremediabile. Mama ei are cancer și are nevoie de fiica ei. DNA și-a sfâșiat copiii! Pentru că Topoliceanu a adus informații clare despre cineva care nu e aici în sală (n.r.- Elena Udrea). Gândiți-vă că procurorii nu știau nimic din ce urma să le zică Topoliceanu. Au stors-o de denunțuri și acum cer pedeapsă cu executare! Și ce a făcut Topoliceanu? A vorbit cu cineva care i-a propus acei bani, s-a dus la persoana respectivă, cea care nu e în cameră, și aceea i-a zis să ia banii. De ce ia pedeapsa mai mare?

update 21:15

Cum procuroarea a cerut pedepse cu execuare chiar și pentru cei care și-au recunoscut faptele, avocații au luat foc. De exemplu, apărarea lui Lungu spune că acesta și ceilalți "au fost folosiți la rechizitoriu". Apoi Parchetul le mulțumește frumos și solicită pedepse cu executare. 

UPDATE 21:05

Acum, avocații vor vorbi pe rând pentru a răspunde motivelor de apel înaintate de Parchet. Aceștia cer ca acestea să fie respinse.

UPDATE 20:50

Cristina Apostol, procuror DNA: "Cât despre transmiterea galei la TV, toate posturile de televiziune amintite, Pro TV și Sport.Ro, să știți că au avut loc gale și în Canada la un preț mult mai mic, costuri mult mai mici".
Reacția lui Rudel Obreja: "Pff..."
Cristina Apostol, procuror DNA: "Rețineți că demisia doamnei Udrea nu a venit decât în urma raportului corpului de control al primului ministru trimis în acest caz".

UPDATE 20:48

Cristina Apostol, reprezentant DNA: "Noi nu ne așteptam ca Vladislav Ceban să susțină în instanță relația sa cu Rudel Obreja, așa cum a făcut-o inițial. Dar va răspunde pentru declarație mincinoasă. Rudel Obreja s-a folosit de aceste firme ale lui Vladislav și Iurie Ceban". (n.r. - Rudel Obreja spusese că nu l-a cunoscut niciodată pe tatăl lui Ceban, Iurie, așa cum a spus Vladislav în fața judecătorilor).

update 20:35

În aceste momente vorbește Cristina Apostol, reprezentanta DNA. Aceasta nu e de acord cu apărătorii și cere respingerea cererilor acestora, inclusiv a celor care cer circumstanțe atenuante și pedepse la limita inferioară. 

update 20:21

Urmează o pauză de 10 minute, după care urmează să vorbească procurorul DNA. 

update 20:05

Avocatul Florescu, reprezentantul lui Ion Ariton, achitat în prima instanță: "Când face acest apel, Parchetul ignoră punctual totul, inclusiv declarațiile celor 5 martori. Se interpretează! Așa s-a procedat la ambele capete de acuzare. S-au spus mai multe lucruri neadevărate, cum că ar fi deschis ședința cu companiile de stat, lucru complet neadeăvrat".

UPDATE 19:40

Veronel Rădulescu, unul dintre avocații Elenei Udrea, a avut un dialog cu președinta completului de judecată:

Președinte: "Domnule avocat, vă rog să nu ne mai citiți toată decizia Curții Constituționale, ci doar părțile relevante"
Veronel Rădulescu: "Da, acesta este ghinionul meu, vorbesc ultimul și probabil toată lumea e obosită. Nu putem să ne gândim că Elena Udrea controlează absolut tot în minister și nu numai. În companii, în unități administrativ teritoriale, peste tot".

UPDATE 19:25

Veronel Rădulescu, un alt avocat al Elenei Udrea: "Solicit achitarea pentru toate infracțiunile de care e acuzată clienta mea". 

UPDATE 19:20

Alexandru Chiciu, unul dintre avocații Elenei Udrea: "Nici măcar Adrian Gărdean nu a precizat că ar fi existat geanta cu bani din declarația lui Nastasia. Celebra.... Îmi cer scuze, nu e termenul potrivit. Nefericita poveste de care a fost acuzată Elena Udrea, o geantă plină cu bani pe care a primit-o, 900.000 de euro... Nu a luat acești bani! Nu există dovezi!"

UPDATE 19:15

Alexandru Chiciu, unul dintre avocații Elenei Udrea: "S-au luat două decizii ale Curții Constituționale după decizia din prima instanță, trebuie să le avem în vedere pentru că sunt fundamentale. De aceea, propunem casarea și trimiterea către rejudecare".

UPDATE 18:50

Alexandru Chiciu, unul dintre avocații Elenei Udrea: "Cerem casare cu trimitere spre rejudecare. Au fost ignorate elementele noi produse în timpul judecății în prima instanță."

UPDATE 18:40

Apărarea lui Obreja: "Se spune că cele două firme cu cae s-au încheiat contracte de către compania lui Obreja, Biovros și Egeo Pro Market, sunt fictive. Fantome. Atunci de ce au rămas contractele? Înțelegem că a existat un dosar prin care s-a stabilit că cele două erau de tip fantomă. Atunci de ce o persoană a fost condamnată pentru fapte materiale săvârșite la cele două firme între 2009 și 2014 dacă ele erau fantomă în 2011?"

UPDATE 18:30

Apărarea lui Obreja: "Trebuie să spubnem că își joacă cel mai important meci al carierei, deși a fost de 7 ori campion național, a jucat un meci memorabil, la JO 1984, a fost vicepreședinte al Federației Europene"
Obreja, din spate: "Și mondiale"
Apărarea lui Obreja: "Rudel nu a avut de-a face cu apele tulburi ale politicii românești. Singura sa vină a fost că a dorit să susțină încă o dată imaginea României. Obreja nu se afla în Costa Rica, Madagascar și nici în Galapagos și vrea să se facă dreptate."

update 17:55

Apărarea lui Obreja: "Criticăm decizia din patru părți. Cu privire la complicitatea la luarea de mită, se fac aprecieri de ordin general, combinate cu texte de lege. Sunt menționate doua contracte, cel cu BRD și Europlus și cel dintre Termo Gaz si Europlus. Nu se arată de ce ar intra sub incidența penală. Nu se arată din ce probe reiese legătura Obreja - Udrea. Se operează cu supoziții referitor la cele două companii, numite fantomă. Nu se arată de ce au fost înlăturate probele aduse de inculpat.

Apoi, trebuie să țineți cont greșita încadrare a celor două infracțiuni de evaziune fiscală. Nu se spune de ce sunt două infracțiuni și nu ar fi doar una dacă aceasta ar fi reală.

Condamnarea pentru complicitate la luarea de mită a domnului Obreja e greșită. Complice este cel care cu intenție înlesnește la săvârșirea faptei penale. Nu există dovada că domnuil Obreja ar fi ajutat la infracțiunea de luare de mită, daca ea există.

Domnul Obreja n-a avut cunoștință nici de întâlnirea Gărdean - Nastasia - Udrea, mai ales că el a aflat de ea abia în timpul procesului. Nu avea cum să fie complice. Nu are cum să fie complicitate la 10 luni după presupusa infracțiune"

UPDATE 15:20

Pe rand, completul respinge toate cererile formulate de apărătorii Elenei Udrea, Rădulescu și Chiciu. Se va amâna pronunțarea pentru data de 23 mai 2018!

UPdate 15:15

Completul de 5 a luat pauză pentru dezbateri.

Elena Udrea lipsește de la înfățișare, susținând că nu i s-a dat voie să plece din Costa Rica. Apărarea fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului trage de timp, făcând o mulțime de cereri și reclamații, susținând inclusiv că toate probele aduse de SRI sunt nule. Apărarea spune că există 4 decizii ale Curții Constituționale care se referă la nulitatea lor.

Rudel Obreja a petrecut mai bine de 10 minute corectând declarația redactată de grefier. Fostul președinte al Federației Române de Box le atrage atenția judecătorilor inclusiv asupra lipsei interjecțiilor. 

Completul de 5 este format din Mirela Sorina Popescu, Constantin Epure, Simona Daniela Enceanu, Ionuț Mihai Matei şi Simona Elena Cîrnaru. Procurorul de caz este Cristina Apostol.

CAZUL PE SCURT

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy, KO în repriza a patra, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.

Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din MDRT să găsească soluții pentru finanțarea meciului, "urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute".

Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu, au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție cea care a coordonat afacerea, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, cum a fost cazul Consmin - deținută de Botoroagă - pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanțate de ministerul turismului.

În cele din urmă, Ion Ariton e acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Tot în 2011 au început și investigația Gazetei Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (11)
485809194904413
Costel Tudor  •  10 Mai 2018, 12:31

Dacă un profesor pt. 800 Euro mita primită , a luat 4 ani cu executare , BORFASII din dosarul “BUTE” cât merita ???

t0ni
t0ni  •  10 Mai 2018, 02:44

O tara plina de "nevinovati" acuzati de DNA ca fura! Stau saracii prin vile de zeci de milioane de dolari si euro, ori prin limuzine de lux si plang soarta lor care a venit peste ei ca o napasta de nu mai poti fura un ban cinstit in tara ta! :-))))))))

t0ni
t0ni  •  10 Mai 2018, 02:36

Saracia de Udrea, Mazare, Bica si restul penalilor de prin tara cred ca scapa? Cu timpul se schimba multe in lume si intr-o buna zi o sa-i taraim de par pana la Beciul Domnesc. :-))

Vezi toate comentariile (11)
Comentează