DIVERSE  ·  ANIVERSARE

ION ȚIRIAC LA 80 DE ANI // Portretul lui Ion Țiriac: abil, respectat, contestat » Relația cu Securitatea, de la informator la urmărit + prietenia cu Maurer

Ion Țiriac și Gheorghe Maurer
Ion Țiriac și Gheorghe Maurer

Joi, 09 Mai

Ion Țiriac (80 de ani azi) semnase un angajament de colaborare cu Securitatea, dar a devenit urmărit de aceasta. A avut relații excelente cu marii conducători comuniști, însă a lăsat și umbre în urma sa.

Viața lui Ion Țiriac ar putea fi ușor subiectul unui roman. Jucător de tenis, antrenor, manager, om de afaceri de succes, el a știut să treacă cu abilitate prin orice situație, inclusiv în anii comunismului. Unii îl laudă, alții îl contestă sau îl acuză, dar majoritatea îi recunosc și calitățile care l-au transformat, în timp, într-unul dintre cele mai influente personaje din lumea tenisului și a businessului. 

De la „Titi Ionescu” la „Tănase”

Ca orice sportiv care călătorea mult în străinătate, Ion Țiriac a fost racolat de Securitate, ca informator, în 1963, cu numele de cod „Titi Ionescu”. A dat câteva note informative, însă după numai 3 ani, colaborarea sa cu Securitatea a încetat.

„De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (...). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (...) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, nota atunci ofiţerul care îl recrutase pe Ţiriac.

Din acel moment, colaboratorul „Titi Ionescu” a devenit urmăritul „Tănase”. În 2010, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității a decis că Ion Țiriac a semnat un angajament cu Securitatea Statului, însă nu a făcut poliție politică. 

Sturza: „Știam că scrie și despre mine”

Țiriac este foarte bun prieten cu prințul Dimitrie Sturdza, fost numărul 1 în tenis al Elveției în anii '60-'70.

Acesta își amintește că „Țiriac mi-a spus că scria rapoarte despre mine, chiar de atunci. I se cerea să anunțe dacă eu sau cei din familia mea vorbeam de rău regimul comunist. Dar noi nu am făcut niciodată asta, am iubit mereu România. L-am înțeles pe Ion, dacă nu făcea acele rapoarte risca să nu mai poată ieși din țară la turnee”. 

„Sub carcasa asta de urs supărat, Ion Ţiriac este un om foarte fin, cu o inimă de aur şi un mare, mare patriot. Merită tot respectul românilor!” Dimitrie Strurdza, fost jucător de tenis 

Prietenul şi protejatul premierului Maurer 

Unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Ion Țiriac, Gunther Bosch, povestește că „eu jucam de ceva vreme tenis cu cel mai important om n stat, Gheorghe Maurer. Apoi a venit să joace și Ion Țiriac, prietenul meu. Treptat relaţia lui cu Maurer a devenit foarte bună, așa că a ajuns să îmi ia locul. Țiriac avea această abilitate de a se face plăcut, de a-și crea relații".

Maurer l-a învățat pe Țiriac să vâneze. Martori ai acelor vremuri susțin că la o partidă de vânătoare, în 1968, Maurer și Țiriac au pariat pe vârsta unui urs doborât. Primul a câștigat și l-a pus pe Țiriac să își radă celebra mustață. Fostul jucător de tenis nu a confimat întâmplarea, deși apare în câteva fotografii ale vremii și fără mustanță, alături de Maurer. 

„A fost un profitor!”

Relația cu Maurer, unul dintre cei mai puternici lideri comuniști ai anilor '50-'70 i-a adus foarte multe avantaje lui Țiriac, susținea în urmă cu 10 ani Jean Maurer, fiul fostului premier, într-un interviu pentru "Libertatea".

„Țiriac își păstra pașaportul și după revenirea din deplasările în străinătate și putea să schimbe valuta în lei la un curs mai avantajos. Tata a fost un mentor pentru Țiriac, care s-a dovedit a fi un mare profitor. A beneficiat de relația cu tata să capete imunitate.

Când părintele meu a îmbătrânit, după Revoluție i-a luat colecția de 32 de arme pentru numai 60.000 de mărci, deși aceasta valora de zece ori mai mult. A luat și tablouri din casa părinților mei, prin intermediul surorii lui, Rodica Țiriac”.

Citește și:

Medalii și scandaluri » Analiza punct cu punct a mandatului lui Ion Țiriac în fruntea COSR + cum a prevestit dezastrulAzi mulți au confirmat divorțul lor, iar acum s-a aflat despre gestul incredibil al lui Reghe față de Anamaria Prodan! L-a costat 310.000 de euro

Libertatea

Comentarii (12)

Maria Rusu  •  12 Mai 2019, 09:10

Într-un fel,Țiriac este de admirat:sportiv talentat nu a fost, a „parazitat” talentul formidabil al lui Ilie Năstase,dar în timpul activității ca sportiv a știut să se orienteze,a ajuns după aceea manager al unor mari tenismeni,astfel a intrat în cercurile finaciar-industriale ale Germaniei Federale. Cum între timp nu s-a pus rău deloc cu regimul comunist de acasă,mai ales cu cei care erau sudați la activele economice ale României,iată-l pe românul cu o avere de peste un miliard de Euro! Oare pentru români ce o fi făcut?

Viorica Alexandru  •  11 Mai 2019, 10:25

numai oamenii de succes sunt atacati in aceasta fituica, zisa de sport...

Mircea Ordean  •  10 Mai 2019, 19:19

Apropo de mustațăa lui Ion Țiriac, din imaginile aflate in cartea "Ar fi fost prea frumos" (1972) pare să și-o fi lăsat la începutul lui 1970. La Cleveland, in prima noastră finală de Cupă Davis(1969), nu o avea.

Vezi toate comentariile (12)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
06:00 Tenis, WTA

Turneul din Seul

Digi 4
07:00 Tenis, WTA

Turneul din Osaka

Digi 2
13:00 Tenis, WTA

Turneul din Guangzhou

Digi 2, Digi 3
15:00 Fotbal, UEFA Youth League

Atletico Madrid - Juventus

Digi 4, Telekom 4, Look Sport
17:00 Fotbal, UEFA Youth League

PSG - Real Madrid

Digi 4, Telekom 4, Look Sport
18:00 Handbal M

Dinamo - Kristianstad

Digi 2, Look Sport 3
19:45 Fotbal, Liga Campionilor

Olympiakos - Tottenham

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:45 Fotbal, Liga Campionilor

Club Brugge - Galatasaray

Digi 2, Look Sport, Telekom 2
20:00 Handbal M

Flensburg - Elverum

Digi 4
22:00 Fotbal, Liga Campionilor

PSG - Real Madrid

Digi 1, Look Plus, Telekom 1
22:00 Fotbal, Liga Campionilor

Atletico Madrid - Juventus

Digi 2, Look Sport, Telekom 2
22:00 Fotbal, Liga Campionilor

Bayern Munchen - Steaua Roșie

Digi 3, Look Sport 2, Telekom 3
22:00 Fotbal, Liga Campionilor

Șahtior Donețk - Manchester City

Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
Program TV complet

Liga 1