GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ

JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ // Genul programului: thriller » Un francez face furori la biatlon

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 18 februarie 2018 18:51

Martin Fourcade a câștigat la fotofiniș cursa de 15 kilometri mass start. O legendă este în curs de consolidare.

Francezul a început Olimpiada din Coreea de Sud cu capul plecat, apoi a recuperat spectaculos, cu două medalii de aur. Prima în cursa de 12,5 kilometri urmărire, a doua, la 15 kilometri mass start, după un concurs de înalt nivel, care a avut nevoie de interpretarea fotofinișului pentru aflarea numelui campionului olimpic.

Cu patru medalii de aur la JO, Fourcade devine cel mai titrat sportiv francez din istorie la întrecerile olimpice de iarnă, depășindu-l pe schiorul Jean-Claude Killy, care avea trei. Franța mai are doi sportivi cu câte 4 titluri olimpice, dar la sporturi de vară – scrimerii Christian d'Oriola și Lucien Gaudin.

Finișul cursei în care Fourcade și neamțul Simon Schempp au trecut linia finală a cursei cu mișcări identice, pe care ochiul uman nu știe să le deosebească, a fost demn de un film cu supereroi. Martin s-a aruncat peste sosire în disperare, având pe umeri presiunea recordului pe care trebuia să-l doboare.

La ultima tragere, Fourcade, Schempp și ceilalți pretendenți la medalii au avut o ratare la tragere, lucru care a condimentat și mai tare fuga pe schiuri după aur. Pe ultimii metri, francezul și neamțul s-au luptat cu disperare, transformând în suspans și clipele de după terminarea cursei, până ce tehnologia l-a declarat învingător pe Fourcade. Podiumul a fost completat de norvegianul Emil Svendsen.
Sinuzită și familie

La aproape 30 de ani, pe care-i va împlini în septembrie, Martin, alături de iubita lui, Helene, este deja părinte. Cuplul are două fetițe-Manon, 3 ani, și Ines, născută anul trecut. Anul trecut a ratat Campionatele Franței, din cauza unei sinuzite. A încercat mai multe sporturi înainte de a se apuca de biatlon, la vârsta de 10 ani. Martin a mai trecut pe la hochei pe gheață, judo, înot, atletism, mountain biking și schi fond. La biatlon a ajuns luându-se după fratele lui, Simon.

"Voiam să fiu ca fratele meu mai mare", spunea acum câțiva ani marele campion. În familia de sportivi excepționali există și un frate mai mic, Brice, care practică schiul alpin. 

"E o nebunie! Mă vedeam clar pe locul al doilea. Aveam senzația că sunt în spate. Dar în final s-a întâmplat ceva magic, sunt absolut uluit. Patru medalii de aur... am crescut uitându-mă la televizor la Olimpiadă și știu exact ce înseamnă asta" Martin Fourcade, dublu campion olimpic la PyeongChang

11 titluri mondiale are în palmares biatlonistul francez 

2 medalii de argint a cucerit Fourcade, câte una la JO de la Soci și Vancouver

70 de victorii individuale are Martin Fourcade în Cupa Mondială, în zece ani de carieră

6 titluri de câștigător absolut al Cupei Mondiale a strâns francezul în carieră

8 medalii olimpice de aur are recordmanul absolut, norvegianul Ole Einar Bjorndalen, care este și modelul lui Fourcade

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
lionforever
lionforever  •  18 Februarie 2018, 21:08

Un final excepțional dupa 15 km fotofinish nici ca se putea mai frumos. Bravo Martin Fourcade !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează