GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  FOTBAL FEMININ

Laura Rus este cea mai prolifică marcatoare din Liga Campionilor la fotbal feminin: "Sînt cea mai bună!"

Laura Rus e una din jucătoarele de bază din echipa naţională a României +2   FOTO
Laura Rus e una din jucătoarele de bază din echipa naţională a României

Articol de - Publicat duminica, 19 august 2012 00:00 / Actualizat duminica, 19 august 2012 12:24

Tînăra este golgetera competiţiei după faza grupelor, cu 9 goluri, are cele mai multe assisturi şi este susţinută de trei românce, alături de care a reuşit scorul-record al competiţiei: 21-0!

Un cvartet românesc face senzaţie în cea mai tare competiţie intercluburi din Europa. Şi joacă pentru o echipă din Cipru, Apollon Limassol! Laura Rus, Florentina Spînu, Andreea Laiu şi Alexandra Iuşan au obţinut maximum de puncte în Ligă, marcînd 13 din cele 31 de goluri ale echipei. Grupul are şi un "dirijor": golgeterul Ligii, Laura Rus!

"Voiam să dăm 14"
Poreclită "Lala", atacantul a povestit performanţa echipei. După un 7-0 cu o echipă din Feroe, "care avea nouă jucătoare în propriul careu", a urmat distracţia: 21-0 cu Ada (Albania)! "Ne propuseserăm să dăm 14, cîte primiseră şi de la Harkov în prima etapă". Dar nu s-au oprit la acea bornă. "Pur şi simplu, nu aveam frîne! Le-am răsturnat. Doar eu am dat 5!". "Lala" a punctat şi în ultima partidă, 3-0 cu Harkov. Golgeteră, 9 goluri, cea mai bună pasatoare, 5 servicii decisive!

Fotbal via futsal via handbal :D
Ajunsă la apogeul carierei, Laura a început să facă sport într-o echipă de handbal. "Jucam la Reşiţa, dar mie îmi plăcea fotbalul. Am participat la un turneu de futsal la Bucureşti, am fost remarcată... La 17 ani eram deja la naţională!", se mîndreşte tînăra. A jucat în România la Pandurii şi Tg. Mureş. "Nu merită însă. Condiţii zero, bani la fel". Cum s-a ivit o portiţă, tînăra a plecat în Spania.

Cea mai bună din Spania
Şi a jucat pentru Sporting Huelva, în prima ligă. "Am plecat fără bani, fără nimic, dar clubul m-a susţinut. Atît moral, cît şi financiar. Trăiam doar din fotbal, nu am lucrat altceva! Am crescut în joc, iar în sezonul 2009-'10 am ieşit cea mai bună din Spania". Performanţa i-a atras pe bogaţii de la Limassol, "singura echipă care contează în Cipru". Juca la ei doar în Ligă, dar acum a semnat pe un an!

Nu-i e frică de granzi
Faţă de sezoanele trecute, anul acesta echipele de top vor intra doar din faza eliminatorie. "Nu mi-e frică de Lyon sau de Arsenal. Sînt în formă. În acest moment, mă simt cea mai bună!". Echipa va face încă două transferuri, iar perspectivele sînt frumoase. Anorthosis a reuşit la băieţi, de ce n-ar face-o şi Apollon la fete?

S-a calificat şi Olimpia!
Campioana României la fotbal, Olimpia Cluj, a trecut şi ea mai departe. 8-0 cu Birkirkara (Malta), 4-2 cu Glentoran (Irlanda de Nord), 4-1 cu 1 Dezembro (Portugalia). Cea mai bună jucătoare a echipei, Cosmina Duşa, este pe locul doi în clasamentul golgeterilor, avînd cu o reuşită mai puţin decît Rus.

Dorită de Bayern Munchen
Laura Rus trebuia să plece astăzi în Germania, pentru a da probe la Bayern, dar a fost deturnată de Apollon. "Bayern e o echipă de mijlocul clasamentului, nu e ca la fotbal masculin. În plus, mergeam doar în probe, ce siguranţă aveam? Am rămas în Cipru, mi-au făcut o ofertă bună!"

"Să nu uităm de fetele de la Olimpia Cluj, care au realizat o performanţă remarcabilă. S-au calificat din grupele Ligii, deşi nu au condiţii şi nici bani" (Laura Rus, atacant Apollon Limassol)

"Am trăit mereu din fotbal. N-am muncit nimic pe lîngă. Mi-e greu departe de casă, de prieten, dar nu poţi face performanţă în România" (Laura Rus, atacant Apollon Limassol)

3 goluri a marcat Rus în ultimul meci oficial al României, 4-2 cu Elveţia, în iunie

4 titluri consecutive a cîştigat Apollon în Cipru

Româncele de la Limassol
Laura Rus - 24 ani, atacant
Florentina Spînu - 27 ani, fundaş/mijlocaş stînga
Andreea Laiu - 26 ani, mijlocaş
Alexandra Iuşan - 24 ani, mijlocaş

Meciurile în care fetele au făcut spectacol
Apollon - Klasvik (Feroe) 7-0 (Rus x3, Iuşan x1)
Apollon - Ada Velipoje (Albania) 21-0 (Rus x5, Spînu-Olar x3)
Apollon - Harkov (Ucraina) 3-0 (Rus x1)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
spivak
spivak  •  20 August 2012, 10:16

Nu mai putem noi de fotbalul feminin.

cordos_eu
cordos_eu  •  20 August 2012, 02:07

astea 2, Laura Rus si Cosmina Dusa sunt foarte bune. daca ar fi macar inca 4 ca ele, Romania ar fi calificata la orice competitie. exista potential mare in fotbalul feminin la ei, dovada ca si fetele de la handbal sunt mult mai bune decat baietii.

transilvano
transilvano  •  19 August 2012, 15:50

si OLIMPIA CLUJ a ajuns in 16-le Champions League la fotbal feminin, dar voi nu scrieti decat despre Limassol ! rusine !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează