GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  OPINIE

Răzvan Luțac dezvăluie 3 momente uitate din fotbalul anilor '40-'50 povestite de bunicul care împlinește azi 90 de ani: „Steaua a fost prima echipă din «Ștefan cel Mare»”

Articol de - Publicat joi, 14 noiembrie 2019 12:00

Să schimbăm, pentru o zi, negativismul din nepotism. Și să-l tăvălim prin povești de când nu ne erau născuți nici măcar părinții, înșirate de bunicul care azi face 90 de ani. 

Mi le-a repovestit acum câteva zile, întins în fotoliul din care admiră peluzele pline din campionatele străine.

"Mă uit numai de drag când văd atâția oameni!".

1) - Tataie, cum prindeați locuri pe stadionul "23 August" când era plin?
- Cum, ajungeam cu 3-4 ore înainte de meci! Plecam de dimineață din Drumul Taberei, luam troleul 89 de la Armata Poporului, din Militari, până la capăt și ne ocupam scaunele.

- Troleul...
- Troleul plin! Mergeau și spectatorii, și fotbaliștii. La un moment dat, eram cu mamaia-ta și i-a întins cineva mâna din troleul înțesat. Era Costică Toma, portarul de la CCA - Steaua. I-am urat să joace bine.

- Și?
- A fost rezervă, l-au băgat tot pe Voinescu!

2) - Erai la Sibiu când Universitatea Cluj se refugiase acolo.
- Da, aveam 14-15 ani și mergeam la gardul căminului de liceu unde stăteau ca să îi vedem. Nu autografe, poze nici atât. Doar să îi vedem.

- Cine era vedeta?
- Sever Coracu. Era născut dincolo, în Banatul Sârbesc. La un meci am întârziat, eram în parc, la Arini, și s-a auzit o bucurie mare din singura tribună. Dăduse gol Coracu. E cel mai frumos gol pe care nu l-am văzut niciodată.

3) - ...
- Hai să îți mai spun una. Pe asta n-o știai sigur.

- Doar dacă nu mi-ai mai zis-o!
- Știai că Steaua, imediat după fondare, a jucat în Ștefan cel Mare?

- Ei, na!
- Da. Era un teren viran între Piața Victoriei și "Perla", chiar înainte de unde are stadion acum Dinamo. Îi zicea Bonaparte, chiar în spatele depoului. Acolo s-au antrenat în primii ani. Când aud de multe ori echipa din Ștefan cel Mare, mă mai amuz. Dacă nu mă crezi, întreabă-i pe cei de vârsta mea.

Mai greu, tataie! La mulți ani!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
andrei.33
andrei.33  •  14 Noiembrie 2019, 15:29

Nu stiu daca sunt singurul care vede asta, insa cam tot ce scriu jurnaliștii din noua generație sună a compunere de clasa a 4-a.

alenb
alenb  •  14 Noiembrie 2019, 13:56

Pai intre piata victoriei si perla nu este bd stefan cel mare, este Bd iancu de hunedoara fost bd bonaparte dupa cum si numele stadionului. Acolo a fost baza de antrenament a stelei pana s-au mutat in ghencea, nu au jucat meciuri oficiale acolo.

emil1986
emil1986  •  14 Noiembrie 2019, 12:32
Postat de whiteredarad pe 14 Noiembrie 2019, 11:38

Imi vine sa rad ! In anii 40-50 erau alte echipe ..si Stadionul " 23 August"...nu exista, se juca pe "Republicii", care prin 194a se numea ...altcumva ( stiti ?). Apoi "Steaua" ...era, de fapt, CCA. V-as putea da meditatii cu privire la fotbalul din anii aia ! Nu uitati Steaua (CCA) si Dinamo....au venit ( impreuna)...odata cu ....tancurile sovietice. Cu amintiri dintr-astea....mi se face....greatza 1

Ai dreptate, dar nu in totalitate. Cat despre faptul ca doar Steaua (ASA, CSCA, CCA, acum FCSB) si Dinamo au fost aduse de tancurile sovietice te inseli, si inca f.f. mult. Majoritatea echipelor care au fost infiintate dupa venirea ciumei rosii in Romania au fost infiintate de aceasta. Craiova adevarata, infiintata in '48, deci dupa Steaua si Dinamo, FC Arges in 50 si ceva, nu mai caut acum, poti insa verifica, Petrolul, la fel in '53 parca. Iar decedata Rapid, infiintata la initiativa COMINTERNULUI, a facut campanie electorala bolsevicilor inainte ca o serie de echipe, intre care Steaua si Dinamo, sa fie infiintate. Asa ca ... nu doar cele doua au fost aduse de tancurile sovietice. Daca tot sustii ca cunosti istoria fotbalului romanesc scrie corect tot ceea ce trebuie ca cei care n-au trait sau n-au citit cum au stat lucrurile sa inteleaga.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează