GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL

Scoţienii aruncă fotbalul în aer » "Noi l-am inventat, nu englezii!" Vezi argumentele lor

Castelul din Carlisle în care cercetătorii scoţieni susţin că s-ar fi organizat meciuri de fotbal în onoarea Reginei Maria a Scoţiei
Castelul din Carlisle în care cercetătorii scoţieni susţin că s-ar fi organizat meciuri de fotbal în onoarea Reginei Maria a Scoţiei

Articol de - Publicat miercuri, 19 octombrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 19 octombrie 2011 16:43

Microbiştii ştiu despre fotbal că ar fi apărut în secolul XIX şi că îşi are originile în Anglia, atunci cînd s-au adoptat regulile fotbalului modern. Scoţienii spulberă această teorie. Ei susţin că primele meciuri de fotbal s-ar fi disputat pe teritoriul Scoţiei cu patru secole înainte.

Astfel, dovezile găsite de istoricii scoţieni confirmă că familiile regale scoţiene organizau meciuri de fotbal cu reguli similiare celor din prezent în curţiile castelelor pe care le deţineau. Asta se întîmpla cu cîţiva ani înainte ca Scoţia să fie cucerită de Anglia.

La fel ca şi în zilele noastre, jucătorii puteau atinge mingea doar cu picioarele şi erau răsplătiţi pentru "abilităţile de a controla balonul". Mingea era o sferă de piele făcută din vezica unui porc, notează Daily Telegraph.

Richard McBrearly, editor la Muzeul Fotbalului Scoţian, susţine că a găsit într-o epistolă referiri la un meci de fotbal jucat în onoarea reginei Maria a Scoţiei la Carlisle în 1568. Meciul a durat două ore, timp în care s-au confruntat 20 de jucători, cîte 10 în fiecare echipă. Evident, regula principală a fost că jucătorii îşi puteau folosi doar picioarele pentru a atinge balonul.

O altă dovadă pe care McBrearly o aduce în sprijinul informaţiilor sale este faptul că în camerele de dormit ale reginei Maria a Scoţiei a fost descoperită o sferă din piele ce avea origini din anul 1540. Această sferă a fost considerată cea mai veche minge de fotbal din lume.

Într-un alt manuscris descoperit de scoţieni apare scris faptul că, pe data de 11 aprilie 1497, regele James IV al Scoţiei a plătit două mărci pentru a cumpără o mulţime de "fut ballis", aşa cum erau denumiţi jucătorii de fotbal în acele vremuri. Această scriere este prezentată de cercetătorii scoţieni drept primul transfer din istoria fotbalului.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
double07
double07  •  20 Octombrie 2011, 00:54
Postat de xstream pe 19 Octombrie 2011, 16:59

parca astiaticii,chinezii il inventasera

asta e ca si oina noastra in comparatie cu baseball-ul americanilor! daca ai vazut anumite articole legate de subiectul acesta ramai putin pe ganduri...

catalinozaurusrex
catalinozaurusrex  •  19 Octombrie 2011, 21:37

De fapt la olteni s-a inventat si fotbalul, la acea vreme fiind vorba de radacina unui praz urias care avea forma viitoarei mingii cunoscute in zilele noastre. ... Tot la olteni au aprut si primele transferuri in masa cand toti jucatorii ce formau o echipa aflata candva in divizia 1, au plecat pe unde au vazut cu ochii. ... Si exemplele din Romania pot continua. Prinm urmare, primul stadion pe care a crescut o adevarata padure se afla in cartierul Dr. Taberei, prelungirea Ghencea si a apartinut zeci de ani unei echipe numita Steaua. ... si ar mai fi...

vladutz13
vladutz13  •  19 Octombrie 2011, 17:39
Postat de haxor pe 19 Octombrie 2011, 17:32

Originile acestui sport vin de la azteci si imagini exista peste tot in templele aztece in legatura cu acest sport, e clar ca aveau reguli rudimentare si mai degraba semana cu un sport de gladiatori unde multi chiar isi pierdeau viata, decat un sport dedicat distractiei.

De fapt, prima forma cunoscuta a fotbalului vine din China.... de acum peste 2500 de ani, urmata cateva secole mai tarziu, de o forma japoneza. Ambele forme de joc indeplineau conditiile sustinute de scotieni... si anume folosirea unei mingi si jucarea ei fara maini. PS: regatul aztec abia daca are 1000 de ani (si oricum probabil te gandeai de fapt la mayasi) :).

Vezi toate comentariile (7)
Comentează