GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CRONICĂ DE CARTE

”Sergio Ramos. Suflet, caracter, pasiune” » Episoade inedite din drumul sevillanului către un simbol „blanco”

Articol de - Publicat marti, 19 martie 2013 00:00 / Actualizat marti, 19 martie 2013 20:47

„E mai complicat să intri în istoria fotbalului cînd eşti fundaş”, spune Ramos în biografia sa. Campion mondial şi dublu campion european cu Spania, de trei ori campion naţional cu Real Madrid. Luna aceasta, înainte de a împlini 27 de ani se va transforma în cel mai tînăr internaţional spaniol care ajunge la 100 de partide jucate. Nu se scrie şi aşa istorie?


Revolta micului Schuster


Ramos s-a născut în oraşul Camas, aproape de Sevilla, pe 30 martie 1986. A început fotbalul mare la Sevilla, unde a debutat la 17 ani în prima ligă. În copilărie i se spunea „Schuster”, datorită părului blond şi tunsorii asemănătoare jucătorului german. În sezonul 2008-2009 l-a avut antrenor la Real Madrid, iar relaţia lor nu a fost una foarte bună. Cînd a plecat, Sergio nu a ezitat să-şi spună părerea. „Suntem fericiţi că s-a schimbat antrenorul”, a declarat atunci. Cînd era mic, Ramos era fan Sevilla şi Deportivo, pentru că aveau galerii înfrăţite, după cum explică chiar el în carte. Nici nu visa să ajungă la Real Madrid.


Costumul alb, semnalul către Real


Ramos a avut nevoie de un singur sezon în La Liga cu Sevilla pentru a atrage atenţia marilor cluburi. A marcat atunci împotriva Realului pe Bernabeu, dar madrilenii îl urmăreau cu mult timp înainte. Povestea transferului ne oferă un episod care descrie poate cel mai bine personalitatea lui Sergio Ramos. Sigur pe el, matur, curajos, insensibil la presiune, spirit de lider, un om care spune lucrurilor pe nume. Cu doar cîteva zile înainte de a semna cu Real, s-a prezentat la lotul naţional îmbrăcat într-un costum alb. Era semnalul lui că vrea pe Bernabeu. În ziua următoare, 31 august 2005, a devenit jucătorul Realului, pentru 27 de milioane de euro. Avea 18 ani.


„Ce mai faci, Tarzan”?


Primul său sezon la Real a fost în „era galactică”, alături de Zidane, Raul, Beckham, Roberto Carlos sau Ronaldo. Florentino Perez, preşedintele clubului are o relaţie foarte apropiată cu Ramos, pe care îl salută tot timpul cu un „Ce mai faci, Tarzan?”.


Înger şi demon de la 11 metri


Penalty-ul ratat în semifinala Ligii Campionilor contra celor de la Bayern Munchen a dat naştere multor glume. „E prima lovitură de la 11 metri pe care am ratat-o în cariera mea. Nu-mi venea să cred, nu puteam să mai intru la vestiare”. Execuţia magică de la Euro 2012 contra Portugaliei nu a fost întîmplătoare. „O exersam de mult timp, era pregătit ca următorul penalty să-l bat aşa. Era revanşa mea. Nu mi-a fost teamă nici un moment că voi rata. Chiar i-am zis lui Albiol pînă să bat: << Uite-te, o să dau Panenka >>”, povesteşte Ramos în cartea sa.


Ronaldo, Maldini şi Nelson Mandela – idoli


Maldini este idolul lui Ramos, după cum a declarat în numeroase ocazii şi italianul s-a ocupat de prefaţa cărţii. În copilărie, Sergio era fan Ronaldo, purta tricoul brazilianului cînd se juca cu prietenii, iar în cameră avea pe perete un poster cu autograful atacantului. Mai tîrziu, au ajuns să fie colegi. Nelson Mandela este un alt personaj celebru care îl fascinează pe fundaş. „Mereu l-am admirat şi am citit mult despre el. Am şi un tatuaj cu o replică din filmul Invictus: << Mulţumesc Doamne pentru sufletul meu de necucerit. Eu sunt stăpînul…propriului meu destin, căpitanul inimii mele >>”.

 

Familia, muzica şi caii, refugiile unui campion


Familia este un lucru sfînt pentru fundaşul Realului. Părintii, sora şi fratele său l-au însoţit la Madrid după ce a semnat cu Real, iar Sergio este mereu alături de ei. „Sunt un băiat foarte mămos, trebuie să recunosc”, mărturiseşte Ramos. Muzica este o altă pasiune a jucătorului spaniol. „Eu sunt Dj-ul din vestiar, atît la Real, cît şi la naţională”. Sergio este fan flamenco şi a înregistrat o melodie alături de un bun prieten de-al său, Canelita. Iubeşte taurii şi adoră să petreacă timpul în aer liber. „Dacă nu eram fotbalist, probabil eram toreador”, se amuză Ramos. Şi-a cumpărat recent o fermă în apropiere de Sevilla, unde are tot felul de animale, în special cai, pentru care are o slăbiciune din copilărie. Timpul liber şi-l petrece de obicei aici, alături de familie şi prieteni. „O zi liberă petrecută acolo face cîte trei zile libere petrecute la Madrid”, măturiseşte Ramos.


Adevărul despre transferul său la Sevilla, momentele grele pe care le-a trăit în vestiarul Realului, cum l-a afectat moartea prietenului său Antonio Puerta, greşelile pe care le-a făcut în cariera de fotbalist, explicaţia pentru cartonaşele pe care le primeşte mereu sau de ce preferă să joace fundaş central sunt doar o parte din aspectele prezentate în carte.  Alături de episoadele semnificative povestite de Ramos, Ronaldo, Zidane sau Fernando Torres, apar anecdote ale membrilor familiei şi o mulţime de fotografii din arhiva personală. Cartea este scrisă cu mult umor şi sinceritate, reuşind să contureze o imagine surprinzătoare a omului Sergio Ramos, faţă de impresia pe care o avem urmărindu-i prestaţiile de pe teren.


Biografia „Sergio Ramos. Suflet, caracter, pasiune” a apărut în decembrie 2012 şi este scrisă de Enrique Ortego, jurnalistul sportiv care s-a mai ocupat de biografiile lui Ronaldo, Casillas, Raul, Zidane sau Di Stefano.

Autor: Enrique Ortego

Titlu: „Sergio Ramos. Corazon, caracter, pasion”

Editura: Everest (Madrid), 264 de pagini

Pret: 19 euro

Disponibilitate: nu se găseşte momentan în România, dar poate fi cumpărată online

"Se dăruieşte total, are fortă şi calitate pe terenul de joc. E un jucător mare şi un om foarte apropiat, sincer, care te ajută. El sintetizează toate principiile madridismului." (Florentino Perez)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
fanreal.madrid
fanreal.madrid  •  20 Martie 2013, 12:07

Legendă vie! Un fotbalist adevărat.

acid02
acid02  •  20 Martie 2013, 00:17

HALA MADRID

Vezi toate comentariile (2)
Comentează