GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CRONICĂ DE CARTE

Shaq, atacul cuvintelor » Shaq Uncut: My Story este cartea lui Shaquille O'Neal

Nu vă lăsaţi înşelaţi de apropierea şi dialogul din această poză. Shaq şi Kobe s-au urît din prima zi în care s-au întîlnit // Foto: Reuters +1   FOTO
Nu vă lăsaţi înşelaţi de apropierea şi dialogul din această poză. Shaq şi Kobe s-au urît din prima zi în care s-au întîlnit // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 10 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 10 noiembrie 2012 09:06

Shaquille, legenda celor de la Lakers, mare la stat, haios, conflictual, de patru ori campion NBA, are multe de spus. Şi a pus totul într-o carte.

Omul cu cele mai multe porecle din istoria NBA a publicat în 2011 o carte despre sine şi despre cariera lui de 20 de ani, carte care se poate descărca de pe Internet. Diesel, The Big Aristotle, Shaq Fu, The Big Daddy, The Big Shaqtus, The Real Deal, Shaq - un singur om de fapt, care pentru mulţi este chiar esenţa baschetului profesionist.

Biografia lui Shaquille O'Neal, scrisă alături de Jackie MacMullan, este cel mai bun pretext pentru fostul jucător să se ia de toată lumea care i-a trecut prin faţa ochilor vreodată. Evident, cea mai interesantă şi cea mai aşteptată parte este conflictul pe care Shaq l-a avut dintotdeauna cu cealaltă legendă a celor de la Lakers, Kobe Bryant, cel cu care şi-a disputat mereu întîietatea. De fapt, disputa deschisă dintre cei doi a marcat istoria recentă a NBA, cu parfum de scandal şi savoare.

O’Neal admite răspicat că el şi Kobe nu au fost niciodată pe aceeaşi lungime de undă, nici măcar în prima zi cînd au dat nas în nas. Bryant reprezenta noul în baschet, Shaq era uşor învechit. Amîndoi erau masculi dominanţi, iar o echipă din NBA este totuşi un spaţiu mic în care să-ţi arunci autoritatea fără să se izbească de a celuilalt.

"O să-l omor pe Kobe"
Iată ce povesteşte O'Neal, acum în vîrstă de 40 de ani, în cartea sa, în care toţi par a fi vinovaţi de ceva anume, toţi, cu excepţia sa.

"Chiar înaintea sezonului 2003-2004, conducerea clubului ne-a chemat pe amîndoi şi ne-a spus «Nu vă mai certaţi în public sau veţi fi amendaţi». Toată lumea ştia că acest conflict dintre noi era ca o bombă cu ceas. Dar nimeni nu spunea nimic. Atunci eu am zis «OK, bine, am înţeles. Eu mă potolesc». Şi apoi ce s-a întîmplat? Imediat după acest moment Kobe aleargă la presă şi dă un interviu unde mă face praf. A spus atunci că sînt gras şi ieşit din formă. A spus că profit de accidentarea mea de la picior ca să lenevesc şi că accidentarea era, de fapt, superficială. Acea accidentare mi-a adus sfîrşitul carierei. A spus că eu cerşeşc prelungirea contractului deşi nu merit aşa ceva. stîteam şi priveam interviul şi simţeam că explodez. Cu numai cîteva ore înainte îi promisesem antrenorului că ne liniştim. Armistiţiul fusese spart. Şi atunci i-am anunţat pe toţi: «O să-l omor pe Kobe»".

Lebron nu asculta de nimeni
Sinceritatea lui Shaquille O'Neal depăşeşte, pe alocuri, lucrurile care îl priveau direct, cum ar fi relaţia tensionată cu Kobe Bryant. Părerea lui despre LeBron James, noul superstar din NBA, este proastă spre execrabilă. În sezonul 2009-2010, cînd O'Neal a ajuns la Cleveland, l-a observat de aproape şi pe James.

"LeBron era un star imens. Cam cît eram eu în 2000 la Los Angeles. Antrenorul de la Cleveland era un tip mişto, dar îi era mereu teamă că unul dintre noi ar putea intra în conflict cu James. El trebuia lăsat să facă exact ce îi trecea prin cap, iar noi nu trebuia să comentăm. Nu asculta de nimeni, nu făcea faza de apărare, nu-şi asuma nici o responsabilitate. M-am întrebat mereu cum s-ar fi descurcat LeBron la Lakers, alături de Kobe".

Halle Berry, ce vis!
Amuzant şi destins, Shaq povesteşte clipa sa de flirt cu actriţa Halle Berry. "Cînd eram la colegiu, am văzut filmul Jungle Fever cu Halle Berry şi mi se părea de o frumuseţe paralizantă. Aşa că i-am scris o scrisoare. Mă prosteam, spunîndu-i că sînt un mare admirator şi că mi-aş dori s-o întîlnesc. Colegii îşi băteau joc de mine la maximum. Pste cîteva săptămîni, jur că aşa a fost, Halle Berry mi-a răspuns. Mi-a trimit o poză cu autograf pe care încă o mai agăţată în birou. Aşa am aflat că ea iubeşte baschetul. Mi-a scris: «Şi eu sînt o mare admiratoare de-a ta. De-abia aştept să ajungi în NBA»".

CV - Shaquille O'Neal
- născut pe 6 martie 1972, la Newark, New Jersey
- 2,16 metri, 147 de kilogramul
- a fost primul selectat la draftul din 1992 de echipa Orlando Magic
- 1992-1996 Orlando Magic, 1996-2004 Los Angeles Lakers, 2004-2008 Miami Heat, 2008-2009 Phoenix Suns, 2009-2010 Cleveland Cavaliers, 2010-2011 Boston Celtics
- de patru campion NBA cu Lakers şi Heat (2000, 2001, 2002, 2006), de trei ori MVP al playoff-ului NBA (2000-2002)
- a scos albume de muzică rap, a jucat în filme şi este ofiţer în rezervă al Poliţiei Portuare din Los Angeles

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
tipsy
tipsy  •  10 Noiembrie 2012, 08:00

in 2006 a castigat cu heat. altfel, frumos sa mai auzim si despre altceva in gsp.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează