GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  DECES

Tudor Postelnicu, fostul șef al Securității, a murit azi » 3 povești cu implicarea lui la Dinamo

Articol de GSP - Publicat sambata, 12 august 2017 17:00

Tudor Postelnicu, fostul șef al Securității, a murit azi, la 86 de ani, anunță Digi 24.

Înainte de Revoluție, Postelnicu a avut mai multe relații cu fotbalul, implicându-se activ la Dinamo, în anii '80, echipă care se lupta cu Steaua pentru supremație în România.

"Era sforarul șef"

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, generalul Constantin Olteanu, fostul ministru al Apărării din perioada 1980-85, povestea că în primăvara lui '84 erau lucrările Marii Adunării Naţionale, iar Steaua pierduse 3-1 la Bacău. Ceauşescu nu stătea în sală, avea un cabinet de unde asculta ce se discută. La un moment dat, ne-a chemat la el pe mine şi pe fratele său, Ilie Ceauşescu. Ne-a luat direct: «De ce aţi pierdut?». Am dat-o pe vrăjeală: «Alecsandrescu mi-a zis că jucătorii n-au avut ghete adecvate la terenul îngheţat».

Nu puteam să dau mai multe detalii fiindcă nu vroiam să acuz anumite persoane. I-am promis că voi face o analiză cu Ilie Ceauşescu, dar acesta n-a rezistat şi a răbufnit: «Păi, nu ne lasă în pace ăştia de la Securitate. Postelnicu se ţine de capul nostru». L-a chemat imediat pe Postelnicu, care era sforarul şef, şi l-a luat la rost: «De ce nu-i laşi, mă, în pace pe ăştia de la Steaua?». Postelnicu, în stilul său teatral, mai să se autoflageleze. După ce-am ieşit, Postelnicu mi-a reproşat: «Nea Costică, de ce nu mi-ai luat apărarea în faţa lui Ceauşescu?». «N-avem cum să mă bag între fraţi!», i-am explicat eu.

 "A zis că avem echipă de gloabe"

Vasile Anghel, președintele ros-albilor în anii ‘80, dezvăluia pentru Cancan modul în care Postelnicu se implica la Dinamo.

"Când m-a pus președinte la Dinamo, în iarna lui 1981, mi-a spus că avem o echipă de gloabe și trebuie schimbați toți. L-am rugat un singur lucru, să mă lase să lucrez și eu cu gloabele în retur. La Steaua se băga Valentin Ceaușescu, iar la Dinamo o făcea Postelnicu, însa el avea alt stil, știa să mai asculte", a spus Vasile Anghel.

"Știa tot ce mișcă la Dinamo! Venea și propunea jucători"

Dumitru Nicolae Nicușor, fost antrenor la Dinamo, a povestit că Postelnicu știa tot ce se petrece la echipa alb-roșie și că sugera ce jucători se evolueze.

" Tudor Postelnicu știa tot ce mișcă la club. Avea oamenii lui, pe doctorul echipei, Tomescu, și pe Cornel Dinu, care pe vremea aia era secundul meu. Tomescu, care era și medicul personal al mamei lui Postelnicu. Era mai mereu chemat la biroul acestuia.

Nu știu exact ce îi spunea. În fiecare joi, cu doua zile inainte de etapa, pe mine si pe Dinu ne chema Postelnicu. Lua o foaie de hârtie și începea să dicteze echipa. În fiecare săptămână venea cu alte propuneri, jucători care nici nu puteau intra măcar în primii 16 la Dinamo. Dar eram pregătit de fiecare dată. Veneam cu vreo 7-8 foi pe care schițasem tot atâtea formule de echipă. Le luam pe rând și i le explicam până se plictisea. Ne facea semn să iesim și ne spunea: «Faceți cum vreți, dar să știți că voi răspundeți dacă nu iese bine»", spunea Nicolae Nicușor pentru Libertatea.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
vasy86le
vasy86le  •  13 August 2017, 10:58

Securitatea de la cine primea ordine? Oare nu de la dictator?

almaviva
almaviva  •  13 August 2017, 05:08

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

steaua1986forever
steaua1986forever  •  12 August 2017, 23:13
Postat de zizu pe 12 August 2017, 21:12

in primul rand astea sunt ...SF uri,fiindca nimeni nu se punea cu fam ceausescu care era implicata la steaua iar doi...securitatea era implicata la.....victoria! macar daca dati,dati niste lucruri corecte

Se vede unde au lucrat parintii tai amice......hai sa ghicesc...la MAI ? Securisti sau militieni? Pai Securitatea a condus tara asta, il urmareau inclusiv pe Valentin Ceausescu si pana la urma securistii au reusit pana si pe Ceausescu sa il tradeze. Cam asta e "caracterul" parintilor tai. Nu am asteptari sa recunosti asta..

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close