GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ONJN

Directorul din ONJN revocat de premierul Ciucă după doar 5 zile denunță un presupus „tun” pregătit în culise: „Vor să scoată bani la negru din «păcănele»”

Tudor Simota // foto: captură video @ Play Responsibly România
Tudor Simota // foto: captură video @ Play Responsibly România

Articol de GSP - Publicat miercuri, 06 iulie 2022 13:34 / Actualizat joi, 07 iulie 2022 22:30

Tudor Simota, director general în cadrul direcției de supraveghere și control a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), a ocupat funcția de președinte al instituției timp de 5 zile, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să numească un înlocuitor. Deranjat de activitatea ONJN, Simota face acuzații grave, susținând că intenția reală a celor de la butoane este „să scoată bani la negru din sloturi și să-i folosească pe diverse activități”.

Pe 16 iunie, Tudor Simota, director general la ONJN, a fost numit președinte al instituției aflate în subordinea Ministerului Finanțelor, după un mandat mai lung de un an al lui Alin Tiberiu Teodor, numit în funcție în perioada guvernului Ludovic Orban.

Promovarea lui Simota a venit după ce directorul general reclamase „activitatea deficitară a instituției” către reprezentanți ai PSD, PNL și UDMR, cele 3 partide care compun coaliția de guvernare în prezent.

Demis din fruntea ONJN după doar 5 zile. Acum face acuzații grave

La 5 zile distanță, pe 20 iunie, premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe Tudor Simota și l-a numit președinte interimar pe vicepreședintele ONJN, Mihail-Silviu Pocora. Decizia a fost ca acesta să-și păstreze poziția de vicepreședinte, dar să preia anumite atribuții aferente funcției de președinte.

Toate aceste decizii au venit într-un context delicat pentru industria pariurilor și a jocurilor de noroc, când guvernanții dezbăteau supraimpozitarea pariurilor.

Ulterior rocadei de la șefia ONJN, Tudor Simota, care a revenit în funcția de director general, le-a oferit un interviu celor de la PlayResponsibly.ro, în care a lansat o serie de acuzații grave.

Tudor Simota, fost președinte ONJN: „Sunt diverse personaje cu intenția de a manipula aparatele, să scoată bani la negru și să-i folosească pe diverse activități”

„Sub fosta conducere, instituția a fost condusă de un personaj incompetent, deplin incompetent. A făcut mai mult rău decât bine. N-a făcut nimic în plus, n-a făcut nimic în minus. Există un termen în piață: a «șobolănit»!

Pe 16 iunie m-au numit președinte, nu știu cine a inițiat acest demers. Cert este că am fost sunat de o persoană, cu o zi înainte să plec în concediu de o persoană. Mi-a spus: «Domnul Simota, vrem să schimbăm lucrurile acolo».

Apoi am fost sunat din nou, de aceeași persoană, care mi-a spus că «Liviu de la Olt face presiuni, pentru că postul i s-a propus lui». Dacă n-am ști, prezumăm amândoi că este vorba despre domnul senator Voiculescu (n.r. - Liviu, senator PNL de Olt)”, susține Simota.

El vorbește despre un război deschis dus în interiorul instituției între el și echipa fostului șef Alin Tiberiu Teodor, din care face parte și președintele interimar din prezent, Mihail-Silviu Pocora: „Cu ce este de vină instituția să stea captivă, la cheremul unor oameni incompetenți, profund incompetenți?”

Directorul din ONJN revocat de premierul Ciucă după doar 5 zile denunță un presupus „tun” pregătit în culise: „Vor să scoată bani la negru din «păcănele»”
Tudor Simota // foto: captură PlayResposibly.ro

Întrebat dacă scopul este deturnarea banilor de către ONJN către partidele de la putere, Simota a negat, dar a oferit altă variantă șocantă:

„În opinia mea, nu merg spre partid. Sunt anumite personaje politice, nu neapărat lideri de filiale sau persoane mai înalte din punct de vedere politic, liderii de la nivel național, dar sunt diverse personaje care au înțelegeri cu operatori de jocuri de noroc și intenția lor este foarte clară: să manipuleze aparatele, sloturile existente în piață, să scoată bani la negru și să-i folosească pe diverse activități.

Se intenționează să se pună controlul pe activitatea de verificare a sloturilor, în așa fel încât ea să nu mai fie eficientă și să se poată scoate bani din sloturi.

Știu și care sunt operatorii, pot și documenta ceea ce vă spun aici, totul poate fi documentat și justificat. Nu vă spun povești. Am documente”.

Reacțiile celor implicați

Contactat de PlayResponsibly, Liviu Pocora, președintele interimar la ONJN, susține că nu are „niciun fel de relații cu parlamentarul”, referindu-se la senatorul PNL Liviu Voiculescu. Totodată, că nu cunoaște motivele înlăturării lui Tudor Simota de la conducerea instituției.

Dan Ghiță, șeful de cabinet al fostului președinte al ONJN, a decis să-l acționeze în judecată pe Tudor Simota după seria acestuia de acuzații:

„Domnul Simota a avut permanent o atitudine ostilă față de propunerile președintelui. Nu am cunoștințe despre rapoartele pe care le transmitea în afara instituției, însă este posibil ca numirea sa în funcția de președinte pentru perioada de 4 zile să fie rezultatul prezentării trunchiate a adevărului și a acțiunilor de denigrare care l-au avut în prim-plan pe domnul Teodor și echipa sa, aceasta fiind singura preocupare pe care domnul Simota a avut-o de la momentul numirii domnului Teodor în funcție”.

Iar politicianul despre care Simota a sugerat că a tras sforile din umbră, Liviu Voiculescu, a scris pe Facebook că „nu mă fac vinovat în niciun fel de privarea domnului Simota de funcția de conducere la ONJN pe care și-a dorit-o și pe care a deținut-o timp de 5 zile.

Și nici nu pot empatiza cu un personaj care își exprimă public frustrarea și nemulțumirea față de măsura demiterii sale, aducând grave prejudicii de imagine altor persoane fără a prezenta niciun argument dovedibil.

Îl provoc, prin urmare, pe domnul Simota, să justifice public afirmațiile defăimătoare pe care le-a făcut după ce a fost demis, imediat după ce va cugeta cu înțelepciune și va înțelege motivele care pot îndemna un șef de Guvern să revină după scurt timp asupra deciziei de numire a unei persoane într-o funcție de conducere”.

Liviu Voiculescu, „senatorul «păcănelelor»”

Directorul din ONJN revocat de premierul Ciucă după doar 5 zile denunță un presupus „tun” pregătit în culise: „Vor să scoată bani la negru din «păcănele»”
Liviu Voiculescu, senator PNL // foto: Facebook

Supranumit „senatorul «păcănelelor»”, Liviu Voiculescu a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, de conflict de interese și de organizarea și desfășurarea de activități ilicite în domeniul jocurilor de noroc.

În martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat, justificând că „fapta nu există” sau că „nu este prevăzută de legea penală”, după cum a relatat Libertatea la acea vreme.

El fusese trimis în judecată de DIICOT în iunie 2013 pentru fapte petrecute începând cu 2009, când Voiculescu ocupa funcția de ofițer de poliție la IPJ Olt.

Întregul caz poate fi consultat pe Libertatea.ro.

Detalii șocante prezentate în tabloidul Cancan despre Tudor Simota: numirea lui la șefia ONJN ar fi costat 500.000 de euro! 

  • Pe 19 iunie, cu o zi înainte ca Nicolae Ciucă să semneze eliberarea lui Tudor Simota din funcția de președinte al ONJN, tabloidul Cancan a publicat un material în care a susținut existența unei presupuse relații amoroase între Simota și Odeta Nestor, fostă șefă la ONJN și proprietara firmei de metrologie care măsoară toate aparatele din România.
  • Conform Cancan, prin numirea lui Tudor Simota în acea funcție, Odeta Nestor ar fi obținut influență la șefia ONJN, un conflict evident de interese având în vedere implicarea sa la firma de metrologie responsabilă cu măsurarea aparatelor. Cuplat cu puterea de la ONJN, Odeta Nestor ar fi avut astfel posibilitatea de a închide sau a legitima orice operator.
  • Sursa citată susține că postul de președinte al ONJN ar fi revenit senatorului Liviu Voiculescu, cu care Odeta Nestor ar fi bătut palma astfel încât să-și numească omul la șefia instituției. “Știm exact că așa un post nu se dă oricum. Surse din piață susțin că cineva a încasat 500.000 euro cash în două tranșe pentru această numire”, a scris Cancan!

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (1)
amoniac
amoniac  •  06 Iulie 2022, 18:13

500.000 euro nu poate castiga in timpul mediu in care o persoana detine aceasta functie. E de presupus ca sumele "la negru" in "joc" sa fie proportionale cu aceasta bagatela. In plus, se deduce clar ca din aparate se vor scoate si asta ar fi doar spaga pt 1 sef. Dl Tolontan, o acheta "marca inregistrata" se poate?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează