GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INTERVIU

UPDATE Prima Academie a lui Atletico din afara Spaniei e de azi la Bucureşti! Interviu EXCLUSIV cu preşedintele deţinătoarei La Liga: "Vrem campioni români!"

Foto: Alex Nicodim +10   FOTO
Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat miercuri, 25 iunie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 25 iunie 2014 18:05

Preşedintele lui Atletico Madrid, Enrique Cerezo, se află în România pentru a semna actele deschiderii primei Academii de fotbal a clubului din Madrid în afara Spaniei. Regal Sport Club Bucureşti (fostul DimSoft) va beneficia de parteneriatul cu Atletico.

UPDATE ora 18:00 Actele au fost semnate, parteneriatul a devenit oficial! Citeşte mai jos un interviu acordat în exclusivitate pentru GSP.ro de Enrique Cerezo pentru a afla ce presupune acordul.

UPDATE ora 17:55 A luat cuvîntul preşedintele lui Atletico, Enrique Cerezo: "România şi Spania au avut relaţii apropiate din secolul XV şi pînă în prezent. Spania a fost un sprijin ferm pentru România în UE, fapt ce a condus la dezvoltarea altor relaţii bilaterale.

Toate aceste fapte justifică relaţia de frăţie. În plus, de azi ne leagă şi acest element nou, un limbaj universal, şi anume fotbalul. Nu trebuie să uităm niciodată posibilităţile educaţionale pe care fotbalul trebuie să le dezvolte. Atletico Madrid înţelege această responsabilitate şi de aceea am creat această Academie".

UPDATE ora 17:50 Viorel Moldovan va fi directorul onorific al primei Academii de fotbal a clubului din Madrid în afara Spaniei.

UPDATE ora 17:40 Parteneriatul româno-spaniol va fi semnat în jurul orei 18:00, în cadrul unui eveniment găzduit de Clubul Diplomaţilor. Au răspuns prezent invitaţi din lumea fotbalului, Daniel Prodan, Anghel Iordănescu, dar şi din politică, precum fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.  În curînd, pe GSP.ro, imagini de la eveniment!

------------------------------
Alături de Cerezo, au venit în România pentru acest eveniment Emilio Guttierez, director general al clubului spaniol, şi German Robles, director general al Fundaţiei Atletico Madrid. 

În baza contractului de colaborare, spaniolii vor trimite antrenori specializaţi la şcoala din Bucureşti şi vor avea prima opţiune pentru selectarea oricăruia dintre jucătorii de aici, pentru a fi transferaţi la Atletico sau prin intermediul clubului la alte echipe din campionatul Spaniei.

Preşedintele lui Atletico Madrid, Enrique Cerezo, a acordat azi un interviu exclusiv pentru GSP.ro.

Ce presupune parteneriatul
- Ce aşteptări aveţi de la parteneriatul cu fotbalul românesc?
- Ne dorim să oferim multe şanse pentru copiii români. Sînt două aspecte: unul sportiv şi unul social. Atunci cînd pregătesc un meci, o competiţie, copiii se concentrează pe asta, nu au timp să se gîndească la alte lucruri care ar putea fi periculoase, îi ţinem departe de un eventual anturaj periculos, probleme, droguri.

Decît să piardă vremea prin alte locuri, mai bine să joace fotbal, chiar dacă, poate, nu va fi profesia lor asta.

Vom organiza competiţii, importante pentru micuţii între 6 şi 15 ani. Ne vom ocupa de absolut tot ce au nevoie, va fi o adevărată şcoală de fotbal, vom creşte campioni împreună cu partenerii noştri de la Regal Club. Nu vom neglija cursurile, vrem ca pe lîngă şansa sportivă copiii să se preocupe şi de studii.

- Copiii din România vor fi primii din afara Spaniei care vor beneficia de ceea ce le pot oferi specialiştii unui club precum Atletico. De ce aţi ales ţara noastră?
- E prima şcoală pe care o formăm în Europa, iar motivele sînt diverse. În primul rînd, pentru că există foarte mulţi români în Spania. În al doilea rînd, pentru că Bucureştiul e oraşul care ne-a adus o mare bucurie, un succes important, cînd am cîştigat finala Europa League, învingînd-o pe Athletic Bilbao în 2012.

- Ce calităţi trebuie să aibă un copil pentru a-i impresiona pe colaboratorii dumneavoastră?
- Trebuie să ne gîndim că un puşti de 6 ani începe să practice un sport pe care, teoretic, nu-l cunoaşte. Are nevoie de antrenamente pentru o pregătire bună şi de dorinţa de a triumfa. 

- Vă gîndiţi să investiţi mai mult în România dacă acest proiect va avea succes?
- Sînt convins că va avea succes, pentru că lucrul de care copiii au nevoie astăzi este atenţia. Şi dacă văd că primesc atenţie, că cineva se preocupă pentru a-i învăţa despre fotbal e imposibil să nu reacţioneze pozitiv. 

Reţeta succesului în La Liga
- Să vorbim şi despre Atletico Madrid. Care a fost secretul echipei în sezonul trecut?
- Au fost mai multe: am avut şi avem o mare echipă, un antrenor foarte bun, nişte fani incredibili şi s-a muncit excelent. Simeone a adus un suflu nou echipei în 2011, dorinţa de luptă, de muncă. El a ştiut să-i unească şi să îi mulţumească pe jucători. Avem un vestiar puternic.

- Sînt ceva mişcări de trupe în vara asta ...
- Au plecat doar cei care erau la final de contract: Villa, Tiago şi încă vreo doi. Cu Diego Costa nu e nimic clar încă. El e fotbalistul lui Atletico Madrid. E adevărat că există interes din partea lui Chelsea, iar dacă jucătorul îşi doreşte să plece şi englezii plătesc, noi nu avem nici o problemă în a-l lăsa să plece. Dacă o va face, va veni altcineva în locul său.

- Ce vă propuneţi pentru viitorul sezon?
- Obiectivele sînt aceleaşi: luptăm să fim între primele 3 echipe din campionat, să avem o prestaţie bună în Liga Campionilor şi, dacă e posibil să ajungem iar în finala UCL, dar şi în finala Cupei Regelui. Trebuie să recunosc, sezonul trecut a fost cel mai bun din istoria clubului: am cîştigat titlul şi am ajuns în finala Ligii Campionilor. E foarte greu să-l repetăm

- Falcao la Real Madrid ar fi o dezamăgire mare pentru dumneavoastră?
- Nu ştiu unde va juca, dar cred că va rămîne la Monaco. El ne e prieten, e un băiat fantastic, avem o relaţie foarte bună cu el. 

- De ce credeţi că aleg tinerii spanioli să meargă să joace în Anglia?
- Cred că e un campionat atractiv pentru orice puşti. Totul e bine organizat, nivelul fotbalului e foarte bun şi, mai ales, au un sistem care e important. Nu joacă doar fotbal, învaţă şi o limbă străină, e o chestie fundamentală în viaţă.

Pasionat de film
Pe lîngă fotbal, Cerezo, are  o adevărată afacere în lumea filmului, cu care a început să cocheteze la începutul anilor '70. E producător de film şi proprietar al unul canal de televiziune independent, Canal 8 Madrid. "Fotbalul e o altă mare pasiune a mea, de-asta am acceptat acum 10 ani să fiu şi preşedintele lui Atletico. Cînd îţi place ce faci, ai timp suficient să faci tot ce vrei. Mă trezesc foarte devreme şi mă culc foarte tîrziu, altfel mi-ar fi imposibil să fac într-o zi tot ce am de făcut".
Cerezo a produs mai mult de 40 de filme în ultimii 10 ani!

Cine este Regal Sport Club Bucureşti, partenerul lui Atletico Madrid în România
- club înfiinţat în septembrie 2011
- pînă de curînd a purtat numele DimSoft
- e clubul care oferă copiilor unele dintre cele mai bune condiţii din întreaga ţară
- are 110 jucători legitimaţi la următoarele categorii de vîrstă: U9, U10, U11, U12, U14 si U15
- antrenmentele au loc pe terenul Federaţiei Române de Rugby, aflat lîngă Arcul de Triumf
- patronii clubului intenţionează să construiască o bază ultramodernă în Băneasa, lîngă Bucureşti
- clubul are rezultate remarcabile: grupele de U11 şi U12 sînt în prezent campioane municipale
- a participat la numeroase competiţii internaţionale, avînd rezultate deosebite: Spain Trophy 2012 (Barcelona, Spania), IberCup 2013 (Estoril,Portugalia), Morlaix 2013 şi 2014 (Bretania, Franta), Belgrad 2014 (Serbia)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (29)
alegsandru
alegsandru  •  26 Iunie 2014, 12:31

multumesc spania !

bamse1901
bamse1901  •  26 Iunie 2014, 10:15

bine ca noi nu suntem in stare sa facem academii

madskills
madskills  •  26 Iunie 2014, 07:57
Postat de superstar23 pe 25 Iunie 2014, 19:38

Din pacate ei nu confirma cand ajung mari. Tocmai pentru ca sunt "crescuti" de Steaua. Omul are dreptate, cam asa se intampla lucrurile la Steaua. Sau se intamplau. Cunosc si eu multe cazuri. Steaua, in istoria ei, are multi jucatori consacrati care au venit din pepiniera proprie dar asta se intampla de mult. Din pacate, generatiile de acum sunt ceva mai ciudate ca sa spun asa. Te sfatuiesc sa te duci la un antrenament al unei grupe de copii de la Steaua, sa zicem copii pe la 15-16 ani. Sa vezi freze, sa vezi cum vorbesc si cum se comporta. Sau du-te pe la Eliade, unde Steaua are multi jucatori. Este alta educatie acum. Si acelasi lucru este si la dinamo sau rapid.

Ce sa ne mai ascundem, tin cu Steaua dar singurul jucator cu adevarat de top pe care l-a dat echipei mari a fost acum ani de zile. Zeci de ani ! Il cheama Ilie Dumitrescu. Nu o sa zic de alde Paraschiv sau Ogararu, astia nu sunt jucatori de top. Steaua e pulbere la copii si juniori pentru ca ciobanul vrea genti de bani, nu performanta. Iar mentalitatea copiilor de care spui tu trebuie slefuita de ANTRENORI capabili, nu de niste papagali cu titlu de antrenor. Ai freza de papagal, nu esti serios la scoala si in afara ei? Ura si la gara, afara ! Vorbesti urat, te comporti golaneste? Afara ! Solutia e simpla, se numeste DISCIPLINA. Dar cand pe nimeni nu intereseaza...

Vezi toate comentariile (29)
Comentează