GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PROIECTE

VIDEO+FOTO Primarii marilor orașe din România spun că sunt gata să ridice de la zero noi săli de sport » La machete suntem campioni mondiali!

Articol de - Publicat marti, 27 august 2019 09:00

Zece orașe importante din România au realizat dosare stufoase pentru începerea lucrărilor unor noi săli de sport.

De curând, Gabriela Firea a anunțat construirea unei polivalente cu 138 de milioane de euro la București. La Constanța și Brașov se vor săli noi în maximum doi ani, iar la Oradea și Bistrița, chiar anul viitor.  

Sunt șantiere unde se lucrează pentru ridicarea noilor complexuri, iar marea majoritate a sumelor de finanțare vin din bugetul local și cel județean. Dar sunt cazuri unde și Compania Națională de Investiții a oferit fonduri pentru ridicarea acestora.  

Gazeta a solicitat răspunsuri mai multor primării din România, iar astăzi vă prezentăm 10 proiecte ambițioase pe care le au autoritățile locale de la noi în anii viitori.

BUCUREȘTI // În sfârșit, vom avea o Polivalentă

Gabriela Firea a anunțat că a semnat contractul de realizare a sălii multifuncţionale Arena Polivalentă. "Va putea găzdui competiţii de gimnastică, judo, lupte, tenis de masă, haltere, scrimă, volei, handbal, baschet, tenis, box, precum şi alte gale sportive, iar pentru concerte şi alte manifestări culturale se va putea amplasa o scenă în suprafaţă de circa 400 de metri pătraţi. Se estimează un cost de aproximativ 138 de milioane de euro cu TVA, iar proiectarea şi execuţia lucrărilor va dura 36 de luni", a spus primarul capitalei. 

CONSTANȚA // O nouă sală și pe litoral

Sala Polivalentă din Constanța va avea 5.000 de locuri, săli de antrenamente, spații administrative și e plănuită să fie gata în 2021. Clădirea va avea demisol, parter și un etaj, suprafaţa totală fiind de 60.185 mp. În apropierea construcției, municipalitatea va amenaja spaţii verzi, locuri de parcare pentru 620 de autoturisme şi nouă autocare. Valoarea totală a proiectului este de aproape 62 de milioane de lei. În viitoarea sală polivalentă a Constanței vor putea fi organizate competiții sportive și spectacole, dar și concerte. 

+5 FOTO

BRAȘOV // "Bijuterie" de 20 de milioane de euro

Oficialii de sub Tâmpa au solicitat finanțare de la CNI în 2014 pentru modernizarea stadionului, dar aceasta le-a fost refuzată. S-au reorientat și au solicitat bani pentru construirea unei săli polivalente de 10.000 de locuri ce va fi destinată competiţiilor sportive, concertelor, conferinţelor, congreselor, dar şi activităţilor culturale. Din primele informații, Guvernul României nu va da niciun leu nici pentru acest proiect, așa că Primăria vrea să facă un parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Potrivit estimărilor, aceasta va costa 20 de milioane de euro. 

PITEȘTI // Stadionul n-a primit finanțare

Piteştiul va beneficia de o sală polivalentă ultramodernă, care va avea aproximativ 5.000 de locuri și va costa în jur de 21 de milioane de euro. Finanțarea urmează să se facă de la bugetul de stat, din bugetul local, dar și din alte surse de finanțare. Autoritățile locale au solicitat finanțare de la CNI în 2017, pentru modernizarea stadionului de fotbal "Nicolae Dobrin", dar proiectul le-a fost refuzat. În acest moment, municipalitatea nu intenționează să depună un nou dosar pentru obținerea unei finanțări pentru stadion.  

ORADEA // Sală de 5.000 de locuri cu banii CNI

În acest moment se află în curs de execuție construirea unei săli cu capacitatea de 5.000 de locuri. Fondurile pentru realizarea investiţiei, evaluată la 60 milioane de lei, sunt asigurate în cea mai mare parte din bugetul de stat, prin CNI şi parţial de Primărie. Investiţia va trebuit finalizată până la sfârşitul anului 2020. Noua sală de sport va avea o capacitate de 5.000 locuri, din care 3.600 în gradene fixe şi 1.400 în gradene retractabile. Sala va îndeplini criteriile pentru handbal, baschet, volei și se vor putea organiza campionate şi cupe europene şi internaţionale. 

+5 FOTO

BISTRIȚA // Se ridică complexul Wonderland

Complexul va cuprinde o sală polivalentă cu o capacitate de 2.675 de locuri, inclusiv cu locuri de cazare pentru sportivi, dotări pentru alimentație publică și spații comerciale și amenajarea unor terenuri de minifotbal, baschet, tenis și o pistă de alergare sprint. Investiția necesară a fost estimată la peste 20 milioane de euro. Proiectul prevede inclusiv spații închiriabile, locuri de parcare și amenajarea unor terenuri de sport exterioare, cum ar fi pista de alergare, terenul de handbal, terenul de tenis și un teren de baschet. 

BLAJ // Se mută în sală de 2.000 de locuri

De curând s-a semnat contractul pentru viitoarea sală polivalentă din Blaj, în valoare de peste 32 de milioane de lei. Construcția se va întinde pe un teren cu o suprafață de 17.118 metri pătrați. De lucrări se ocupă o firmă italiană, iar investiția se realizează în baza unui parteneriat între municipalitatea blăjeană și CJ Alba, fiecare suportând 50% din cheltuielile totale. "Avem un contract cu Federația Română de Volei prin care, în următorii cinci ani, după ce va fi gata, o punem la dispoziție gratis pentru toate meciurile loturilor naționale", a explicat edilul. 

TULCEA // Investiție de 23 de milioane de euro

Noua construcție a sălii polivalente va avea un teren principal de competiții, în mijlocul clădirii, înconjurat de tribune pentru spectatori și un teren de antrenament, situat în subsolul clădirii, sub amprenta terenului principal, ambele terenuri având o suprafață de joc pentru handbal la dimensiuni oficiale. Capacitatea tribunelor va fi de 4.438 de locuri, iar valoarea investiției se ridică la aproximativ 23 milioane euro. Actuala sală construită în 1974 urmează să fie demolată. Conform autorităților locale, proiectul se va derula prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii. 

+5 FOTO

TURDA // Sală de sport, stadion, bazin

Turda va avea o sală nouă după ce Guvernul a aprobat în urmă cu un an proiectul autorităților locale. Investiţia se va ridica în jurul sumei de 17,8 milioane de euro şi va fi efectuată în Complexul Sportiv din Turda, care mai cuprinde un stadion şi un bazin de înot. Sala va avea o capacitate de 3.520 de locuri, iar proiectul a devenit realizabil în urma insistenţelor oficialilor echipei Potaissa Turda pe lângă autorităţile locale. Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, din bugetul local, dar și din alte surse de finanțare. 

GALAȚI // Au cerut transformarea patinoarului

Primăria nu a depus niciun dosar de finanțare la CNI pentru modernizarea vreunului stadion, dar are în vedere realizarea documentației pentru depunerea unui proiect pe viitor. S-a depus o cerere de modernizare a patinoarului "Dunărea" și transformarea acestuia într-o sală polivalentă. Actualul patinoar are 5.000 de locuri și a fost inaugurat în 1970, iar ultima competiție majoră a avut loc în 2015, Fed Cup, România-Spania. Mai mult, municipalitatea intenționează realizarea unui proiect pentru un bazin acoperit, iar în curând se va depune solicitare de finanțare la CNI. 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
rivaldinho
rivaldinho  •  27 August 2019, 15:03

Iar CNI-ul nu e guvernul, e doar afiliat guvernului, nu functioneaza cu o anumita politica clara trasata de Guvern. Ti se aproba proiectul daca ai un dosar bine realizat, dar daca primarul e puturos si nu cere sala sau stadion... Atunci e doar vina administratiei locale!

rivaldinho
rivaldinho  •  27 August 2019, 15:02
Postat de Dan Negrea pe 27 August 2019, 14:51

ok bun, Dar ( scuzati ofensa e doar discutie la subiect ) GALATI, TULCEA, BRAILA, BISTRITA, TARGOVISE, SIBIUL, PLOESTI, au echipe sa joace in competitiile europene? Vorbind situatia actuala ca oricum mandatele actuale se vor termina... curand. Investitiile si stampilele raman. In final, cine e de fapt cel mai avantajat?

Braila are echipa de handbal puternica anul acesta, Ploiestiul si Galati sunt orase mari, Sibiul e un important centru iar Bistrita are echipa de cupele europene la handbal feminin. De Targoviste unde ati citit? Bine ar fi sa se faca si la Targoviste, stiu ca sunt mari probleme acolo cu vechea sala. Uneori e frig, am impresia ca a si plouat in ea.

1623441537940003
Dan Negrea  •  27 August 2019, 14:51
Postat de rivaldinho pe 27 August 2019, 14:08

Ar trebui o directiva de aia, dar oricum salile si stadioanele in Romania au zeci de ani vechime. Cand ajungi sa joci in Europa cu batraneturile alea, nu mai ai cum sa te compari cu statele civilizate. Desigur insa, ca nici in Franta de exemplu nu e totul perfect, dar majoritatea arata bine.

ok bun, Dar ( scuzati ofensa e doar discutie la subiect ) GALATI, TULCEA, BRAILA, BISTRITA, TARGOVISE, SIBIUL, PLOESTI, au echipe sa joace in competitiile europene? Vorbind situatia actuala ca oricum mandatele actuale se vor termina... curand. Investitiile si stampilele raman. In final, cine e de fapt cel mai avantajat?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează