GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

VIDEO Gazeta a asistat la un meci de fotbal într-o favelă din Sao Paulo » Fiecare fază se trăiește o mie la sută!

Articol de - Publicat vineri, 12 mai 2017 16:14

În iunie 2011, Gazeta vizita o faimoasă favelă din Sao Paulo, numită Paraisópolis. O întindere de 100 de hectare, unde trăiesc 21.000 de familii, la limita subzistenței. 

Aici însă, bucuria numărul unu e fotbalul! Mii de oameni se strâng zilnic pe marginea terenului de zgură pitit în spatele caselor dărăpănate, stau inclusiv pe acoperișurile din jur în zilele derby-urilor de cartier pentru a urmări și câte 5-6 partide disputate într-o zi.

Orice duel se pierde pentru câteva fracţiuni de secundă într-un nor de praf, tabelă de marcaj nu există, iar fiecare clinci e însoţit din tribună de zeci de ţipete, care încurajează vedetele locale să bage piciorul, să se lupte, să asude pentru fanii a căror unică bucurie e mingea. Până şi o foarfecă ratată grosolan atrage aici aplauze, fiindcă în spatele ei stă efortul de a oferi un gol special.

Comunitatea din Paraisópolis are un parteneriat cu o televiziune din Sao Paulo, care filmează meciurile importante disputate în favelă. Apoi, imaginile ajung la scouteri, fiindcă mulţi preferă să vadă înregistrări înainte de a ajunge personal la partidele din favelă pentru a urmări eventuale talente locale.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează