GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CRONICĂ DE CARTE

Walcott şi-a scris autobiografia la 23 de ani » Cum "l-a trădat" prietena într-un duel cu Kaka :D

Walcott este cel mai tînăr internaţional englez din istorie. +1   FOTO
Walcott este cel mai tînăr internaţional englez din istorie.

Articol de GSP - Publicat sambata, 09 februarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 08 februarie 2013 21:53

Dincolo de pasajele forţate, de manual exemplar al devenirii ca jucător, cartea "tunarului" e un portret în mişcare al fotbalului britanic şi relatarea sinceră a unei ascensiuni cu ghinioane şi lecţii de cuminţenie.

Speranţă a fotbalului englez, om de aur pentru Arsene Wenger la Arsenal. Walcott va împlini abia peste o lună 24 de ani iar autobiografia lui a născut uimire la fel cum au făcut-o cei mai importanţi paşi din cariera lui de jucător. În lotul Angliei la CM 2006 deşi nu bifase nici un meci în Premier League. Erou şi "accidentat de serviciu" la Arsenal. Cel mai tînăr în tot ce-a făcut prin sportul pe care mărturiseşte că nu în înţelege tot timpul, aşa cum arată azi.

Antrenează-te cu Henry!
Deşi e groasă de parcă strînge două vieţi, măcar una de jucător decent şi alta de antrenor respectabil, autobiografia lui Walcott poate fi citită în cîteva ore. Are superficialitatea comercială a cărţilor scrise cu/despre eroii contemporani ai sportului şi pasaje largi cu amintiri comune cititorului microbist. Dar dincolo de haină stă mărturia crudă şi provocatoare a unui puşti teribil.

Nu o să vă spun prea multe despre el, aş traduce nedrept miza cărţii. Dar e o altfel de confesiune şi asta face toţi banii: pentru că Theo e atipic, cu originile lui jamaicane şi privirea ruşinoasă, pentru că te face să creşti în Academia lui Southampton, coleg de cameră cu Gareth Bale, şi apoi să furi meserie, din fiecare pagină, la antrenamentele cu Henry şi Pires de la Arsenal.

Cînd adversarul tău e favoritul prietenei
Şi este, în fond, cartea unei supravieţuiri. Prezenţa lui Walcott la CM 2006 a fost contestată în cartea lui Gerrard, relaţia lui cu Mel respiră printre şabloanele iubirilor de fotbalist din Insulă în care presa e mai activă decît protagoniştii. Vi se par locuri comune? Umorul lui Theo te face să le trăieşti în cea mai veridică formă la îndemînă, cu notiţe şi zîmbete.

După ce impresionează cu AC Milan în Ligă, Walcott îi cere tricoul lui Kaka şi refuză să îl ofere prietenei sale. "Ştiam că e favoritul ei, n-am vrut", îşi dezvăluie şotiile fotbalistul transformînd rigiditatea aparentă a unei autobiografii în degajarea unui jurnalul de adolescenţă.

Coincidenţe şi minuni
Ca în orice poveste de succes care merită scrisă, Walcott debutează în "naţionala" Angliei înlocuindu-l pe Owen, idolul copilăriei sale. Pare forţat? Găsiţi în carte poza cu Theo şi Owen cînd primul era copil. Omul lui Arsenal provine dintr-o familie care nu-şi permite totul, dar în care tatăl renunţă la job ca să ajungă la un meci al fiului. Tocmai cel în care Walcott marchează primul său gol ca fotbalist profesionist. Aşa e viaţa, iar pînă la 23 de ani e miraculoasă şi argintie pentru un star născut, şi nu făcut, precum Walcott. Ştiaţi că a fost dintotdeauna fan Liverpool?

ALTE SECRETE DIN CARTE
- cum se antrenează Rooney, "terorizîndu-şi" colegii
- de ce o comunitatea mică îl apără de paparazzi pe "fiul celebru"
- cum l-a criticat tatăl lui Walcott pe selecţionerul Eriksson fără să ştie că vorbeşte cu fiul suedezului
- care sînt momentele cheie din mintea unui tînăr fotbalist în timpul partidelor
- cum şi-a pierdut Gallas banderola la Arsenal, promovîndu-şi cartea

17 ani şi 75 de zile avea Walcott pe 30 mai 2006, cînd a debutat pentru Anglia devenind cel mai tînăr internaţional britanic din istorie

Titlu: "Theo: Growing Up Fast"
Autor: Theo Walcott
Fotografii: Arhiva familiei Walcott
Editura: Corgi Books (Craiova), 2012, 384 pagini
Preţ: 15 euro
Disonibilitate: Varianta în engleză prin librăriile online sau cele româneşti care vînd carte străină

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
flo_ax
flo_ax  •  09 Februarie 2013, 11:59

autobiografie la 23 de ani... cata infatuare. De parca a castigat nspe mii de trofee

drimmero
drimmero  •  09 Februarie 2013, 09:40
Postat de cr7ag pe 09 Februarie 2013, 04:48

cand esti de aproape 7 ani la o echipa cu un anumit renume, iar perioada coincide cu una in care echipa respectiva n-a castigat absolut nici un trofeu, si ai mai si semnat prelungirea, cred si eu ca te simti batran si fara motivatie, chiar daca ai 24 de ani. partea cea mai buna a carierei a trecut, cea in care era vazut ca un tanar cu un mare potential, acum urmeaza, poate, inca 7 ani fara nici un trofeu, si o privire in urma, la nimicul realizat, in afara de banii din cont.

ce rost are sa comentezi un subiect daca n-ai inteles absolut nimic? si de unde ai tras tu concluziile alea de rahat? din ceea ce ai scris tu e clar cata minte ai! prostul nu e prost destul daca nu e si fudul!

cr7ag
cr7ag  •  09 Februarie 2013, 04:48

cand esti de aproape 7 ani la o echipa cu un anumit renume, iar perioada coincide cu una in care echipa respectiva n-a castigat absolut nici un trofeu, si ai mai si semnat prelungirea, cred si eu ca te simti batran si fara motivatie, chiar daca ai 24 de ani. partea cea mai buna a carierei a trecut, cea in care era vazut ca un tanar cu un mare potential, acum urmeaza, poate, inca 7 ani fara nici un trofeu, si o privire in urma, la nimicul realizat, in afara de banii din cont.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează