GSP SPECIAL  »  EVENIMENT  »  DVD CU GAZETA

Fabulosul destin! » Gazeta Sporturilor vă oferă marţi, 19 iulie, filmul biografic "Coco Chanel"

50 de milioane de euro încasări a avut
50 de milioane de euro încasări a avut "Coco Chanel"

Articol de - Publicat marti, 12 iulie 2011 00:00 / Actualizat joi, 14 iulie 2011 10:14

Femeia care a schimbat stilul secolului XX are o poveste pe măsura faimei sale.

A eliberat femeile de corset, a smuls penele din pălării şi dantelele de pe umeri, a schimbat felul oamenilor de a se îmbrăca, de a vedea, de a trăi, a proclamat că "luxul nu e lux dacă nu e confortabil" şi că "e mai important să ai stil decît să fii la modă".
Dar, înainte de a comite aceste revoluţii, înainte de Chanel şi chiar înainte de Coco, a existat o fetiţă pe nume Gabrielle, fiica unei femei de la ţară şi a unui vînzător ambulant. Înainte de a locui 37 de ani la Hotelul Ritz, în Paris, a locuit împreună cu sora ei într-un orfelinat condus de călugăriţe.

Fetiţa care vedea tot
De aici începe filmul "Coco Chanel": ochii fetiţei Gabrielle rotunjindu-se către veşmintele maicilor, drapate ingenios, sub uriaşe gulere albe. Simple şi sofisticate în acelaşi timp, Chanel "avant la lettre". Povestea regizată de Anne Fontaine şi adaptată după biografia semnată de Edmond Charles-Roux, se construieşte în jurul acestei priviri care, înainte de a fi a lui Coco-Gabrielle, a fost a Ameliei Poulain, rolul care a făcut din Audrey Tatou o vedetă internaţională.

Înainte de actriţa franceză, pe Chanel au mai "jucat-o" mari doamne ale cinematografului, Katherine Hepburn şi Shirley McLaine. În filmul lansat în august 2009, Tatou se ridică la înălţimea provocării şi adaugă un "je ne sais quoi" pur şi dur, un aer de familie nemblînzită cu personajul.

Între croitorie şi cabaret
O vedem tighelind într-un atelier de croitorie ziua, servind la mese şi cîntînd cu o voce nedefinită "Co-co Ri-Co" pentru domnii galanţi, din barurile din Vichy şi Moulin. O vedem apoi evaluînd cu un ochi deja expert toaletele "haut de gamme" de la cursele de cai. Îşi caută drumul şi harul, cu încăpăţînare. Descoperă că nu are vocaţie pentru cabaret, dar se pricepe să scoată la suprafaţă frumuseţea ascunsă de moda vremii sub tone de mătăsuri, jupoane şi harnaşamente de aur. "Mai puţin înseamnă mai mult!", va formula mai tîrziu.

Bărbaţii din spatele femeii
Devine amanta şi consiliera în materie de bun-gust a baronului Etienne Balsan (belgianul Benoit Poelvoorde, un Brutus ceva mai aplicat decît în "Asterix şi Obelix" şi, prin urmare, nominalizat la Cesar). Urmează altă poveste de dragoste, cu un englez "elegant şi cînd le fură amantele prietenilor". În Parisul monden îşi fac apariţia primele pălării fasonate de foarfecele lui Coco-Gabrielle, primul magazin Chanel, prima colecţie.

Costume spectaculoase
Pe lîngă distribuţie ("superbă, şi nu doar pentru Audrey Tatou" - "Globe and Mail"), costumele, premiate la Cesar, nominalizate la Oscar şi BAFTA, reprezintă unul dintre punctele forte ale filmului. Nu doar piese Chanel, ci decorul epocii în care s-au impus, moda începutului de secol, cu voluptuoasele şi torturantele rochii lungi, bufante.

Gazeta Sporturilor vă oferă marţi, 19 iulie, ocazia de a vă delecta cu ele şi de a intra în lumea lui "Coco Chanel". Veţi afla povestea "micii rochii negre", a sweater-ului marinăresc, a taiorului fără guler şi, mai ales, povestea femeii care a cucerit lumea purtînd pijamale bărbăteşti, cu acul într-o mînă şi ţigara în cealaltă.

"Aşa a apărut stilul care a schimbat modul femeilor de a se îmbrăca în secolul XX" ("Variety")

"E o încîntare s-o priveşti pe Audrey Tatou cum priveşte. Ochilor ei nu le scapă nimic. E un film despre modă, prin urmare contează enorm ceea ce se vede" ("Globe and Mail")

"E portretul artistei în tinereţe, cînd Coco avea convingerea că va schimba lumea, dar nu ştia exact în ce fel" ("Washington Times")

23 de milioane de euro reprezintă bugetul filmului

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (3)
chanel45
chanel45  •  19 Iulie 2011, 22:43

sa-mi spuna si mie cineva cum functioneaza acest dvd, ca eu l-am cumparat si nu-mi apar decat reclame la alte filme si apoi o melodie, asta e tot???? pt asta am platit 15 lei???

aleku123
aleku123  •  14 Iulie 2011, 10:50

tare

frankie
frankie  •  14 Iulie 2011, 10:24

Am vazut filmul, e foarte bun!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează