GSP SPECIAL  »  EVENIMENT  »  ROMÂNIA SUB ȘOC

FOTO + VIDEO Protestele au depășit granițele României » Lumea a ieșit din nou în stradă în București, dar și la Paris și Londra

Articol de , , - Publicat joi, 05 noiembrie 2015 00:49

Miercuri a fost a doua zi de proteste în București, dar lumea a ieșit în stradă și în alte orașe din țară și din străinătate.

Vezi aici video

Vezi aici video

Vezi aici video

Vezi aici video

Oamenii s-au întîlnit la ora 18:00, în Piața Universității, dar traseul de azi a fost mai scurt față de cel de ieri. Protestatarii, adunați după incidentul din clubul Colectiv în care au murit 32 de persoane, au mers pînă în piața Constituției, unde au scandat împotriva Guvernului. De acolo, oamenii s-au întors în piața Universității, unde au continuat protestele. La final, spre miezul nopții, o parte a mers și la clubul Colectiv. 

Au avut loc mici incidente verbale, între cei care aveau revendicări de ordin politic și cei care au venit doar în semn de solidaritate cu victimele din clubul Colectiv.

Proteste similare celor din București s-au desfășurat în mai multe orașe din țară, precum Timișoara, Cluj, Brașov și Constanța, dar și la Londra și Paris.

Potrivit Digi24, în București au fost 35.000 de oameni, iar în țară, în total, au fost aproximativ 70.000 de persoane.

Vezi mai jos filmul evenimentelor:

 

UPDATE 23:31

Metrorex a anunțat că programul trenurilor în această noapte s-a prelungit cu două ore, potrivit antena3.ro.

update 22:55

Sute de oameni au ieșit în stradă și la Paris și cîntă înmnul României.

 

Desteapta-te romane, intonat la #Paris#diaspora #revolutie #Colectiv

Posted by AlinaBlaga.com on Wednesday, November 4, 2015

 

update 21:10

Unii dintre protestatari au mai multe cereri politice precum: alegeri anticipate, dizolvarea Parlamentului și un Guvern format din tehnocrați.  

Protestatarii s-au întors de la piața Constituției la Piața Universității. Printre oameni se află și membri ai galeriilor echipelor din București.

update 21:00

Agențiile de presă anunță: Mediafax - 20.000 de oameni în centrul Capitalei / Hotnews - 25.000 de persoane.

20:30

Unii dintre cei care protestează cer ca oamenii să plece spre Cotroceni, dar marea masă vrea să rămînă în fața Parlamentului.

Proteste similare se desfășoară în mai multe orașe din țară: Timișoara, Cluj, Brașov și Constanța

UPDATE 20:00

O parte dintre protestatari au ajuns deja la Piața Constituției pentru a scanda în fața Parlamentului. 

update 19:20

Potrivit reporterului GSP mai mulți reprezentanți ai galeriei lui Dinamo sînt prezenți în Piața Universității.

Oamenii strigă că au venit pentru victimele din Colectiv și au făcut bannere pe loc cu mesaje împotriva celor care au scandări politice, precum "Afară cu agitatorii"

UPDATE 18:55

Mulți oameni pleacă de lîngă cei care scandează împotriva politicienilor. Au existat și anumite incidente verbale între cei care cer alegeri anticipate și cei care au venit pentru persoanele decedate în clubul Colectiv.

UPDATE 18:46

Ca și ieri, oamenii au ieșit din nou pe stradă. Bulevardul Magheru a fost blocat din nou.

UPDATE 18:25

Aproximativ 1.000 de oameni sînt deja în Piața Universității. Aceștia se află acolo în special pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.

update 18:05

Oamenii au început să se strîngă în centrul Bucureștiului. Aceștia au afișat un banner pe care scrie "Dreptate pentru victime". În fața mesajului sînt fotografiile celor 32 de persoane care au decedat și lumînări.

Vezi știrea inițială:

Reporterii GSP vor fi din nou în mijlocul evenimentelor și te vor ține la curent cu ultimele informații, plus imagini foto și video.

Marți seară, mii de oameni au ieșit pe străzile din centrul Bucureștiului pentru a protesta după incidentul care a avut loc vineri seară și în care au murit 32 de persoane. 

Oamenii ieșiti în stradă au cerut demisia premierului Victor Ponta, a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, cei care azi au anunțat că renunță la funcțiile lor. Surse din Jandarmerie au confirmat pentru Agerpress că la un moment dat marți seară s-au strîns aproximativ 25.000 de oameni pe străzile din București.

 

Iată cele 10 revendicări sub care au debutat protestele:

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu şi a vicepremierului Gabriel Oprea! Vrem demisia Ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

3. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!

4. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activitatea comercială în clădiri ne-consolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzisă.

5. Vrem ca toate locaţiile din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructură necesară în caz de incendiu. Vrem ca materialele fono-izolante care nu sînt ignifuge să fie interzise!

6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, media europeană a finanţării pentru acest domeniu.

7. Vrem să nu se mai închidă spitale ci să se construiască! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atît medicii cît şi auxiliarii. Vrem demisii la vîrful Ministerului Sănătăţii pentru amînarea dării în folosință la timp a Unităţii Moderne pentru arşi de la Spitalul Floreasca.

8. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească iar condiţiile lor de lucru îmbunătăţite.

9. Vrem introducerea în trunchiul şcolar obligatoriu, clasele I-XII, a Educaţiei comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații ), educație rutieră. şi de prevenirea incendiilor.

10. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (273)
1250435241703322
Сорин Кр  •  08 Februarie 2017, 19:43

hai la Romania cu prosti,de unde atata desteptaciune sa aive romanul nu le este de ajuns un salariu marit sau o pensie marita dar pentru cei 50RON care lea dat iohanis sa iasa in strada sunt multumiti .De cand este iohanis presedinte Romania are o imagine urata si o sa fie si mai rau decat a fost cu basescu si as vrea sa vad toti iohanistii atunci cand vor muri de foame ,mi-e scarba sa ma uit la asa prosti

plischi
plischi  •  05 Noiembrie 2015, 10:54

nu alt guvern, nu acolo este adevarata putreziciune. alegeri anticipate, alti parlamentari, astia sunt in marea lor majoritate compromisi. macar in acest fel, sefii partidelor - de stanga, de dreapta, de sus, de jos - se vor gandi mai mult atunci cand vor face propuneri, oamenii care ii cunosc si care simpatizeaza cu un partid sau altul sa-si dea cu parerea daca vrem sa avem un parlament format macar din mai putini pungasi daca este posibil, altfel vom deveni un stat al iesirilor in strada.

us27mereusuperiori
us27mereusuperiori  •  05 Noiembrie 2015, 09:55

Incredibil cate *** sta in acest *** de GPS! Se sterg mesajele care critica propunea manifestantilor : Monica Macovei ministru Justitiei! Cati bani au luat si de la cine acesti manifestanti daca propun procurorul ceausist Monica Macovei ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (273)
Comentează