GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  FOTBAL LA JUDEȚ

FOTBAL LA JUDEȚ Meci de județeană lângă podgoriile cu Merlot și Cabernet Sauvignon de la Ceptura » „Portarul e băiat de comitet, anunță când e beat!”

Articol de , , - Publicat marti, 01 noiembrie 2022 14:00

În Ceptura, la 80 de kilometri de București, toată viața oamenilor e influențată de vin, și economic, și fotbalistic. Echipa locală din liga a șasea îi alternează în meciuri pe cei doi portari din lot, dar nu fiindcă ei ar fi de valori apropiate, ci pentru că titularul e corect și spune când mahmureala îl împiedică să apere

"S-a făcut vinul, băiatu' meu: Merlot, Riesling, Cabernet Sauvignon, toate, toate sunt! Aici victoriile sunt stropite cu vin, mai băgăm și-o pastramă, la final de an tăiem și un porculeț și facem spectacol. Domne, când e de treabă, e de treabă! Când nu, turnăm un șpriț".

În Ceptura, mai totul are legătură cu vinul. Și munca oamenilor, și distracțiile, și fotbalul. Echipa locală, Viitorul Ceptura, joacă în liga a șasea, cel mai de jos eșalon din Prahova, și îi bate cu 8-1 pe Real Boys Vălenii de Munte.

"Toți suntem cu șprițul"

Localnicii se laudă că de aici a pornit în fotbal Cristi Vlad, mijlocașul fost la Petrolul și la Dinamo, dar nu pentru sport e faimoasă comuna, ci pentru viticultură. Crama Ceptura produce zece milioane de sticle anual, prelucrează zece mii de tone de struguri și stochează șase milioane de litri.

Meci de județeană lângă podgoriile cu Merlot și Cabernet Sauvignon de la Ceptura » „Portarul e băiat de comitet, anunță când e beat!”
Imagine din dronă cu Ceptura și terenul din comună

La fotbal, vinul e lăsat pentru după meci. Înaintea partidei, jucătorii amatori primesc căpșune din partea administratorului bazei sportive. De fapt, timpul pentru vin e și înainte, și după joc, motiv pentru care fotbaliștilor le sunt înmânate și felii de lămâie, "să le mai taie greața".

Mai sunt și cazuri în care nici lămâile nu-i mai înviorează pe sportivii de duminică dacă ei au exagerat cu vinul cu o seară în urmă. Una dintre vedetele echipei, portarul Virgil, îi mai lasă locul rezervei în unele partide.

Rezerva nu are aceeași valoare, însă Virgil nu e întotdeauna apt. Colegii lui îl apreciază fiindcă omul e sincer: "Le cam bea, dar e băiat de comitet, ridică mâna când e amețit. Zice din prima «Am băut cam mult aseară, să joace altul!». Aici cam toți suntem cu un șpriț, da' suntem șmecheri rău".

"E din Anglia, înghite fluierul"

Sătenii sunt încântați de omogenitatea echipei: "Avem doar băieți de aici, de la noi. Nu vrem să aducem din alte comune, să stea la ei acolo! Când luăm jucători de prin alte părți, echipa nu merge. Lasă-i, domne, p-ăștia ai noștri să facă spectacol!". Singurul "străin" de la Ceptura e Mihai Pisică, el face naveta din București pentru partidele din liga a șasea.

Meci de județeană lângă podgoriile cu Merlot și Cabernet Sauvignon de la Ceptura » „Portarul e băiat de comitet, anunță când e beat!”
Arbitrul a condus meciuri inclusiv în ligile din Anglia

Și mai "străin" de atât este arbitrul Robert Nuțu, el apare pe teren îmbrăcat cu echipamentul Comisiei de Arbitri din Anglia. Sătenii îl cunosc pe "centralul" cu vestimentație de britanic: "A condus meciuri multe pe acolo, prin Anglia, și acum s-a întors acasă. Are echipament d-ăsta șmecher, să vezi ce talente are și-n meciuri! Dacă arbitrează în maniera englezească? Haide, domne, fii serios, ăsta înghite fluierul când aleargă!".

Vestiarul, altar dinamovist

Florin Matei e patron, președinte, antrenor și jucător. "Atmosfera e de zile mari aici, la Ceptura. Noi facem fotbal pentru galerie și ca să ne mișcăm un pic. Avem în deplasări câte șaizeci, șaptezeci de suporteri". Terenul din Ceptura e prea bun pentru nivelul acesta de subsol. "Avem instalație pentru udat gazonul", se laudă administratorul bazei.

El are grijă de teren și e atent să nu lipsească pastrama și vinul după meciuri. Vestiarul e în culorile lui Dinamo. Patronul Matei e dinamovist și a ținut să tapeteze cabina în culorile "câinilor roșii".

Meci de județeană lângă podgoriile cu Merlot și Cabernet Sauvignon de la Ceptura » „Portarul e băiat de comitet, anunță când e beat!”
Florin (stânga) e fundașul de fier al Cepturii

Pe marginea terenului se adună vreo două sute de spectatori dotați cu tobe, cu fumigene, cu arsenal de ultrași comunali. Nici Dinamo București nu mai strânge cu mult mai mulți oameni la meciurile din liga a doua. Al doilea cel mai mare club românesc e în agonie, aproape îngropat. Cepturenii n-au astfel de griji legate de echipa lor, ei o țin într-o petrecere continuă.

Legenda locală e tatăl lui "Mourinho"

Pasionații de fotbal din Ceptura îl laudă pe Constantin Panait, pe care-l supranumesc "Profesorul" și pentru că e profesor de sport în școala din comună, și ca să-i sublinieze autoritatea: "El a condus echipa în trecut, avea stilul lui Dan Petrescu, mână de fier, și a format mulți jucători. Era dur, corect și își iubea mult fotbaliștii. Nea Titi trăiește pentru echipa asta de când se știe el". 

Meci de județeană lângă podgoriile cu Merlot și Cabernet Sauvignon de la Ceptura » „Portarul e băiat de comitet, anunță când e beat!”
Primarul din Ceptura (primul din stânga), alături de Constantin Panait (primul din dreapta)

Nea Titi e tatăl lui Ciprian Panait, alintat la un moment dat "Mourinho de România" pentru că și el pornise în fotbal ca translator și apoi devenise antrenor. A fost secundul lui Peseiro la Rapid, apoi a colaborat cu un alt portughez, Inacio, la FC Vaslui. Tot în Moldova a mai fost secundul lui Viorel Hizo. Panait a lucrat în țările arabe în anii recenți, ultima oară a fost în liga a doua din Qatar, unde a ratat în ultima etapă promovarea.

"Cum ies echipele, bum, bum!"

În Ceptura există și un lider ultras, un om care-i dirijează pe cei două sute de inși de pe marginea terenului. Oamenii au eșarfe cu însemnele Viitorului Ceptura, au și steaguri ca ale unei galerii adevărate. 

"Capul" galeriei le dă indicații pentru o prestație ca în meciurile adevărate, importante: "Când au ieșit echipele pe teren, bum, bum, lansăm fumigene! Punem presiune pe oaspeți, ca să știe cine-s cepturenii!". 

Galeria conține și un grup de muzicanți, o formație asemănătoare cu "Los Platanos", aceea care anima partidele pe care FC Național le disputa în Cotroceni în urmă cu douăzeci de ani. Prestația suporterilor e completată cu muzica pe care un DJ comunal o programează de pe telefon.

"Lăsați-ne să ne pregătim de liga a patra!"

Ca Dinamo, care visa să participe în grupele Champions League, Ceptura și-a stabilit și ea un obiectiv îndrăzneț: să urce din liga a șasea până într-a patra. Clubul acesta e nou, înființat în urmă cu patru ani, și oamenii se bazează ca infrastructura cu teren bun, cu vestiare și cu instalație de irigat să facă diferența, să-i urce până în "D". 

Meci de județeană lângă podgoriile cu Merlot și Cabernet Sauvignon de la Ceptura » „Portarul e băiat de comitet, anunță când e beat!”
Ultrașii din comună au aprins torțe și fumigene

Administratorul bazei calculează cum ar trebui să fie făcut planul: "Ne mai trebuie doi sau trei jucători buni și o să urcăm rapid dintr-o ligă în alta". Comuna are cinci mii de locuitori. Patronul i-a surprins pe jucători înaintea partidei cu Real Boys Vălenii de Munte, le-a adus un set de echipamente noi fără să-i fi anunțat din timp, fotbaliștii au aflat la teren că aveau să poarte hainele noi.

Citește și alte reportaje din Fotbal la județ:

„Alo? 112? Veniți să opriți meciul!” » GSP a asistat în weekend la un derby agitat la Bolovani, în Dâmbovița: „Pleacă, fir-ai al dracului să fii!”
LIGA 5 REPORTAJ
„Alo? 112? Veniți să opriți meciul!” » GSP a asistat în weekend la un derby agitat la Bolovani, în Dâmbovița: „Pleacă, fir-ai al dracului să fii!”
Show cu torțe și fumigene la Ariceștii Rahtivani - Prahova Nedelea + Mici, bere și o rivalitate incredibilă pe doi kilometri: „Cum să ținem cu Steaua sau cu Dinamo?”
LIGA 6 REPORTAJ
Show cu torțe și fumigene la Ariceștii Rahtivani - Prahova Nedelea + Mici, bere și o rivalitate incredibilă pe doi kilometri: „Cum să ținem cu Steaua sau cu Dinamo?”
GSP a asistat în weekend la un fotbal „belea, belea, ești criminală, viața mea!” » Caz „Valiza
LIGA 5 REPORTAJ
GSP a asistat în weekend la un fotbal „belea, belea, ești criminală, viața mea!” » Caz „Valiza" cu „Ferguson” de Călărași: „Faci ravagii cum făcea cu stângu' Hagi"

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
DaniNcls
DaniNcls  •  04 Noiembrie 2022, 00:22

Domnilor de la #gsp Cu tot respectul, sunteti niste ***????…ati ajuns atat de josnici si ati ramas fara material incat ati fost “la 80 de km de Bucuresti,in Liga a 6-a”sa batjocoriți oamenii pe internet …unele știri sunt atat de adevărate precum filmul “cuțit înfipt in geam” sau “doi scheleți se trag de piele” sunteti penibili.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

alexiosas
alexiosas  •  01 Noiembrie 2022, 15:01

chiar daca le fac 1 click tot intru pentru " trei oameni de 2 bani"

adriann_
adriann_  •  01 Noiembrie 2022, 14:21

Sunt o gramada de meciuri la liga a treia care n-au atmosfera asta.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează