GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  DVD CU GAZETA

Gazeta Sporturilor vă oferă joi, 27 ianuarie, thriller-ul "Castelul din nori s-a sfărîmat" » Răzbunare finală

Articol de - Publicat joi, 20 ianuarie 2011 00:00

Al treilea film al seriei "Millenium" începe exact de unde se termină al doilea: în aer. Cu o Lisbeth Salander însîngerată, în elicopterul care o duce spre spital.

"Castelul din nori s-a sfărîmat" împinge acţiunea şi suspansul spre cercurile înalte ale puterii. Lisbeth Salander devine ţinta numărul unu pentru o organizaţie secretă, cu ramificaţii politice.

Pizza la spital
După un glonţ în cap şi o schimbare spectaculoasă de look, "cea mai populară hackeriţă punk din Europa", cum a denumit-o "LA Times", îşi înfruntă, rînd pe rînd, călăii şi îşi dezvăluie povestea de necrezut. Din materia densă a romanului lui Stieg Larsson, scenariştii au păstrat esenţa faptelor, toate centrate în jurul eroinei principale.

Spre deosebire de tiparele hollywoodiene, ticăloşii din film fac parte dintr-un întreg sistem malign. Iar Lisbeth, observau cronicarii americani, deşi este o solitară, nu luptă împotriva răului de una singură. Îşi formează şi ea un fel de tabără a oamenilor buni, din care fac parte, printre alţii, jurnalistul Mikael Blomkvist, sora acestuia, avocată, şi medicul care-i strecoară pizza şi strict necesarul palmtop.

Traumatizată, dar şarmantă
În "Castelul din nori s-a sfărîmat", Lisbeth este pusă sub acuzare pentru tentativă de omor şi are parte de un proces răsunător, cu victime colaterale şi răsturnări de situaţie. "Micuţa femeie cu un tatuaj mare îşi şterge, în sfîrşit, sîngele de pe faţă", scria "Variety". "Cînd totul se termină, îşi fumează o binemeritată ţigară, în geaca neagră şi blugii strînşi pe picior. E o femeie cu probleme, dar nu e lipsită de stil!". Şi nu numai atît. Pe măsură ce torţionarii ei sînt pedepsiţi, personajul lui Salander se umanizează şi, fapt imposibil la începutul seriei, zîmbeşte.

18 luni de chin
În "Castelul de nori s-a sfărîmat", actriţa Noomi Rapace şi-a testat din plin limitele fizice şi, mai ales, pe cele psihice. După 18 luni de purtat cerceii şi cicatricile lui Salander, hispano-suedeza elegantă şi volubilă de felul ei a mărturisit că începuse să semene riscant de mult cu personajul: "Mi se părea că trăiesc într-o bulă, nu reuşeam să comunic cu nimeni. Nu sînt bolnăvicioasă de felul meu, dar, cînd s-a terminat, după ultimul cadru din ultima scenă, am vomitat. Ceilalţi sărbătoreau cu şampanie, eu am stat întinsă pe podea o oră, să-mi revin".

Viitoare mamă de "Alien"
Şi-a revenit atît de bine, încît a primit oferte de la Ridley Scott pentru rolul princial într-un prequel la "Alien" şi un loc pe lista probabilă a nominalizărilor la Oscar. Gazeta Sporturilor vă invită joi, 27 ianuarie, să aflaţi cum s-a răzbunat Lisbeth/Rapace în "Castelul din nori s-a sfărîmat". Un film care, comenta "New York Times", "te ţine pe marginea fotoliului!".

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
 •  13 Iunie 2011, 11:53

unde mai pot gasi dvd-urile din trilogia Millenium?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează