GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  GAZETA DVD

Gazeta Sporturilor vă oferă joi comedia "Concertul" » Filmul care a uimit Europa

Articol de GSP - Publicat marti, 07 decembrie 2010 00:00

Povestea dirijorului rus a adus peste două milioane de oameni în săli.

" Concertul" i-a impresionat deopotrivă pe francezi, pe ruşi, pe români, pe italieni şi probabil ar face recorduri de box-office şi printre eschimoşi, dacă ar rula la Polul Nord. Pentru că e un film despre cum reuşesc oamenii să-şi păstreze umanitatea, în cele mai grele condiţii, împotriva sorţii, a istoriei şi a lipsurilor de tot felul.

"Bucurie de a trăi"
"Cu generozitatea sa năucitoare, Radu Mihăileanu semnează o fabulă călduroasă, despre revanşa celor umiliţi, alungaţi din propria lor viaţă, care regăsesc demnitatea şi bucuria de a trăi", scria "Le Figaro", după lansare.

Cel "alungat din propria sa viaţă" este dirijorul Andrei Filipov, pedepsit de regimul Brejnev pentru că n-a vrut să renunţe la muzicienii evrei din orchestră. Căderea comunismului îl găseşte pe Filipov lucrînd ca om de serviciu la "Balşoi". Pînă cînd, într-o zi, dă peste o invitaţie la un concert la Paris. Îşi adună orchestra de pe drumuri, apelează pentru finanţare la fostul KGB-ist "Ivan cel Groaznic" şi porneşte să-şi împlinească visul.
Umor fără frontiere

Povestea e ingenioasă şi e spusă cu măiestrie şi umor. Mihăileanu, care are în palmares un Cesar pentru scenariu, îşi populează lumea cu tot felul de personaje, care de care mai pitoreşti: lăutari ţigani (îl veţi auzi pe şeful Tarafului din Clejani cîntînd Paganini!), negustori evrei, oligarhi, contrabandişti, aristocraţi, ştergători de parbrize, beţivi veseli şi beţivi trişti. "E un portret irezistibil al Rusiei de azi, cu miliardarii şi nostalgicii ei", comenta "Le Parisien".

"Concertul" are ironie, are suspans, are personaje de neuitat. Şi, ceea ce e mai important şi mai greu de făcut, "emoţia trece ecranul", cum observa Armand Amar, compozitorul muzicii originale din film.

Şase luni pentru 12 minute de emoţie
Pentru ultima scenă, a concertului propriu-zis, pregătirile au durat şase luni. Regizorul şi echipa au vizionat concerte, au studiat importanţa fiecărui instrument în orchestră. Mihăileanu a apelat apoi la muzicieni, care să-i pregătească pe actori pentru a fi credibili în rol. "E o scenă care m-a marcat. Nici Radu n-a prevăzut că vom duce emoţiile atît de departe, în intensitatea lor", a declarat Melanie Laurent, interpreta violonistei din rolul principal.

Gazeta Sporturilor vă invită joi, 9 decembrie, la un "Concert" extraordinar, un film răscolitor, premiat şi aplaudat în toată Europa.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează