GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ISTORIA LA RAPORT

ISTORIA LA RAPORT EPISODUL 6 » România - Argentina 3-2 a fost fabulos: +20% driblinguri, +30% ocazii de gol, +50% șuturi pe poartă față de City - Real 4-3

Articol de - Publicat luni, 20 iunie 2022 13:30 / Actualizat luni, 20 iunie 2022 16:20

România - Argentina 3-2. Acea optime de finală a fost un meci ale cărui cifre sunt superioare partidei din semifinalele Champions League din acest an, Manchester City - Real Madrid 4-3, considerată una dintre cele mai frumoase all-time: confruntarea de la Mondialul american e superioară la toate capitolele care creează fotbalul-spectacol.

  • CONTEXT: Gazeta Sporturilor a lansat luna trecută „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
  • Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
  • Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
  • Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
  • Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor: 
    » Brazilia - România 3-2 (1970)
    » România - Italia 1-0 (1983) 
    » Steaua - Anderlecht 3-0 (1986) 
    » Steaua - Barcelona 2-0 (1986)
     » Steaua - AC Milan 0-4 (1989) 
    » Steaua - Dinamo 0-3 (1989) 
    » România - Argentina 3-2 (1994) 
    » România - Suedia 2-2 (1994) 
    » România - Anglia 3-2 (2000) 
    » România - Slovenia 1-1 (2001)
  • Pe lista inițială a redacției au fost mai multe partide, însă ele n-au putut fi analizate din cauză că în nicio arhivă nu mai există înregistrările video integrale. Printre altele, e și cazul meciurilor Craiovei Maxima sau ale celor dintre Dinamo și Hamburg ori Liverpool din anii '80. Toate mai sunt azi disponibile doar ca rezumate, ceea ce le-a făcut imposibil de analizat pentru a genera rapoarte statistice complete.

Ca nivel al fotbalului prestat, România - Argentina s-a ridicat la un nivel ieșit din comun

Monitorizarea InStat arată, în afara faptului că ne-am impus într-un mod miraculos, și că meciul a fost unul absolut remarcabil.

Ca nivel al fotbalului prestat, România - Argentina s-a ridicat la un nivel ieșit din comun. Și argumentul suprem, care confirmă acest lucru, e faptul că la parametrii de joc care definesc cel mai bine fotbalul total, acea optime de finală a fost cu mult peste un meci disputat în ultima ediție de Champions League, considerat poate cel mai frumos din ultimul deceniu: Manchester City - Real Madrid 4-3.

EPISODUL 6: România - Argentina 3-2 » IREAL cum am bătut „pumele” în '94: am avut mingea doar 3 minute în ultimii 30 de metri!
ISTORIA LA RAPORT
EPISODUL 6: România - Argentina 3-2 » IREAL cum am bătut „pumele” în '94: am avut mingea doar 3 minute în ultimii 30 de metri!

1. Șuturi la poartă: Un șut la fiecare 2,5 minute

România - Argentina 3-2 a produs la acest capitol nu mai puțin de 35 de șuturi, o performanță rară și extrem de rară chiar și în cele mai mari meciuri din istoria fotbalului, indiferent de competiție. Comparativ, la City - Real 4-3 s-au tras 27

Ceea ce înseamnă că duelul din SUA a avut un surplus de aproape 30%. Practic, în acea confruntare, frecvența medie cu care s-a tras către poartă a fost de o dată la fiecare 2,5 minute, în vreme ce la confruntarea de la Manchester un șut la aproape 3,5 minute!

Cine a tras de cele mai multe ori în România - Argentina

1. Batistuta10
2. Balbo5
3-4. Hagi4
I. Dumitrescu4

2. Șuturi pe poartă: Un surplus de 50% 

România - Argentina a conținut 18 șuturi cadrate, City - Real numai 12, ceea ce îi aduce confruntării din 1994 un surplus de nu mai puțin de 50 de procente.

Ilie Dumitrescu și Batistuta, cu câte 4 șuturi, Hagi și Balbo, cu câte 3, au fost cei mai activi. În plus, acel meci din Statele Unite a mai avut ceva special. 

Și anume, procentul șuturilor cadrate din totalul celor expediate către poartă: peste 50% în România - Argentina, sub 45% pentru prima manșă a semifinalei UCL. În City - Real, niciun fotbalist nu a tras de mai mult de două ori pe spațiul porții! 

Ce jucători au fost cei mai preciși

FotbalistProcentaj șuturi pe poartă vs șuturi totaleȘuturi pe poartă
I. Dumitrescu100%4
Hagi75%3
Balbo60%3
Batistuta40%4

3. Ocazii de gol: Scorul e 21-16 pentru România vs Argentina 

Cum volumul șuturilor a fost mare, evident că și ocaziile au fost multe în duelul „tricolorilor" cu naționala sud-americană. Nu mai puțin de 21 de ocazii de gol, față de doar 16 în confruntarea dintre Manchester și Madrid. 

România a câștigat acel joc în special datorită randamentului fabulos pe care cuplul Hagi-Dumitrescu l-a avut în privința fructificării situațiilor de poartă în care a fost implicat. Cei doi au avut un procentaj senzațional, de două ori și jumătate mai mare decât Batistuta și Balbo. 

Randamentul cuplului Hagi&Ilie a zdrobit tandemul Bati&Balbo

JucătorProcentaj goluri raportat la nr. ocaziiNr. goluri marcate
I. Dumitrescu50%2
Hagi50%1
Batistuta20%1
Balbo20%1

4. Driblinguri: Aproape 70 de driblinguri 

România - Argentina a fost un meci de mare califitate și pentru că au existat din abundență driblingurile, poate cel mai spectaculos procedeu al fotbalului, după gol. Au fost nu mai puțin de 68 de driblinguri, cu un raport extrem de dezechilibrat, de două ori mai multe pentru argentinieni. Comparat cu City - Real, au fost cu 20% mai multe, numai 56.

Topul dribleurilor

JucătorNr. driblinguri
Ortega12
Simeone12
Redondo7
Hagi6
Chamot6
I. Dumitrescu4
D. Munteanu4
Lupescu4

1,54a fost indexul xG al lui Batistuta în acel meci, un parametru care arată nivelul de periculozitate produs la poarta adversă prin toate acțiunile ofensive pe care un jucător le are. Benzema a avut doar 0,94 în City - Real

0,68a fost indexul xG al lui Ilie Dumitrescu pentru ceea ce a produs în 1994, de două ori mai mare decât cel al lui Gabriel Jesus în City - Real 4-3

Top 10 cei mai buni jucători în România - Argentina, conform InStat

  1. I. Dumitrescu 
  2. Hagi
  3. Ortega 
    Caceres 
  4.  Batistuta 
  5. Balbo 
  6. Ruggeri 
  7. Basualdo 
  8. D. Munteanu 
  9. Simeone

The Guardian l-a desemnat meciul all-time al Mondialelor

Spectaculozitatea acelui duel i-a determinat pe cei de la The Guardian să plaseze România - Argentina 3-2 pe primul loc în topul celor mai frumoase jocuri ale tuturor turneelor finale mondiale. 

„Există un singur răspuns corect și rațional la întrebarea care este cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale. Titlul îi aparține, fără echivoc, meciului din optimile de finală ale Cupei Mondiale din 1994 disputat de România și ArgentinaI", a scris The Guardian.

Cum a fost caracterizat meciul de The Guardian

  • „Cinci goluri, jucători de clasă mondială aflați în cel mai bun moment al carierei și o partidă echilibrată până la fluierul de final, un thriller" 
  • „Ce face atât de special meciul România - Argentina? Ritmul și intensitatea incredibilă a jocului, în ciuda căldurii sufocante, calitatea tehnică excepțională afișată de ambele echipe și bătălia tactică fascinantă dintre doi antrenori care au folosit stiluri radical diferite" 
  • „A fost o furtună perfectă creată de două echipe care s-au reunit pentru a oferi 90 de minute de fotbal absolut sublim și fascinant: o conexiune de ritm, inteligență, execuţie tehnică şi tactică exemplară"

Top 5 cele mai frumoase meciuri ale CM din 1994

PartidăFaza competiției
1. România - Argentina 3-2Optimi
2. Brazilia - Olanda 3-2Sferturi
3. Bulgaria - Germania 2-1Sferturi
4. Italia - Bulgaria 2-1Semifinale
5. România - Suedia 2-2 (4-5 la penalty-uri)Sferturi

Timp de joc: Sub UCL, dar s-a jucat la 40 de grade!

 În România - Argentina, timpul efectiv de joc a însemnat 53,17 minute. Nu e ceva formidabil, de exemplu, semifinala City - Real a fost cu mult peste, aproape o oră mingea a fost în joc, mai precis 59,51 minute. 

Există însă o explicație pentru această diferență. Meciul de Champions League s-a jucat într-un ambient perfect, în Marea Britanie, la oră de seară, pe o temperatură ideală pentru fotbal, în jur de 10-13 grade, în vreme ce Hagi versus Batistuta s-a jucat în miezul zilei, în luna iulie, într-un stadion ca un cuptor. 

Temperatura pe întreaga durată a celor 90 de minute a fost de 40 de grade!

VIDEO Rezumatul meciului România - Argentina 3-2

Citește toate episoadele din proiectul „Istoria la raport”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
cris4co
cris4co  •  20 Iunie 2022, 21:34

Am acest meci inregistrat pe DVD si vandut de TVR! Mai am si Romania-Anglia plus DVD-ul cu Hagi-Nationala! Stiam de atunci cit de jos va cadea Romania...de fapt v-am si spus ATUNCI. Ma bucur ca le-am luat...acum am ce vedea si arata urmasilor nostri!

pickhammer
pickhammer  •  20 Iunie 2022, 15:23

Analistii gsp,nu ati inteles absolut nimic din meciul asta!

dobrin
dobrin  •  20 Iunie 2022, 15:17
Postat de tristan pe 20 Iunie 2022, 14:24

devine boring sa tot citesc despre meciul asta..

La cum merge treaba cu fotbalul romanesc, si peste 50 de ani tot de meciul asta o sa vorbim.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close