GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ZIUA REMEMBER PE GSP

Jean Barbu a ajuns la „borna” 37

Articol de - Publicat luni, 07 iulie 2008 00:00

Povestea „Cobrei” din Trivale
De la regretatul Nicolae Dobrin încoace, Jean Barbu a fost cel mai reprezentativ jucător al clubului F.C. Argeş. Viaţa lui de fotbalist a fost spectaculoasă; a jucat la F.C. Argeş, Samsung Blue Wings, Rapid şi Numancia. În apogeul carierei sale, Jean Barbu s-a accidentat foarte grav la meciul Numancia – Deportivo Ejido, după care a fost obigat să se lase de fotbal în anul 2002.

Ghetele fermecate

S-a născut la Galaţi în 1971, 16 mai. Exact peste 10 ani, un bun prieten al său care era mai înstărit, i-a făcut cadou o pereche de ghete „Reghin”, şi i-a urat „să fii un fotbalist mai bun decât Dobrin”. Copilul de 10 ani era cel mai fericit pentru cadoul primit. „Le-am purtat aproape doi ani şi aveam grije de ele ca de ochii din cap. Le spălam, le ştergeam, le dădeam cu cremă şi le lustruiam ca pe o mică comoară. Şi după ce ghetele s-au rupt, le-am mai păstrat câţiva ani... Atât de mult ţineam la ele”, îşi aminteşte Jean Barbu.

Debut cu gol în poarta Stelei
În anul 1989 s-a format la Piteşti „Centrul Olimpic” de fotbal pentru jucători născuţi după 1970. Au fost testaţi peste 1.600 de tineri jucători, şi au fost selecţionaţi doar 6. Printre ei, şi Jean Barbu. A debutat în divizia A la 20 august 1994 în meciul F.C. Argeş – Steaua 3 – 1 în care a marcat campioanei un gol spectaculos. A evoluat în prima divizie, la F.C. Argeş şi Rapid, de 144 de ori marcând 84 de goluri. În Cupele europene a jucat 8 meciuri şi a înscris 5 goluri. În Coreea de Sud a jucat 20 de meciuri în 6 luni şi a marcat 9 goluri. Apoi a jucat în Spania la Numancia, 41 de partide în care a înscris 6 goluri. La echipa naţională a fost convocat de trei ori, şi a marcat două goluri.
I-a înebunit pe coreeni

I-a înnebunit pe coreeni
Septembrie 1997. Coreenii de la Samsung Blue Wings au venit la Piteşti să-l ia în Coreea. L-au urmărit la meciul disputat la Târgovişte, Argeşul a câştigat cu 4 – 2, iar Jean Barbu a marcat 3 goluri. Coreenii erau înebuniţi să-l ia la Samsung. Au început licitaţia de la 700.000 de dolari, dar „Cobra” a sus „nu”. Şi tot aşa până ce s-a ajuns la 1.250.000 de dolari. Atunci Jean a acceptat. Pentru 6 luni cât a jucat în Coreea, „Cobra” a primit 400.000 de dolari.

Cobra a fost mină de aur pentru Copos
Cumpărat cu 500.000 de dolari de la coreeni, Jean Barbu a fost transferat după numai patru luni în Spania, la Numancia. Spaniolii i-au plătit patronului George Copos pentru Jean Barbu suma de 1.200.000 de dolari pentru un transfer definitiv! Astfel, în numai 120 de zile, Copos a câştigat 700.000 de dolari! Pentru „Cobra din Trivale” a urmat perioada spaniolă în care a câştigat peste 800.000 de dolari.

Accidentul
„Era minutul 68 al meciului Numancia – Deportivo Ejido. Conduceam cu 3 – 1. Îmi ieşise perfect jocul şi marcasem două goluri. Antrenorul trimesese deja un fundaş la încălzire pentru a mă schimba ca să menţinem rezultatul. Dar atunci a venit nenorocirea: fundaşul central Poschner, un neamţ care a mai jucat la Stuttgart şi Bayern, mi-a rupt piciorul... Fractură închisă de tibie şi peroneu. A vrut să mă faulteze, dar nu aşa grav. M-a sunat şi mi-a cerut iertare... Am stat la pat şi prin spitale mai mult de un an. Apoi m-am înţeles cu cei din conduderea clubului Numancia şi am încetat colaborarea după ce mi-au plătit 90% din contract, plus prima de rămânere în Premiera Division”, povesteşte Jean Barbu.

Amintirea cu Gică Hagi
La echipa naţională, Jean Barbu a jucat trei meciuri, 8 – 1 cu Liechtenstein, a dat un gol, cu Islanda, 4 – 0, şi cu Grecia, 2 – 1, în care a înscris odată. În septembrie 1997, la meciul România – Islanda, Jean a obţinut un penalty. Scorul era 1 – 0 pentru România. A luat mingea să execute penaltyul, dar Gică Hagi i-a spus: „Copile, te rog lasă-mă pe mine să execut penaltyul, pentru că am un record de doborât”. Şi „Cobra” l-a lăsat pe Hagi să depăşască recordul de goluri la echipa naţională deţinut de Bodola.

„Fratele” mai mare pentru Adi Mutu

Cum a fost promovat la echipa mare, Adi Mutu s-a bucurat de protecţia lui Jean Barbu. „Încă din prima clipă l-am luat pe Mutu sub aripa mea protectoare. Mi-a plăcut de el pentru că avea încă de junior acel tupeu pe care doar jucătorii de clasă îl au, şi în plus, avea şi talent cu carul. După ce a venit la echipa mare, Adi Mutu ieşea în oraş numai cu mine. Eram ca un frate mai mare prntru el. Când a semnat cu Dinamo, noi mai aveam de jucat un meci cu F.C. Argeş la Oneşti. Dar pentru că un alt jucător îi aplicase o corecţie ca unui junior neastâmpărat, Adi nu voia să vină la meci. Cu greu l-am convins, a venit, a jucat şi a marcat toate cele trei goluri cu care am câştigat: 3 – 0.

Este prosper om de afaceri
În ultimul an de carieră, Jean Barbu a avut un conflict cu antrenorul Ion Moldovan. „Antrenorul Moldovan a greşit faţă de mine, dar nu am vrut să fac scandal, şi am preferat să-mi fac bagajul şi să plec de la echipă. De altfel, rezultatele au demonstrat că Moldovan nu are valoare ca antrenor, şi a făcut numai greşeli la F.C. Argeş”, mai spune „Cobra”. De doi ani, Jean Barbu se ocupă de afaceri imobiliare şi îi merge foarte bine. „Nu ştiu dacă voi mai reveni în fotbal, atâta timp cât afacerile îmi merg din plin”, a conchis „Cobra din Trivale”.

Urmareste aici cateva dintre golurile marcate de Jean Barbu pentru FC Arges

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (25)
927756887247232
Pereş Adrian Ioan  •  02 Iulie 2015, 10:53

Salut initiativa GSP! Se pot realiza articole de calitate, constructive, cand se vrea!

visiniujohn
visiniujohn  •  15 Octombrie 2011, 15:22

Respect Jean Barbu,un talent..chiar daca nu a jucat decat 4 luni la Rapid...l-am apreciat si il apreciez enorm.

 •  13 Februarie 2009, 03:15

barbu a fost un jucator cu ghinion si din pct de vedere al accidentarilor si din punct de vedere al carierei.probabil ca dak avea influenta lui giovanni becali cum a avut-o mutu ar fi ajuns si el mai sus. pacat pentru ca avea o tehnica greu de definit. pot spune ca batea spre dobrin. cobra a muscat din multe echipe si le-a pus la respect. cu el in teren steau dinamo si rapid n-au stiut succese multe la pitesti sau si acasa. multa bafta in afaceri jane si multa sanatate familiei tale

Vezi toate comentariile (25)
Comentează