GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  REPORTAJ

FOTBAL LA JUDEȚ Derby la Liga 4 între Iazu și Scânteia » Căruțe pe post de peluză, prima se dă în bere și mici, echipamente cumpărate de Bobonete: „E Dinamo-Steaua din Ialomița”

Articol de , , , , - Publicat luni, 02 mai 2022 09:24 / Actualizat luni, 02 mai 2022 12:30

Iazu - Scânteia e un meci din liga a patra din Ialomița. Niciuna dintre echipe nu poate să promoveze, dar nici să retrogradeze. Nu sunt bani mulți la mijloc, totuși lumea se agită ca și cum meciul ar fi extrem de important. Și chiar e: rivalitate maximă, orgolii pe măsură. 

  • Gazeta a pregătit o serie de reportaje speciale pentru a prezenta pitorescul fotbalului de la județ
  • Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la [email protected] despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!

Iazu și Scânteia sunt atât de aproape încât suporterii unora pot să călătorească la meci pe jos. Un fel de Partizan - Steaua Roșie, un fel de Liverpool - Everton de la nivelul cel mai jos al fotbalului.

În Belgrad și în Liverpool nu miroase atât de puternic a bălegar, găinile nu se feresc de parcările unor Audi și ale unor Mercedes. În Iazu nu sunt bani, fotbaliștii joacă doar pentru distracție.

Aici, zeci de oameni se adună ca să se dueleze într-un meci exagerat între comuna Scânteia și satul Iazu, localități aflate prea aproape ca să intre în vreun conflict.

+30 FOTO

Oracolul de la Iazu - Scânteia: „Ne pișcă! 3-1!”

Suporteri care au parcurs distanța într-o căruță își transformă atelajul în peluză: „E rivalitate mare, cred că azi ne pișcă Iazu cu 3-1. Sper să nu luăm bătaie, că ăștia de la Iazu sunt ai dracu'!”. Ai dracu' aveau să câștige meciul chiar cu 3-1! 

Omul nu e vreun geniu pentru dat ponturi de pariuri, nici măcar nu există pariuri la nivelul acesta. Rezultatul avea să fie real, 3-1 pentru Iazu!

Jucătorii s-au comportat ca și cum ar fi fost un derby real, a trebuit să fie tunși, frezați și aranjați, pregătiți pentru jocul acesta. Adrian Barbu, golgheterul ligii a patra din Ialomița, a dat un gol cu o foarfecă fantastică. Înainte să marcheze, el a explicat că fotbalul acesta rural e viața lui: „Ce meserie am? Nu am niciuna, eu doar joc fotbal!”. Acum se mândrește cu 28 de reușite!

+30 FOTO

„E Dinamo-Steaua din Ialomița!”

Rivalitatea e posibilă mai ales când terenurile sunt la un kilometru unul de altul, așa cum e la Iazu și la Scânteia. Suporterii vin pe jos pentru meci și exagerează toată disputa cu înjurături, cu semne obscene. „E Dinamo-Steaua din Ialomița!”, sunt convinși oamenii. În tur a câștigat Unirea Scânteia cu 4-3, la Iazu se schimbă situația, gazdele revin de la 0-1 și dau trei goluri.

Copii, femei și bărbați de toate vârstele întrețin de pe margine disputa aceasta exagerată. Anul ăsta, nici Iazu, nici Scânteia nu o să promoveze în liga a treia și niciuna nu își propune să câștige ceva în mod concret. Oamenii se adună doar ca să îi învingă pe ceilalți într-un meci de fotbal jucat la marginea drumului de niște băieți pe care nici nu îi știu, că nu sunt toți din sat, din comună. Cine e, mă, ăla cu 5, care a dat golul?”. „E de la Grivița”.

+30 FOTO

„Niște guțani!”

Suporterii de la Scânteia au venit pe jos sau cu căruța și au stat cu frică să nu îi atace gazdele din Iazu, deși distanța dintre localități era foarte mică: 

„La Scânteia sunt doar guțani, de unde voiajori? Poate doar al lui Mitică, ăla al lui Adam, Fănel, în rest, nu ai cu cine! Avem trei băieți de la noi, în rest sunt numai de la Slobozia, de la Valea Ciorii, de la Țăndărei”. Valea Ciorii, o comună din Ialomița, a avut cu câțiva ani în urmă o echipă în liga a treia, Ambianța Valea Ciorii.

„Dacă nu câștigăm cu Scânteia suntem cei mai proști oameni! Ăștia sunt panarame, porci! Avem numai Hagi, Dan Petrescu”

Nimeni de la Iazu sau de la Scânteia nu e plătit și nu încasează vreo primă, toată lumea joacă din plăcere. Prima e simbolică: berea și micii. Un suporter de la Iazu își leagă speranțele de niște exagerări: 

„Dacă nu câștigăm cu Scânteia suntem cei mai proști oameni! Ăștia sunt panarame, porci! La noi, la Iazu, sunt numai unul și unul, Hagi, Dan Petrescu. Hai, bre, ce dracu'! Lăcătuș! El a fost aici, la noi, acum vreo zece ani”.

Cine e golgheterul campionatului: „Tineretul cu fotbalul, bătrânetul cu munca, așa e în sat”

Adrian Barbu e golgheterul campionatului și a marcat în meciul cu Scânteia cu o „foarfecă" spectaculoasă: 

„Abia așteptam meciul ăsta, e derby. E un meci cu nervi, avem rivalitate cu ei. Mie îmi place cel mai mult Cristiano Ronaldo. Fac doar fotbal, nu fac nimic altceva. Tineretul cu fotbalul, bătrânetul cu munca, așa e în sat. Nu am cum să aspir la mai mult, că am avut o accidentare. Mi-am dorit mult să ajung mai sus, dar nu a fost posibil”.

+30 FOTO

„Joc cu copiii foștilor colegi”

La Iazu, patron e Aurelian Florea, un om care a și jucat pentru mica echipă din Ialomița: „Din 1990 sunt legitimat ca jucător aici. Am plecat ca junior, iar acum sunt președintele clubului, sunt organizator, antrenor, finanțator, că eu dau banii pentru arbitri azi. Apa pentru băieți o dau tot eu. Prima e aceeași, indiferent de rezultat: facem un grătar și bea fiecare o bere. Eu sunt cel mai vechi din echipă, am ajuns să joc astăzi cu copiii celor cu care jucam când eram tânăr”. 

El a glumit că „în echipă îl avem și pe Messi de la Iazu, care ajunge târziu la stadion, că nu poate Messi să vină odată cu ceilalți”. „Messi” avea să ajungă chiar ultimul la teren. Echipamentele celor de la Iazu au fost cumpărate de Mihai Bobonete, celebrul Bobiță, actor în serialul „Las Fierbinți”.

+30 FOTO

„Suntem toți cu Adi Mihalcea!”

Iazu e în Ialomița, un județ din care doar Unirea Slobozia joacă în primele două ligi. Slobozia a câștigat la Cluj cu U când încă era în desfășurare partida Iazu-Scânteia. Spectatorii urmăreau pe telefoane scorul de la Cluj și calculau cum ar putea o formație din județ să ajungă în prima ligă: „Adi Mihalcea e cel mai important, toată lumea se uită la Slobozia datorită lui! Unirea o să participe la baraj, nu are cum să ne bată Chiajna aici, nu ne-a bătut nimeni în play-off!”.

Citește alte două episoade din fotbalul din ligile inferioare:

Pasiune pentru fotbal în „județeana” de Giurgiu » Omerta Stoenești - Săbărelul Ciocoveni s-a jucat pe un vânt crâncen, printre rațe și oi

EXCLUSIV Experimentul Bucșaru e încheiat » Urziceni - Roșiori, meci de Liga 4 cu țuică, suporteri toropiți de soare și bilete de pariuri

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (16)
creeperno115
creeperno115  •  02 Mai 2022, 22:34

Meci de fotbal, fara antijoc

dora
dora  •  02 Mai 2022, 20:41

Veniți și la Cireșu de Brăila să îi vedeți pe băieții primarului de acolo, unul din cei 2 băieți este deputat, dau ăștia goluri, aproape meci de meci, in Liga a 5-a !

mihaiviteazul
mihaiviteazul  •  02 Mai 2022, 17:05

Viitorul sună bine…

Vezi toate comentariile (16)
Comentează